Annonce:
Annonce:

Den danske sexprofessor: Seksualiteten er som et juletræ

- Hvad nytter det at give en mand rejsningsmedicin, hvis han i virkeligheden er vred på sin partner. Så får vi bare en vred mand med rejsning! lyder det fra Christian Graugaard, professor på Sexologisk Forskningscenter

Graugaard, th, på podiet i Madrid.
Graugaard, th, på podiet i Madrid.
Annonce:
Følg Sex & Samliv

I den just overståede weekend var alt, hvad der kan krybe og gå inden for sexforskningen samlet til den årlige kongress European Society for Sexual Medicine (ESSM), der denne gang blev afholdt i Madrid Spanien.

Der mingles, holdes taler og foredrag, fremlægges forskningsresultater, og en af podierne stod den danske læge og professor professor ved Sexologisk Forskningscenter, Aalborg Universitet:

Du har lige holdt en såkaldt 'Master Lecture"' på ESSM-konferencen i Madrid foran hundredvis af andre fagfolk. Hvad handlede det om, og hvad var formålet?

Annonce:

- ESSM-møderne handler om seksualmedicin og har i høj grad fokus på de biologiske og mekaniske aspekter af seksualiteten. Hvordan skåner man de erogene nerver ved prostata-kirurgi, og hvilke signalstoffer i hjernen er involveret i en orgasme? Alt sammen super spændende og vigtigt, men jeg var inviteret herned for at minde forsamlingen om, at al den biologiske 'hardware' aldrig må få os til at glemme den psykologiske og sociale 'software.' At der altid er et levende menneske med meninger, følelser og drømme bagved de fysiologiske tandhjul - og at vi let kan komme til at tabe helheden af syne, hvis vi udelukkende fokuserer på nervetråde og forsnævrede blodkar.    

Du brugte et juletræ som billede på seksualiteten. Hvorfor?

- Lidt banalt udtrykt mener jeg, at den menneskelige seksualitet kan sammenlignes med et juletræ - for også den er jo et stykke natur, som er socialt pyntet og iscenesat. Så for at forstå seksualitet og seksuelle problemer er det ikke nok at se på grannåle og grønkorn i et mikroskop, man må også interessere sig for pynten, så at sige.

Annonce:

- Seksualitetens psykologiske og sociale funktioner. Hvis man eksempelvis stirrer sig blind på en mands rejsningsproblem, overser man meget let, hvilken situation det indgår i. Måske skyldes problemet, at manden har meget lidt selvværd - eller at han er træt af sin partner. Måske skyldes det en fysisk sygdom, men selv da må man jo ikke glemme, at den tabte rejsningsevne kan igangsætte en kaskade af negative effekter på mandens liv og samliv. Og dem kan vi jo ikke behandle med en lille blå tablet. Det skal vi bruge tid på at tale med ham om.   

'Impotens er et udtryk for respekt'

Hvorfor er det vigtigt at se på seksualiteten som en kombination af kultur og natur?

- Fordi det kan få fatale konsekvenser, hvis man glemmer det ene aspekt. Hvad nytter det at give en mand rejsningsmedicin, hvis han i virkeligheden er vred på sin partner. Så får vi bare en vred mand med rejsning!

- Og omvendt: Hvad nytter det at snakke om barndomsoplevelser med en kvinde, som har seksuelle problemer, hvis det viser sig, at hendes besvær skyldes en uopdaget sukkersyge. Vi er nødt til at tænke i helheder og altid komme hele vejen rundt. Det kræver tid, åbenhed og lydhørhed. Som læger må vi aldrig blive dovne og forfalde til mønstergenkendelse og lette løsninger.

Tror du seksuelt frisind hænger sammen med lykke? Bliver vi lykkeligere af at leve vores seksualitet fuldt ud?

Annonce:

- Lykke er et stort ord. Men det er da indlysende, at et meningsfuldt og tilfredsstillende seksuelt liv gør én gladere og giver overskud og ressourcer, hvis man på andre områder møder modgang i sit liv. Det gælder fx ved kronisk sygdom, hvor meget tyder på, at et fortsat intimt liv kan give kræfter til at mestre sygdommen bedre.

- Jeg vil dog gerne minde om, at seksualitet er andet og mere end kønsorganer, der mødes, og kropssekreter, der udveksles. Seksualitet handler også om nærvær, ømhed, varme og kommunikation. Og at ligge i ske og nusse sin partners nakke kan være en mindst lige så værdifuld erotisk begivenhed som et samleje. Det glemmer vi ofte som sexologer, lyder det fra Graugaard, der fortæller, at der for tiden arbejdes med mange spændende projekter på Sexologisk Forskningscenter,

Annonce:

- Vi har en del fokus på homo- og biseksuelle danskere (manglende) sundhed, og vi har projekter i gang om så forskellige emner som sexlegetøj, chokbølgebehandling og seksualundervisning i skolerne. Senere på året igangsætter vi Danmarks første sexologiske befolkningsundersøgelse, som skal give os helt ny viden om sammenhængen mellem seksualitet, sundhed og sygdom. Det bliver et vigtigt studie, som vi håber, at danskerne vil tage godt imod.

Knald for videnskabens skyld

Derfor varer sex så lang tid

Ny forskning: Sådan ser en flot penis ud

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne taler og taler, mens sundhedsvæsenet er tæt på sammenbrud
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: