Derfor er kvinder utro

- Utroskab er en forsikring, mener anerkendt forsker

Utroskab er et valg -men nogle er mere disponerede for det end andre. (Foto: shutterstock.com)
Utroskab er et valg -men nogle er mere disponerede for det end andre. (Foto: shutterstock.com)

Potentialet for utroskab ligger i dine gener.

Det forklarer Helen Fisher, topforsker, biolog og antropolog og tilknyttet det berømmede sexforskningscenter Kinsey Institute, i en Big Think video.

I og med, at utroskab sker i alle samfund og til alle tider, må der ligge biologiske forklaringer bag, mener Fisher, som dog påpeger, at bare fordi man er prædisponeret for utroskab, betyder det ikke, at man nødvendigvis vil være utro.

Utroskab er stadig et valg.

Men når visse elementer i hjernens tre forskellige systemer, der er involveret i vores parringsstrategier, er til stede, kan det være sværere at modstå:

De tre systemer er sexlyst, følelser af intens kærlighed og og følelser af dyb samhørighed. Ofte er de forbundne.

- Du kan blive forelsket i en, hvilket booster dopamin-systemet, der trigger testosteronsystemet, og pludselig er personen den mest sexede i verden.

Fisher forklarer grundliggende mænds biologiske betingende utroskab med, at det handler om sprede sine gener så meget som muligt. Men hvorfor gør kvinder det så?

- Hvad ville en kvinde have fået, hvis hun for en million år siden havde en partner og to børn? Hun smutter over bakken og har sex med en anden mand: Så får hun ekstra ressourcer og ekstra mad, ekstra beskyttelse. Hvis hendes mand så dør, kan en af disse ekstra elskere komme til og hjælpe hende med børnene, og måske endda tro, at nogle af dem er hans egne. Utroskab er en forsikring, siger Fisher, som således mener, at der er reproduktive fordele ved utroskab.

Mange studier har efterhånden peget på en biologisk forklaring på sidespring:

Utro kvinder har det i generne, viser ny forskning. (Foto: Polfoto) Samfund Psykolog: Utroskab blandt kvinder er arveligt

Nogle får større rush af et sidespring eller et tilfældigt knald end andre, hvilket skyldes en særlig variant et gen. (Foto: All Over) Sex & samliv Gener skyld i utroskab

'En mand bliver ikke bedømt på sine handlinger, men på kvaliteten af hans bortforklaringer.' (Foto: colourbox.com) Sexperterne Sådan slipper du afsted med utroskab

Flirten
Og nu vi er ved biologiske forklaringer på vores parringsstrategier: Folkene på 'The Science of Us' har lavet en lille animeret video, der viser, hvorfor mænd ofte tror, at kvinder flirter, selv om de blot er venlige:

Teorien hedder error management theory og går ud på, at manden er udviklet til at skyde med spredehagl og satse bredt, så der nødvendigvis må være fejlskud i mellem. Manden er simpelthen disponeret til at tro på, at kvinder har en større interesse i ham, end de har. Mænd overfortolker derfor kvindens signaler.

Omvendt er kvinder 'designet' til at underfortolke mandens inteseresse, fordi hun har større potentielle omkostninger ved et eventuelt samleje. De omkostninger hedder som bekendt børn.

Noel Biderman lover diskretion. (Foto: ahsleymadison.com) Sex & samliv Kongen af utroskab: Sådan undgår du sidespring

HERUNDER SEXPERT-TV: Derfor er kvinder utro

97 kommentarer
Vis kommentarer