Det vidste du (måske) ikke om utroskab

Sidespring er blevet mere socialt acceptabelt

Utroskab er ikke længere tabu og lig med skilsmisse og social udstødelse.

I hvert fald mener de svenske medlemmer af utroskabssiden Victoria Milan, at samfundet er blevet mere accepterende overfor utroskab.

For eksempel kan 62 procent forestille sig at fortælle en ven om sidespringet, mens det kun gjaldt 34 procent for tre år siden, da sitet lavede en lignende afstemning. Og mange angiver mediernes fokus på utroskab som årsag til den stigende accept.

-  Det er klart, at vi påvirkes af det, vi ser på tv og i biografen. Sidespring skaber et godt drama, men utroskab i hverdagen er ikke så dramatisk, siger Sigurd Vedal, direktør for Victoria Milan, i en pressemeddelelse.

Den stigende accept kan måske også forklares med, at kvinder i stigende grad er økonomisk uafhængige af manden. Et amerikanske studie breder utroskabskonceptet lidt ud, idet det handler om synet på promiskuitet:

I miljøer, hvor kvinden er mere økonomisk afhængig af manden, bliver både manden og kvindens promiskuitet set som moralsk forkasteligt. Og omvendt er samfund med stor økonomisk lighed mindre fordømmende overfor løsagtighed.

Det er konklusionen på den store amerikanske undersøgelse, der bekræfter forskernes evolutionspsykologiske teori: Både manden og kvinden i et forhold har stor interesse i at være sikre på, hvem der er faderen til afkommet, hvis kvinden er meget afhængig af manden.

Læs hele undersøgelsen her

Derfor er vi jaloux

Der er også tre andre nye studier, som ser nærmere på utroskab:

Kvinder og mænd, der har højkvalitetspartnere, er mere følsomme over for partnerens blandede reproduktive strategi, viser en undersøgelse.

Og hvad betyder det? Jo, kvinder, der har mange seksuelt tilgængelige rivaler, og mænd, som mange fysisk mere attraktive rivaler, er mere obs på signaler på, om kæresten gang i noget andet.

Læs undersøgelsen her

Utro: Vi savner sex derhjemme

Mænd er mere berørte over partners seksuelle utroskab, mens kvinder bliver mere vrede/kede af det over kærestens følelsesmæssige utroskab, har tidligere studier peget på. Nyt eksperiment bekræfter i nogen grad det. Eksperimentet viste, at både mænd og kvinder påvirkes kraftigere, når de forestiller sig partnerens seksuelle utroskab utroskab meget realistisk, detaljeret og tydeligt. At mænd generelt i højere end kvinder har en tendens til at forstille sig utroskab (og sex) meget grafisk, forklarer, hvorfor mænd er mere berørte over seksuel utroskab.

Læs undersøgelsen her

Mænd er mest sexjaloux

Narcissister er mere utro. Det er konklusionen på en undersøgelse, hvor 123 par deltog. Alle fire facetter af seksuel narcissisme var positivt associeret med utroskab: Seksuelt udnyttelse, storhedsvanvid i forhold til ens enge seksuelle evner, en forestilling om at man har ret til sex, samt en mangel på seksuel empati.

Læs undersøgelsen her

TV: Sådan tæmmer du din lyst til utroskab