Derfor dyrker vi sex: Her er forskellene på mænd og kvinder

Det viser sig, at vi faktisk er ret ens

Derfor dyrker vi sex: Her er forskellene på mænd og kvinder

Sexpert-tv fra arkivet: Dette ønsker kvinder, at alle mænd vidste om dem

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Det burde mænd vide om kvinder --

Hvorfor sex? Det spørgsmål stillede to amerikanske forskere sig selv og nogle unge studerende for ti år siden.

De identificerede således 237 motiver til at dyrke sex.

Du ved: fordi jeg har lyst til at at få en orgasme, fordi jeg vil vise, at jeg elsker min kæreste, fordi jeg kedede mig. Og så videre.

Et problem med den undersøgelse var, at deltagerne primært var unge kvindelige universitetsstuderende.

Nu har belgiske forskere så testet modellen på små 5000 mænd og kvinder i alderen 18 til 55 år.

De udfyldte et spørgeskema med 140 punkter om deres sexliv det seneste år. Alle spørgsmål kunne besvares med 'det gælder ingen af mine seksuelle oplevelser' til 'det gælder alle mine seksuelle oplevelser' (kodet på en skala fra et til fem).

På toplisten og hyppigst angivne motivation for at have sex for begge køn og alle aldre var:

Det er sjovt, det føles dejligt, jeg havde lyst til fysisk nydelse:

Alle motiver altså meget fysiske og direkte seksuelt relaterede. Dog var der alligevel visse, men ikke signifikante forskelle.

Voksne mænd angav oftere fysiske årsager, ligesom sex som afstresser og fysik nydelse var mere udbredt, mens de voksne kvinder i lidt højere grad angav følelsesmæssige og usikkerhedgrunde (for at få boostet selvværd, pligt eller pres).

Det fremgår også, jo ældre deltagerne var, desto mindre betød de fysiske sider af sex.

Motiverne til at have sex bliver inddelt i fire kategorier:

 

Ens
Ifølge forskerne bekræfter resultaterne delvis evolutionsteorier om, at mænds seksualitet i højere grad reagerer på stimuli som partneres fysiske attraktionsværdi, mens kvinders i lidt højere grad reagerer på signaler omkring commitment - men da variationer de to køn imellem er så små, mener forskerne faktisk, at mænd og kvinder er meget ens psykologisk.

At den fysiske side af sex bliver mindre vigtig, og mindre tilfredsstillende, med alderen for begge køn (men dog stadig vigtigst), giver også god mening for biologisk sex, idet indholdet af sexhormonerne i kroppen langsomt, men sikkert daler.

Herunder kan du se to af de mest populære motiver i 2007-studiet, som ikke adskiller sig nævneværdigt fra det nye:

Her er de dårlige grunde til at dyrke sex

Du burde dyrke sex af disse grunde

Den lille forskel

Vores sexolog Signe V. Bentzen har tidligere set på forskellene på mænd og kvinders sexmotiver:

- Kvinder har, som de fleste mænd, brug for at føle nærhed med sin partner. Og sex er en udmærket måde at være tætte på og bruge tid sammen. At hun så måske ikke altid lige er så liderlig, tja, det kan hun leve med. Det kan også handle om at få bekræftet, at man hører sammen eller at ens partner stadig elsker en. Der kan være mange motiver til at man går i seng med hinanden. Og man kan sige, til alt held for mændene! For i en stresset hverdag kan kvinderne ofte glemme at tage sig tid til at blive liderlige, og hvis liderlighed var den eneste grund til at have sex, så ville mændene gå rundt med meget store kugler.

- Kvinder har flere (gode) grunde til sex. For kvinder er jo også nogle liderbasser ind imellem, det må vi ikke glemme. Jeg tror, at meget af motiveringen foregår sådan et eller andet sted mellem det ubevidste og nogle mere bevidste grunde. Et motiv kan jo også være frygt for at miste - når man fx går i seng med sin mand uden at have lyst. Men et mere sundt motiv kan jo være, at man elsker, hvor dejligt det er at være alene, sammen, og at man nyder berøringerne og den intime samtale under og efter - og at det gør en glad, selvom man ikke er ved at sprænges af liderlighed.