Annonce:
Annonce:

Danske eksperter: Derfor har non-monogame bedre sex

Større variation og prioritering af sex er blandt forklaringerne på, hvorfor mange i ikke-monogame relationer har supersex

Annonce:
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Find din egen grænse for monogami --

Swingere og polyamorøse melder i ny forskning om bedre sexliv, og to danske eksperterne forklarer, hvorfor det tilsyneladende forholder sig således.

Amerikanske forskere har haft fat i 1177 personer i monogame forhold, 510 i ikke-monogame forhold og spurgt dem om sexliv og samliv.

De polyamorøse var mere tilfredse med både sex- og samliv end de monogame. De havde dog ikke større sandsynlighed for at have fået orgasme med ved seneste sex end monogame, men det var mere sandsynligt, at de havde haft sex i løbet af de seneste to dage (48 procent mod 37 procent).

Annonce:

Swingere var mest tilfredse seksuelt, havde større sandsynlighed for at have fået orgasme ved seneste sex (92 procent mod 78 procent af en monogame). Det var også mere sandsynligt, at swingere havde haft sex seneste to dage i forhold til de monogame (79 procent mod 37 procent). Men i modsætning til de polyamorøse var de ikke mere tilfredse med forholdet end de monogame.

Personer i åbne forhold, hvor man har en primær kæreste og tillader sex uden for forholdet under visse regler, havde ikke væsensforskelligt sexliv i forhold til monogame. Samme orgasme- og sexfrekvens, samme tilfredshed med sexlivet, men mindre tilfredshed med samliv.

Med andre ord har mange ikke-monogame mere sex og mere tilfredsstillende sex.

Sådan er de åbne forhold: Det ene styrker det andet

Fordele
Vi tog fat i 30-årige Ejnar Håkonsen, der som polyamorøs har deltaget i TV2’s dokumantarserie om polyamorøse. Som hypnotisør hjælper han kvinder og mænd med seksuelle problemer.

Annonce:

- Jeg oplever det samme i miljøet, og når jeg arbejder med klienter som kommer til mig med overvejelser om polyamori og åbne forhold. Sjovt nok virker det til at de personer, der afprøver polyamori, oplever mange af de samme fordele, selv hvis de, efter at have gjort sig erfaringerne, vælger at leve monogamt.

- I min erfaring er folk, der udforsker polyamori, tvunget til at udvikle nogle karaktertræk, som er enormt gavnlige for sexlivet og forholdet. De bliver bedre til at tale om sex og udtrykke sine behov. Og der er mindre skyld, skam og tabu omkring sex.

FOMO
Håkonson mener, at mange unge monogame kæmper med ‘fear of missing out’ - en konstant bekymring om hvad der ellers findes derude som man måske går glip af.

- Folk, der har prøvet åbne forhold, har lagt denne bekymring til ro ved at lade sig selv opleve hvad der findes derude. Selv hvis de derefter vælger monogami, gør de det på et langt mere oplyst grundlag af hvad de bedst kan lide i forholdet og sexlivet.

Disse er, ifølge Håkonsen, alle gavnlige for sexlivet, uanset om man vælger at leve polyamorøst på sigt. Der er dog også visse fordele, som er unikke ved et aktivt liv som ikke-monogam:

Annonce:

- Større variation i sexpartnere giver øget sexdrift i begge parter og manden især - et fænomen der i psykologisk forskning er kendt som 'Coolidge-effekten'. Det svarer til, at du kan miste appetitten for din livret, hvis du får den hver eneste dag og aldrig noget andet.

Dansk forfatter: - Sex med mange kan gavne dine sociale evner

Fantasi
Fantasi kan hjælpe her, mener Ejnar:

- Jeg var engang i et monogamt forhold, hvor min sexlyst langsomt døde ud, fordi jeg havde valgt aldrig at fantasere om andre end min partner. Da jeg under onani tillod mig at fantasere om andre, oplevede jeg, at min sexlyst i det monogame forhold straks blev langt stærkere, og jeg bedre kunne nyde sex med kæresten igen.

- Nye forhold kører i de første seks måneder rent på kemikalier, mens vi er så forelskede, at vi slet ikke bemærker de ting, der kunne gå os på. Blandt polyamorøse kaldes dette for 'new relationship energy,' og mange oplever, at det gavner forholdet, når partnere går med en nyforelskelse, som fylder dem med overskud i alle dele af livet, siger Håkonson.

Annonce:

Udfordringer
En af de største udfordringer ved monogami er ideen om, at en enkelt person skal kunne tilfredsstille, hvert eneste behov partneren måtte have - særligt i seksualiteten er dette ofte urealistisk, forklarer hypnotisøren.

- Jeg har det fx fint med ordinær fysisk og mental dominans under sex, men har enormt svært ved ydmygelse/nedgørelse af kvinder - det er noget, som jeg arbejder på at blive bedre til, for nogle af mine partnere tænder på det. Men jeg har accepteret, at det nok aldrig rigtigt bliver et turn-on for mig.

- Her er det en enorm lettelse for mig, at de af mine partnere, der har den kink, kan få den tilfredsstillet et andet sted. Det er både en lettelse for mig, at det ikke er noget, jeg behøver at leve op til, og det gør, at de er ‘mætte’ på den front, og bedre kan give sig hen i de ting, som jeg nyder med dem, siger Ejnar Håkonsen.

- Vi har alle enkelte lyster, som ikke matcher vores partners præferencer, og det kan også være så simpelt som en bisexuel, der bedre kan nyde sin primære partner ved også lejlighedsvist at være med et andet køn.

Annonce:

Ny forening vil gøre det cool at have flere kærester

Åbenhed
Den danske sexolog og parterapeut Bastian Larsen ser også åbenheden som en styrke:

- Efter min erfaring som sexolog og parterapeut er der ingen tvivl om, at hvis man vælger at eksperimentere med sit sexliv og udfordre det regelmæssigt, så får man langt mere ud af det. Men det kan ske både i et monogamt og i et åbent forhold, hvis man vel at mærke vælger at prioritere det. Og det er måske her den store forskel ligger, siger Larsen, der som journalist også været dybt inde i det danske swinger- og poly-miljø.

- For de fleste mennesker i et traditionelt forhold oplever rigtigt tit, at den seksuelle energi langsomt dør ud. Det er der mange årsager til. En af de vigtigste af dem er, at man simpelthen holder op med at prioritere sit sexliv. I hvert fald det man har sammen.

Sådan er den gode swinger

Annonce:

Prioritere
Folk, der vælger at udfordre det traditionelle forhold og de seksuelle rammer, har jo i sagens natur valgt at prioritere sexliv og deres kærlighedsliv, fortæller sexologen:

- De får mere energi og inspiration, både udefra og indefra, og de er desuden nødt til at skærpe deres kommunikation med partneren, for at ingen føler sig truede eller sat af.

- Og da det er en løbende udvikling i en meget dynamisk situation, så er det noget, der holder liv i forholdet og giver en masse energi. Det er også en situation med potentiel sårbarhed og lidt fare, hvilket er ting, der stimulerer seksualiteten utroligt meget.

- Så egentligt er det ikke så mærkeligt, at folk i eksperimenterende forhold har et mere givende sexliv end i hvert fald det gennemsnitlige traditionelle parforhold.

Sådan er de åbne forhold - også

Variation er godt

Sådan er de åbne forhold: Det ene styrker det andet

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: