Den moderne mand er en hanrej

Kvinder går forrest, når det handler om utroskab, hævder forfatter

Moderne kvinder tager selv. Og selv om de har en partner allerede. (Foto: All Over)
Moderne kvinder tager selv. Og selv om de har en partner allerede. (Foto: All Over)
Følg Sex & Samliv

Utroskab her, sidespring der, åbne forhold over hele linjen. Datingsites til de affære-lystne, og Facebook som et kødmarked med alle eks'erne.

Vi har åbenbart ikke nok i en.

Når vi spørger vores læsere, hvilket vi har gjort adskillige gange gennem de seneste år, svarer cirka halvdelen, at de har vært utro, hvilket er nogenlunde i tråd med mange andre undersøgelser på området.

Læs: Så mange er utro

Det kan få det til at se ud som om, at vi knalder til højre og venstre. Er vi blevet en nation af sidepringere, og er det i så fald nødvendigvis en dårlig ting?

Læs: Gifte jager sex på nettet

Ifølge forfatteren David Nicosia Longhi, der har skrevet utroskabsbogen ’Kvinden og Æblet’, som har ligget nr. to på saxo.dk i sin kategori, er utroskab især udbredt blandt kvinder:

- Utroskab er kommet for at blive, men de moderne tendenser peger altså på, at man forsøger at implementere det på bedste vis i sit parforholdet. De fleste ved, at chancen er for utroskab stor - ligesom alle er klar over, at de fleste forhold før eller siden krakelerer, mener Longhi, der ser en mediebåret utroskabstendens blandt kvinder.

Læs: Utroskab kan redde dit forhold

Medierne bærer det frem
- I medierne bliver hele det image bag en ’bad girl’ gjort spændende, interessant og attråværdigt for kvinder - uden at spørge ind til, om det er moralsk forkasteligt. Trenden med utroskab er båret på vej af hvad nogle kalder ’stilet feminismen’.

David Longhi peger de verdenspopulære serier som ’Lipstick Jungle’ , ’Cashmere Mafia’, ’Cougar Town’, ’Sex and the City’ og ’Desperate Housewifes’, hvor kvinderne ikke holder sig tilbage for noget som helst.

Longhi ser sin teste bekræftet i forskerens Susan Hopkins bog ’Girl Heroes’, der belyser de moderne kvindelige forbilleder både i fiktionens og virkelighedens verden: kvinden i kontrol, succesfuld, selvstændig, feminin og meget seksuelt bevidst.

Læs: Få hjælp til affæren

Rolleskifte
- Jeg ser et tydeligt rolleskifte: En stigende feminisering af mænd og en stigende maskulinisering af kvinder. Mænd socialiseres til at blive betamænd - piger socialiseres til at være alfakvinder, der i høj grad dresserer mænd ved at bruge sex som magtmiddel: Lukker for det varme, når han ikke opfører sig ordentligt, og giver ham sex, når han gør.

- Jeg ser klare tegn på, at kvinder anspores til utroskab og i bedste fald kan få deres mand ’med på ideen. ’Et parforhold behøver ikke nødvendigvis at bunde i monogami, og år efter år får flere og flere danske par smag for swingerlivet eller i hvert fald varianter deraf. Ifølge swingerguiden.dk er det i stigende grad er de danske kvinder der vil swinge og deres mænd som følger med.

Kvinder har fundet ud af, at der er mere seksuel frihed OG nydelse i at have fuld råderet til at dyrke sex med flere - og muligvis bedre - mænd end ham derhjemme.

Hanrejen er den nye mand
- Derfor er der så mange elementer i hanrejen, som passer i moderne tid, hvis man blot tager sig tid og overblik til at sætte brikkerne sammen - om man kan lide det eller ej. Og netop utroskaben kan være tveægget sværd for mænd.

Normalt bliver der med 'tilstedeværelsen af en fremmed mand' vækket en kraftfuld jalousi-følelse og et ’drive’ i manden, som typisk vil indebære, at han beskytter sin kvinde, forklarer Longhi, der refererer til forskernen David Buss' bog ’The Evolution of Desire’.

- Hvis man prøver at lægge kraftigt an på en pige i byen og hendes kæreste står ved siden af, vil man få en meget billedlig beskrivelse af, at manden føler sit territorium krænket. Konkurrencen gør, at der udskilles store mængder af sex og konkurrence-hormonet testosteron.

Denne større stigning i testosteron vil typisk mobilisere manden til aggression. Al den ekstra testosteron, som en seksuel rival er skyld i, åbner dog op for nogle væsentlige muligheder og reaktioner som er tilknyttet: seksuel ophidselse.

Læs: Knald ved siden af med god samvittighed

Bliver liderlig
Ifølge psykiater Anthony Clares ’On Men: Masculinity in Crisis’ er aggression nemlig tæt forbundet til følelsen af ophidselse, forklarer Longhi:

- Hvis en mand accepterer, at hans kvinde er sammen med andre mænd, gør det ekstra testosteron ham ikke voldelig, men derimod liderlig. Det vil sige, at hvis manden derhjemme er en frivillig hanrej, vil der kunne argumenteres for, at han i givet fald bliver ophidset nok til, ’ihærdigt’ at generobre sin kvinde, mere end normalt da han også er mere ophidset end normalt. Det er sådan mere og mere populære 'cuckolding' fungerer: Mænd, der bliver liderlige af deres partnere er sammen med andre:

- Men der er store og stærke følelser, hvis man beslutter at være sin partner utro, så mit råd må være at tage en ærlig og oprigtig samtale med sin partner, så snart man er afklaret med sig selv. Og det gælder både manden og kvinden.

Hanrej: Knald min kone

Kvinder forrest
Sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen advarer mod at tro på, sidespring kan løse noget som helst. Hun kan heller ikke genkende temaet med hanrejer og utro kvinder fra praksis, men:

- At kvinderne skulle gå forrest og være dem, som foreslår det åbne forhold, vil egentligt slet ikke undre mig. Det er nemlig oftest kvinden, der har fingeren på pulsen i forhold til selvudvikling, parforholdstrends og den slags.

- Men for mig at se er åbne forhold og utroskab hinandens diametrale modsætning. I førstnævnte har man en lavet en aftale om, hvordan man vil leve sammen, mens sidstnævnte handler om at forråde en aftale.

- Og der er mange forskellige grunde til, at folk er utro - det handler oftere om, at de ikke er tilfredse med sig selv eller det liv, de har sammen med partneren, end det handler om, at en ikke er nok.

Læs: Utroskab har intet med sex at gøre

Kan et sidespring ikke være forløsende og sætte nyt liv i det hele?

- Jo, men det er mere held end forstand. Uanset hvordan du vender eller drejer det, så er det et tillidsbrud af de helt store. Og bliver det opdaget, ja så ender det altså meget ofte med, at bruddet ikke kan heles.

Læs: Sådan overlever I utroskab

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind