Derfor får kvinder orgasme

Det er naturens belønning til kvinder for at dyrke sex

Kvinder, der aldrig har fået orgasme, kan sagtens blive gravide. Kvinder, der har nemt ved at få orgasme, kan måske aldrig blive gravide.

Så hvad er den kvindelige orgasme egentlig godt for?

Biologisk kan man betragte den kvindelige orgasme som belønning for sex, mener sexolog Vivi Hollænder. Orgasmen har desuden positive virkninger for både helbredet og humøret.

Forskning
Der forskes og skrives meget om især kvindelige orgasmer, men sjældent diskuteres, hvad den evolutionære og biologiske forklaring er på den kvindelige orgasme.

Hvis manden ikke sprøjter oppe i kvinden, så bliver kvinden heller ikke gravid. Til gengæld er det i den sammenhæng rygende ligegyldigt, om kvinden får orgasme eller ej. Eller er det?

Orgasme er belønning for sex
Biologisk kan man betragte orgasmen som belønning for sex, der motiverer kvinden til parring i formeringsøjemed, men orgasmen er ikke nødvendig for befrugtningen. En kvinde kan altså sagtens blive gravid uden at få orgasme, mener sexolog og jordemoder Vivi Hollænder. Omend der er nogle undersøgelser, der peger på, at orgasmen presser sæden tættere på livmoderen.

Men udover at give nydelse, har orgasmen mange positive virkninger for vores helbred og humør. Under orgasmen frigøres forskellige hormoner og endorfiner, som positivt påvirker krop og sind:

- Forskellige undersøgelser har påvist, at jævnlige orgasmer nedbringer stressniveauet, øger smertetærsklen, styrker immunforsvaret og styrker vores mentale modstandskraft, så vi bliver mindre irritable, forklarer sexolog Vivi Hollænder.

- Under ophidselsesfasen opbygges muskelspændinger, som afspændes igen under selve orgasmen.

Søvnbesvær
Sammen med de frigivne endorfiner kan en orgasme derfor være et udmærket middel mod anspændthed og muskelsmerter.

Hos mennesker med kroniske spasmer og kramper ses en mærkbar forbedring i op til flere døgn efter en orgasme. Mange mennesker, som lider af søvnbesvær, kan have gavn af onani med efterfølgende orgasme på grund af den afslappende virkning.

Orgasmer holder underlivet sundt
Fysiologisk er orgasmerne med til at holde vores underlivsfunktioner sunde og velfungerende. Orgasmen sætter gang i blodomløbet og i de kirtler, som producerer fugtighed til kirtlerne, forklarer Hollænder. Orgasmen styrker bækkenbunden og forebygger derved inkontinens og nedsynkning af underlivsorganerne.

Use it - or loose it! Det gælder for kønsorganerne, som for alle andre af kroppens funktioner, at de skal bruges og trænes, hvis man vil undgå forfald.

Heldigvis er man ikke afhængig af en partner for at kunne nyde orgasmens mange fordele. Uanset om man er single eller i parforhold, kan og bør man optræne og vedligeholde sin evne til at få orgasme gennem onani, opfordrer sexolog Vivi Hollænder.

Læs: Træn din penis

To orgasmer er ikke ens
Der mange former for orgasmer, og to orgasmer er aldrig ens. Derfor nytter det heller ikke, at vi kvinder bruger tid og kræfter på at lede efter noget specielt - og samtidig glemmer at mærke efter, hvad der i realiteten sker i vores kroppe, mener sexolog og parterapeut Katrine Berling:

- Orgasmer er efter min mening forløsninger, og der findes hverken rigtige eller forkerte orgasmer. Man kan sige, at klitoris-orgasmen er den, de fleste kvinder får, men det er også en lidt kort og en smule overfladisk.

Hjerneorgasmer
Både skede- og g-punktsorgasmen er dybere og mere følelsesbetonet, derimod kræver det lidt mere arbejde at få dem. Til sidst, men ikke mindst, findes der rene mind-orgasmer, man får ved at cirkulere energi i kroppen. Her behøves slet ikke fysisk stimulation, da orgasmerne opnås udelukkende via visualisering, vejrtrækning og energi, forklarer Berling.

- Så frem for at lede efter noget bestemt, så vær til stede i nuet, og hvis det føles helt vidunderligt fantastisk, så er det sikkert en orgasme, man har fået. Også selv om man måske ikke lige oplever en sammentrækning i skeden, siger sexolog Katrine Berling.