Bedre sex i folkeskolen

Seksualundervisningen opgraderes nu - foreløbig kun i fire kommuner

Foreningen Sex & Samfund organiserer i disse dage Uge sex på danske skoler, hvor mere end 230.000 elever deltager.
Foreningen Sex & Samfund organiserer i disse dage Uge sex på danske skoler, hvor mere end 230.000 elever deltager.

Et sats-puljeforsøg med gennemarbejdet seksualundervisning på alle klassetrin i folkeskolen, som Holstebro kommune har gennemført, udvides nu til fire andre kommuner i landet.

Samtidig foreligger fælles kommunal læseplan for seksualundervisningen, der beskriver, hvordan kommunerne organisatorisk kan sikre, at de leverer en god seksualundervisningen i grundskolen, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Den nye sats-pulje er på 2,8 milioner i perioden 2013 til 2015, som kan fordeles på fire kommuner, der kan søge midlerne.

Læs:

- Det er ikke det nemmeste for en lærer at stå over for en flok teenagere og snakke om seksualitet, mener formanden for forældreforeninigen 'Skole og Samfund', Mette Hagensen. Samfund Sex-undervisning driller generte lærere

Modellen for seksualundervisningen beskriver de ideelle organisatoriske rammer for, at lærere, sundhedsplejen og kommunale forvaltninger i fællesskab kan tilrettelægge en veltilrettelagt og kvalificeret undervisning. Den består af fire dele:

Opkvalificering af nøglepersoner, tværfagligt samarbejde, tværfaglig indsats mellem kommunen og skolerne og udarbejdelse af en kommunal læseplan.

Læs:

Unge amerikanere kan ikke tåle at se Hollywood-sex - som her i 'American Pie 2' - for så begynder de bare at dyrke sex... Sex & samliv Sådan påvirker Hollywoodsex teenagere

De små
Organisationen Sex & Samfund har længe efterlyst mere og bedre seksualundervisning i landet. For tiden har de stor succes med Uge Sex-konceptet, hvor der fokus på sex i mange danske skoler.

Især har der mangler konkret praksis omkring undervisningen i de små klasser, har Line Anne Roien, cand. pæd. og projektleder i Sex & Samfund påpeget i BT:

- Problemet er, hvis vi først starter med undervisningen i 7.-8. klasse, forudsætter vi, at eleverne har en viden, og at de har lært at passe på sig selv og mærke efter, hvad der er rart og hvad der ikke er rart. Men for rigtig mange af eleverne er det ikke sådan, siger Line Anne Roien.

Tidlig seksualundervisning kan være med til at forebygge seksuelle overgreb på børn og unge, mener Roien.

- De første års undervisning handler nemlig i høj grad om, at børnene lærer at sætte grænser for, hvem der må røre dem, hvordan og hvor det overhovedet er normalt at røre hinanden, og hvordan børnene kan mærke, hvad de kan lide og ikke kan lide. Samtidig skal de lære at afkode andres kropssprog.

Læs:

Sex & samliv Det vil unge piger vide om sex