Annonce:
Annonce:

Derfor keder I jer i sengen

Glem alt om lighed, feminisme og tryghed, hvis I vil have passionen tilbage i parforholdet.

Vi keder os, fordi vi er blevet for ens - vi glemmer, at manden må være den dominende, og at kvinden vil tages. Vi skal have asymmetrien tilbage i sengen, mener sexterapeuter. (Foto: colourbox.com)
Vi keder os, fordi vi er blevet for ens - vi glemmer, at manden må være den dominende, og at kvinden vil tages. Vi skal have asymmetrien tilbage i sengen, mener sexterapeuter. (Foto: colourbox.com)
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Kompromis. Karriere. Feminisme. Lighed. Fælleskab. Tryghed.

Vigtige elementer, som ethvert moderne parforhold hele tiden må holde sig før øje - og imens indfinder kedsomheden sig. En kedsomhed, som nok relaterer sig til det velkendte og trygge ved vores partner, men som bunder i noget dybere og mere fundamentalt:

Vi keder os, fordi vi er blevet for ens - vi glemmer, at manden må være den dominende, og at kvinden vil tages. Vi skal have asymmetrien tilbage i sengen.

Det mener den kliniske psykolog Marianne Brandon, der har skrevet bogen 'Unlocking The Sexy in Surrender: Using the Neuroscience of Power to Recharge Your Sex Life.'

Derfor dyrker de kinky sex

I et interview på psychologytoday.com med porno- og hjerneforskeren Ogi Ogas, der iøvrigt er medforfatter til bogen, fortæller Brandon, at hun i mange år har haft masser af par i terapi, som har det tilfælles, at lidenskabens flamme er døet ud:

Annonce:

- De holder virkelig af hinanden, men der er bare ikke rigtig nogen glød længere, siger Brandon, som før hjalp parrene med at løse de underliggende frustrationer i dagligdagen - fra svingerforældre til lange arbejdedage.

På slaveskolen bliver pigerne lykkelige

Men selv når disse konflikter blev løst, kom der ikke mere lidenskab ind.

- Det blev klart for mig, at de metoder, jeg havde lært, ikke virkede i forhold til de seksuelle problemer. Det var noget andet end psykologiske eller følelsesmææsige konflikter på spil. Så begyndte jeg at kigge på videnskaben efter svar: Biologi, antropologi, neurovidenskab.

Derfor er vi til s/m

Svaret var i første omgang: Kedsomheden ved det velkendte. Men dybere end det ligger en anden konlikt:

De kulturelle landevindinger vi har haft de seneste hundrede år står i modsætning vores mest primitive, dyriske instinkter: En konlikt mellem feminisme og vores primale, seksuelle dele af hjernen.

- Kvinder har fået kontrol over deres liv. Men ironisk kommer denne lyst til kontrol i direkte konflikt med vores seksuelle hjerne, når vi træder ind i soveværelset, siger Brandon.

Demokratisk dominans reddede vores forhold

Annonce:

Kønnenes ligheder er tydelige udenfor sengen, men i sengen er forskellene enormt vigtige. Og i det faste parforhold kommer der fokus på kompromisser, lighed og genkendelighed:

- Med det, den moderne videnskab har vist os, er, at vores dyriske, seksuelle hjerne kræver et asymmetrisk magtforhold i sengen. Kvindens krop længes stadig efter at blive taget seksuelt af en mand, der er i stand til at ovemande hende med sin styrke, men som vælger at elske hende. Og manden længes stadig efter en modtagelige, åben elskerinde, som entusiastisk vil følge ham. Denne udsøgte dans af seksuel dominans og underkastelse forbliver et berusende element i elskov - på trods af vores lyst til lighed i andre dele af livet.

Dorthe er kinky 24 timer i døgnet

Når vi nu ikke kan skrue tiden tilbage til stenalderen, hvad gør man så i det moderne parforhold, hvor lidenskaben er på vågeplus?

Annonce:

- I første omgang skal man erkende problemet. Man skal indse, at det ikke er kedsomhed i sig selv, der er problemet, det er det velkendte, der modarbejder asymmetriens kræfter, som den seksuelle hjerne har brug for. Når de roller er genoprettet, kommer der ny seksuel energi. Men det er en svær balancegang i et moderne parforhold.

Jeg vil være slavetøs 24/7Derfor mister hun lysten til sex

Frådende sex
Vi spurgte den danske sexolog og parterapeut Rikke Thuesen, om hun kan genkende sin amerikanske kollegas ideer:

- Polarisering, Kali og krigeren, feminin/maskulin er forskellige udtryk, som alle dækker over, hvad der ofte skal til for, at man kan bevare passionen og den frådende sex og drivende lyst i et parforhold. Her samarbejder man om daglige pligter, bruger hinanden som sparringspartnere vedrørende udfordringer i livet og på arbejde, og hvor man måske er mere livspartnere og venner end passionerede elskende.

Annonce:

- Og det er sgu svært at gå fra at have hjulpet sin mand med, hvordan han skal håndtere konflikterne på arbejdspladsen til at være en kælen, overgiven hun på lagnet, der imponeres af hans kraft og maskulinitet, og det er svært at brøle som en gorilla og kaste hende rundt som et vilddyr når hun lige har ordnet gårdspladsen og lagt fliser, mens han var på sansedag i børnehaven, lyder det fra Thuesen.

Sådan holder vi gang i vores sexlivSpark den pæne pige ud af sengen

Men hvad gør man så?

- Han skal have et godt greb i sine nosser og virkelig tage fat i sin maskulinitet, han skal turde sige nej!, når hun vil have ham til noget. Han skal gå til hockeykamp med gutterne, og dyrke kampsport eller skydiving, han skal hive de gamle grimme trofææer fra 7. klasse ind på øverste hylde i stuen og nægte at vaske sig i rosenlavendelshampoo.

- Hun skal være lidt mere ubehjælpsom, hun skal bede om hjælp, hun skal lade, som om hun ikke kan finde ud af det, hun skal glemme ting og være lidt forvirret, hun skal danse, og hun skal plukke blomster, hun skal bruge tid på at lakere negle og lægge ansigtsmaske og glemme at gøre klar til aftensmaden, hun skal spørge, hvad han vil se på tv, hun skal smile blidt. når han lægger sig i sengen, siger sexologen, der dog ikke mener, vi skal fjerne lighederne, hvor de faktisk fungerer.

Annonce:

- Men i sengen, i romantikken, i respekten for forskellen på manden og kvindens styrker og svagheder, der tror jeg vi med gavn kunne vende tilbage til mere gammeldags kønsrollemønstre og få en del mere spontan lyst og lidenskab med som sidegevinst.

Sexbrevkasser er sexistiskeDerfor er vi til s/mS/M er terapi

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: