Annonce:
Annonce:

Derfor har mænd forhud

Verden over omskæres mænd af forskellige årsager, men er der ikke en god grund til, at mænd fra naturens side er udstyret med en forhud?

Annonce:
Følg Sex & Samliv

Forhuden. Den der lille klat hud, der dækker spidsen af vores penis. Hvorfor er den der egentlig? Hvorfor får millioner af mennesker den fjernet - og er der grund til at beholde den?

Morten Frisch, der er overlæge i epidemiologisk forskning på Statens Serum Institut og adjungeret professor i seksuel sundhedsepidemiologi ved Aalborg Universitet, er en af verdens førende forhudsforskere.

Han fortæller, at selvom omskæring er meget udbredt, så er der desværre stor uvidenhed om, hvad den vigtige forhud er til for. Den har nemlig flere funktioner, skriver Videnskab.dk.

- Først og fremmest beskytter forhuden jo penishovedet, altså glans på penis. Glans er i virkeligheden et indre organ, og derfor skal den beskyttes – ellers tørrer den ud, siger Morten Frisch.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Fingre afslører længden på penis

Annonce:

Når forhuden fjernes, så forsvinder ikke bare beskyttelsen, men også følsomheden.

- Vores krop er så smart, at den selv forsøger at kompensere for den manglende forhud for at beskytte den blotlagte glans med et nyt lag hud. Men det nye lag hud er hårdt, og så reduceres følsomheden betydeligt. Det kan mange omskårne mænd berette om, og det har videnskabelige undersøgelser også påvist, siger han.

I forhuden, som beskytter den underliggende glans, sidder der en stor koncentration af fintfølende nerver. Når forhuden skæres af, fjernes samtidig de fintfølende nerver

Læs også hos Videnskab.dk: Omskæring af mænd giver dårligt sexliv

- De her specialiserede nerver og følelegemer er særligt gode til at formidle sanseindtryk fra lette berøringer. De bidrager væsentligt til oplevelsen under seksuel stimulation, forklarer Morten Frisch.

Religiøs omskæring påvirker sexlivet

Annonce:

Derudover stimulerer forhuden både manden og hans partner ved den såkaldte 'gliding movement'.

- Når manden fører sin penis ind og ud af kvindens skede, sker der en stimulation, men selve forhuden trækkes også frem og tilbage over penishovedet, og det øger stimulationen. Uden forhuden er manden nødt til at støde hårdere for at opnå samme stimulation, og det opleves af nogle kvinder som smertefuldt, siger Morten Frisch.

Læs også hos Videnskab.dk: Lang penis giver flere orgasmer

En undersøgelse Morten Frisch udgav i 2011 viste, at tre gange så mange omskårne mænd - som intakte mænd - klager over problemer med at få orgasme. Risikoen for, at kvinder med omskårne mænd får smerter ved samleje, er otte gange højere, og risikoen for problemer med at opnå orgasme for kvinderne er næsten tre gange højere, end hos kvinder der har mænd med intakt forhud.

Underdanmark har dårligt sexliv

Annonce:

Der er altså, ifølge Morten Frisch, mange gode grunde til at beholde sin forhud, og han mener da også, at den var forsvundet af sig selv for længst, hvis den ikke havde noget formål.

- Hvis forhuden ikke havde nogen funktion, eller at det ligefrem var gavnligt ikke at have den, så ville evolutionen jo have fjernet den for længst. Alle andre pattedyr med udvendige kønsdele har også en forhud, så det ville være bizart at forestille sig, at evolutionen skulle tage så meget fejl, siger han og nævner, at klitoris på kvindekroppen faktisk også er beskyttet af en forhud.

Læs også hos Videnskab.dk: Højde, skostørrelse og længden af penis

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: