Annonce:
Annonce:

Begyndte dit forhold på denne måde er der ballade forude

Denne sammenhæng burde få dig til at tænke dig om næste gang

Sexpert-tv fra arkivet: Nyt liv i forholdet
Annonce:
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Bedste middel mod utroskab: Bevar passionen --

Var du eller din nuværende kæreste sammen med en anden, da I indledte jeres relation?

Det kan ifølge ny undersøgelse forklare, hvorfor dit er forhold er utilfredsstillende.

Forskerne fra University of New Brunswick i Canada har set nærmere på fænomenet Mate poaching, og hvordan det spiller ind på kvaliteten af parforholdet. Mate poaching handler om at gå efter en partner, som allerede har en kæreste.

De to psykologer, der i tidligere forskning har vist, at mate poachers typisk har flere sexpartnere og en liberal holdning til sex, fik 675 voksne i parforhold til at udfylde omfattende spørgeskemaer om deres relation.

Annonce:

Utroskab
Et af spørgsmålene lød: 'Er du nu i et forhold, der begyndte, mens du var i et andet?' og 'Var din nuværende partner i et andet forhold, da jeres forhold begyndte?' På denne måde kunne forskerne identificere de relationer, der involverede mate poaching.

13 procent angav, at deres partner havde haft en kæreste, da det nuværende forhold indledtes. 23 procent oplyste, at de selv havde haft en kæreste ved relationens begyndelse. 6,5 procent angav, at begge parter havde en anden, da de mødte hinanden. Så flere end 4 ud af ti af deltagerne var altså i et parforhold, hvor mate poaching var involveret.

En fjerdedel af alle deltagere havde været utro i deres nuværende relation.

Skal du fortælle, at du har været utro?

Her er, hvad forskerne opdagede om forhold, der begyndte med utroskab:

Tilfredshed med relationen er signifikant mindre blandt begge parter. Tilliden til partneren er også markant lavere, mens jalousien er væsentligt højere. Tilfredshed med sexlivet er det samme som i de andre relationer.

Annonce:

Det viste sig også, at forhold, der var indledt med mate poaching, også havde større sandsynlighed for at være ramt af utroskab  - 66 procent mod 34 procent.

Og hvad kan du så lære af det? Et forhold, der begynder med utroskab, er i større risiko for selv at opleve utroskab.

Sandsynligheden for, at du får et velfungerende forhold er meget større, hvis du sørger for, at hverken du eller din kommende kæreste har en anden, når I indleder jeres forhold.

Så lad være med at hoppe på ham kollegaen, der har en kæreste, selv om han godt nok hævder, han ikke elsker hende længere.

Her er de fire forskellige slags utroskab

Derfor er du utro
Voldsomt stor selvtillid, voldsomt lidt empati for andre, problemer med at modtage kritik, klar til engangsknald.

Hvis du ikke selv lige føler dig ramt af disse narcissistiske kendetegn, kender du helt sikkert en, der burde.

Annonce:

Nu har forskere set nærmere på ikke-kliniske narcissister blandt mere end 30.000 personer i 50 lande, og de kan konstatere, at der - i lighed med studier i typisk Europa og USA - er en korrelationen mellem narcissistiske personlighedstræk og forskellige tegn på, hvad de kalder kortvarige seksuelle strategier, altså en hang til uforpligtende sex.

Scorede man højt på narcissismetesten, var det også sandsynligt, at man aktivt jagtede uforpligtende sex og var seksuelt aggressiv. Narcissister viste også forhøjede niveauer på to sexrelaterede personlighedstræk: Udadvendthed og åbenhed over nye oplevelser.

Endnu et personlighedstræk, som også viste sig at være forbundet med narcissisme, var socioseksualitet - hvilket viser, hvor åben man er i forhold til uforpligtende sex. Er man enig udsagn som 'Sex uden kærlighed er OK,' scorer man højt, mens man scorer lavt med: 'Jeg vil ikke have sex med en person, før jeg ved, at det vil føre til et langvarigt seriøst forhold.'

Annonce:

Umiddelbart virker det ikke så slemt, men så kommer vi til det træk i personligheden, der viser sig at hænge sammen med, at man har prøvet at score en andens partner, såkaldt mate poaching. Og det er der alt andet lige ikke meget godt at sige om. Og overordnet set var der markant flere med narcissistiske træk, som har været utro.

Men som forskerne påpeger, er det jo ikke sådan, at alle aspekter af den narcissistiske personlighed er negativ. En narcissist er fuld af selvtillid og begår sig godt socialt, angiver stort velbefindende, følelsesmæssigt og kognitivt.

Omvendt har narcissisten så en tendens til at udnytte og manipulere andre, være ekstremt konkurrenceorienteret og selvoptaget.

Sådan slipper du afsted med utroskab

Det betyder kvinders utroskab

Undgå utroskab

Det bedste middel mod utroskab, her forstået som aftalebrud, er at tage snakken tidligt i forholdet, mener seksualrådgiveren Michael Loua fra elskeriet.dk:

- I stedet for at kaste sig ud i en svær snak om fy-ordet utroskab, synes jeg, at man i stedet skal tale om troskab og for eksempel stille hinanden spørgsmålet 'hvad er troskab for os'? Hvad er det at være tro mod hinanden? Hvad vil vi gå med til? Her bliver det afklaret, hvad der er den enkeltes domæne og hvad der ligger i det fælles. Her finder vi ud af, hvad vi bestemmer selv, og hvad der bestemmes i fællesskab?

Her kan I tale om, hvorvidt det er ok at danse tæt, om det er ok at kysse og at kigge på andre.

- Her kan I fortælle hinanden, hvad det gør ved jer, når det sker. Folk er jo forskellige og har forskellige grænser. Nogle elsker måske at kysse, fordi det er dejligt, hvor aftalen kan være, at det er ok du kysser, for det er vigtigt for dig, men vi går sammen hjem. Det kan være ok at flirte, men vi går sammen hjem. Det kan også være ok at have sex med andre, men vi går sammen hjem.

Men er der ikke risiko for, at det udvikler sig?

- Ja, den risiko findes, hvis forholdet ikke er i orden, men så vil det ske før eller siden. Alle forhold rummer fra første dag en risiko for utroskab. Forladtheden er kun et skridt væk. Tallene for utroskab og skilsmisse taler deres eget sprog.

- Det går galt, når vores meddelelse om, at 'jeg har det ikke OK for tiden', eller 'jeg er begyndt at kigge efter andre' bliver mødt med vrede. Så forsvinder åbenheden og ærligheden, og så begynder hemmelighederne og utroskaben. Så træder vi ind på en glidebane af bortforklaringer

Problemerne kan ifølge Loua være manglende nærhed, manglende respekt, manglende kontakt, manglende opmærksomhed eller manglende sex:

- Vi ved jo godt selv, når vi begynder at sende lange øjne efter andre. Så skal parforholdet kigges efter i sømmene, og der skal være to til den samtale, siger Loua fra elskeriet.dk.

Tre gode råd for at undgå utroskab

Hav klare seksuelle aftaler i jeres forhold. Hvad er OK, og hvad er ikke OK?

Giv plads til at fortælle hinanden, når det er svært.

Tal tidligt om, hvordan I vil håndtere det, når forholdet bliver udfordret og seksualiteten bliver kedelig.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: