Annonce:
Annonce:

Bange for sex

Holdninger til kønssygdomme afslører underliggende sexfrygt

- Sex har en tung arv af SKAM. Og den skam gennemsyrer samfundet og gør, at vi trods selvforstået frisind stadig ser på sex som noget lidt beskidt, mener forfatter.
- Sex har en tung arv af SKAM. Og den skam gennemsyrer samfundet og gør, at vi trods selvforstået frisind stadig ser på sex som noget lidt beskidt, mener forfatter.
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Langt de fleste kønssygdomme er relativt uskadelige og kan kureres med en kur.

Alligevel er de omgærdet af større frygt end andre og farligere smitsomme sygdomme.

Det fremgår af undersøgelse, som peger på, at amerikanernes frygt for kønssygdomme hænger sammen med sexfrygt.

Forskerne lavede fire studier. I det første skulle deltagerne angive, hvilken situation der var forbundet med størst livsfare: At dyrke ubeskyttet sex med en narkobruger (ikke stik-narkoman) og få hiv og døn - eller dø som følge af trafikuheld på en biltur på små 500 kilometer.

Deltagerne troede, gennemsnitligt set, at der var 17 gange større sandsynlighed for at dø af hiv som følge af engangsknaldet end af trafikuheldet på bilturen.

I virkeligheden er der mere end 20 gange så stor sandsynlighed for at dø i et trafikuheld på den næsten 500 lange biltur.

Annonce:

Kondomer giver falsk tryghed

Ond klamydiasmitter
I to andre forsøg skulle deltagerne bedømme personer, som uvidende smittede andre med enten klamydia eller H1N1, den farlige svine-influenza - ligesom de også skulle byde på, hvilke sygdomme der har de værste symptomer.

Og sørme om ikke deltagerne mente, at en klamydia-smitter var en langt værre person end influenza-smitteren - selv om bærerens partner i den beskrevne situation døde som følge af smitten...

Desuden undersøgte forskerne en række hjemmesider, der handler om seksuel sundhed, samt en række sider om kørsel. Her fremgik det, at alle sexsiderne tilrådede, at man slet ikke dyrker sex, mens ingen af bilsiderne frarådede kørsel - selv om det sidste er bevisligt langt farlgiere.

Forskerne konkluderer, at fordommene overfor kønssygdomme er langt værre end graden af farlighed i forhold til andre sygdomme berettiger til.

Annonce:

- Det ser ud til, at vi i vores kultur har besluttet, at sex er noget farligt, vi skal frygte, fortæller hovedforfatter bag studiet Terry D. Conley til theatlanctic.com. Og derfor prøver forældre i USA at detailstyre deres børns seksualitet, hvor faren ved kønssygdomme spiller en stor rolle.

På den anden side er forældre begejstrede, når den unge får kørekort og formodes at lære farerne ved trafikken at kende. Conley mener, man burde have samme holdning til sex.

Swingersex, drugs - og kønssygdomme

Kvalme
Den danske-columbianske forfatter, debattør og coach, Lucy Vittrup, mener, at vi også herhjemme har et problematisk syn på sex:

- Jeg vil ikke sige, at jeg ser en tendens til at folk er bange for at dyrke sex som sådan. Tværtimod. Så er der noget problematisk over, at vi er kommet til at ligestille sex med at spise en burger: Jeg er sulten, jeg tager noget nemt , kaster det i mig, og har det egentlig lidt kvalmt bagefter.

Annonce:

- Men parallelt med den devaluering af, hvem man tilfældigvis gnider kønsorganer med en tilfældig aften, så er der en ekstrem nypuritanisme  i gang. Det er et pudsigt modsætningsforhold: På den ene side har vi det det vilde pornoficerede samfund, hvor der helt bogstaveligt talt er adgang til alle tænkelige afkroge af sex, på den anden side er der en larmende uvidenhed om helt basale ting, som undersøgelsen viser.

Ifølge Vittrup er problemet, at vi bliver massivt eksponerede for sex som aldrig før:

-  Men vi følger ikke den massive eksponering op med at sætte os ind en masse konkrete ting om sygdom, eller hvordan man dyrker analsex på en god måde, eller hvordan man administrerer et åbent forhold osv. Konsekvensen er, at mange får meget dårlige oplevelser ud af den uvidenhed. Og det er selvfølgelig især bekymrende for vores unge.

Sådan kan man også tænde...

Adr - dette skal du IKKE gøre for at tænde hende

Influenza
Hvad angår sex-stigmatisering, så er alt jo bare som det altid har været, mener Vittrup.

Annonce:

- Sex har en tung arv af SKAM. Og den skam gennemsyrer samfundet og gør, at vi trods selvforstået frisind stadig ser på sex som noget lidt beskidt. Slut shaming er fx noget langt de fleste kvinder kender til. Den stigmatisering følger selvfølgelig med ind i vores frygt for seksuelt overførte sygdomme - og især vores holdning til dem.

- Fx vil de fleste uden besvær - og måske med et håb om at få noget omsorg - fortælle indgående om detaljerne af deres ryg- og nakkesmerter eller deres influenza. Og der er ingen skam forbundet med at fortælle om disse sygdomme Til gengæld er det sjældent, at folk underholder med, at de har fået klamydia eller kønsvorter.

- Hvis din ven smitter dig med influenza, og du selv kommer til at ligge ned i en uge eller to på grund af det, så er det fint nok. Man bliver ikke voldsomt sur på vennen over det. Det er jo, hvad der kan ske. Men hvis man er blevet smittet med klamydia. Så synes de fleste instinktivt, at det er noget 'svineri', at det er 'klamt,' dvs. man shamer/skammer den person, der har smittet.

Annonce:

- En vorte på foden er irriterende, men til at overkomme. En vorte på pikken eller kønslæberne, det synes man er klamt. Det kan godt være, at vi anser os selv for at være frisindede - men når det kommer til stykket, så slæber vi stadig rundt på en dyb arv, der forstår sex som noget beskidt. Og dem, der får seksuelt overførte sygdomme, opfatter vi derfor også som lidt beskidte. Og det handler udelukkende om uvidenhed. Kuren mod dén sygdom er jo så oplysning, oplysning, oplysning, siger Lucy Vitrrup.

HERUNDER: FORFATTER LUCY VITTRUP: Sex er ikke så farligt

Læserne: Her går sexgrænsen

Skedekrampe hyppig blandt konservative

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: