Annonce:
Annonce:

Derfor er vi til s/m

Videnskaben ser nærmere på s/m'ernes forklaringer på, hvorfor de er tiltrukket af den slags sex

Flere mænd end kvinder identificerede sig selv som dominerende (top, master, sadist), flere kvinder som submissive (bottom, slave, masochist). Lige mange af begge køn kalder sig switch og er alstå begge dele. (Foto: All Over)
Flere mænd end kvinder identificerede sig selv som dominerende (top, master, sadist), flere kvinder som submissive (bottom, slave, masochist). Lige mange af begge køn kalder sig switch og er alstå begge dele. (Foto: All Over)
Annonce:
Følg Sex & Samliv

I disse 'Fifty Shades of Grey'-tider, hvor fænomenet ruller hen over den vestlige halvkugle som en tsumani af kinky sex, klædt i en askepot-historie, giver ny undersøgelse et indblik i, hvad der egentlig er på spil for s/m-dyrkerne.

Det viser sig, at der er to dominerende grupper. Den ene føler, at BDSM er noget medfødt, en iboende del af deres identitet. Den anden angiver, at de lyster i højere grad er tillærte.

I studiet, publiceret i 'Psychology and Sexuality' deltog 144 kvinder og 128 mænd i alderen 19 til 76.

De betegner sig alle som udøvere af BDSM (bondage og disciplin, dominans og submission, sadisme og masochisme - den moderne og amerikanske definition af det, vi andre kender som s/m).

Læs:

Kvinde: Sådan blev jeg masochist

Deltagerne blev fundet via amerikanske organisationer og hjemmesider for s/m-folk. De svarede på anonyme online-spørgeskemaer.

Annonce:

Flere mænd end kvinder identificerede sig selv som dominerende (top, master, sadist), flere kvinder som submissive (bottom, slave, masochist). Lige mange af begge køn kaldte sig switch og er altså begge dele.

Læs:

Dorthe er kinky 24 timer i døgnet

Medfødt
De blev spurgt: 'Hvad tiltrak dig i første omang til BDSM?' Forskerne søgte at finde ud at, om folk mener, at de til s/m på grund af eksterne faktorer, eller om de føler, de er født med lystent.

43,4 procent angav, at de blev tiltrukket af BDSM af indre årsager, fx at deres kerne-jeg indkluderer en s/m-identitet på en måde, som næsten unddrager sig fortolkning. 'Det er bare sådan, jeg er.'

En kvinde, submissiv, skriver fx: 'Jeg har altid haft en slags fantasier om at blive fastholdt. Da jeg var meget ung, kunne jeg lide at lege, at jeg var en kvinde i nød. Jeg fik mine venner til at binde mig, og en skulle så redde mig.'

Læs:

S/M er terapi

Andre af fra denne gruppe mener, at det er biologisk betinget. En dominerende kvinde skriver:

'Jeg mener, jegt er født til det, på den samme måde ,som nogle er født heteroseksuelle, mens andre er homo- eller biseksuelle.'

Annonce:

Flere mandlige submissive tilsluttede sig den iboende, medfødte forklaring, hvilket forskerne mener, kunne betyde, at det er lettere/bedre/tryggere at se sine lyster som noget medfødt og ikke som noget valg, fordi den submissive rolle til en mand passer skidt til kønsrollestereotyperne i samfundet: - på samme måde som mange bøsser og lesbiske netop også ser på deres seksualitet.

Læs:

Kinky sex gør dig lykkelig

Tillært
35,3 procent føler, at deres interesse i BDSM skyldes eksertene forhold, og at seksualiteten dermed ses som mere flydende. Det kan være, at en partner har skubbet på, men også venner og medier angives som forklaringer.

Disse forklaringer ser forskerne som en spejling af et konstruktionistisk syn på seksualitet, hvor deltagerne er åbne overfor ideen om, seksualliten kan blive formet af omverden.

Læs:

Sådan styrer jeg mine sexslaver

'En af mine venner indledte et forhold til en mand, der introducerede hende til BDSM. Så begyndte jeg at komme til forskellige arrangementer med hende, og til sidst blev jeg også involveret,' skriver en submissiv kvinde.

Mandlig switch: 'Jeg så det i porno, jeg prøvede det og kunne lide, at det var anderledes.'

De sidste 21,3 procent angav hverken indre eller ydre årsager som grunden til, de begyndte at dyrke BDSM. De tænker ikke så meget over det. De synes bare, det er erotisk...

Annonce:

Læs:

Vær pervers for en dag

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: