Derfor fortryder flere kvinder engangsknald

Videnskaben forsøger at forklare, hvorfor mange kvinder får nedtur efter one night stands

SEXPERT-TV: Gør engangsknald til superknald
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen her relateret Sexpert-tv: Sådan får du god sex på et one night stand --

Han går glad og stolt hjem efter nattens scoring, mens hun ligger skamfuld og ærgrer sig.

En kliche ganske vist, men ny forskning peger på, at selv i lande med frisind og en høj grad af ligestilling mellem kønnene, er der stor forskel på, hvad mænd og kvinder føler omkring engangsknald.

Evolutionspsykologer forsøger at forklare den diskrepans, som ifølge dem ikke kun kan tillægges kulturelle normer.

Det nye studie, foretaget blandt 263 norske studerende i alderen 19 til 37, viser, at 35 procent af kvinderne fortrød deres seneste one night stand, mens det samme kun gjaldt for hver femte mand.

Undersøgelsen, som blandt andet blev ledet af en af evoplutionspsykologiens pinger, David Buss, fra University of Texas, viser også, at 30 procent af kvinderne var glade for det seneste uforpligtende knald, mens hver anden mand anførte, at de var glade for oplevelsen.

Til gengæld var der færre herrer, som var tilfredse med at have takket nej til det seneste tilbud om engangsknald, mens hele 80 procent af pigerne var glade for at have sagt pænt nej tak.

Kvinder fortryder deres sexhandlinger

Andre studier fra blandt andet USA har peget på samme skæve kønsfordeling, hvilket får forskerne til at mene, at der må ligge noget andet og mere grundliggende end kulturelle normer bag. Og her kommer evolutionspsykologien ind: Mænd går efter kvantitet, mens kvinder kvalitet, rent partnermæssigt.

Kort og firkantet: Mænd skal spreder sine gener mest muligt, mens kvinder har en stor pris at betale ved børneavl og yngelpleje og er derfor udviklet til at vælge mænd med langt mere omhu. Og derfor er der større sandsynlighed for, at kvinder fortryder næste dag, når de opdager, at scoringen ikke var optimal.

Og mænd er så omvendt begejstrede for muligheden for at sprede sæd.

- Mange socialvidenskabsforskere forventer, at i kulturer med stor seksuel ligestilling ville disse forskelle forsvinde. Det gør de ikke. Dette faktum gør resultaterne om kønsforskelle i sexfortrydelser i moderne samfund så fascinerende videnskabeligt set, siger David Buss i en pressemeddelelse.

Langt flere kvinder end mænd angav, at de bekymrede sig mere over risiko for kønssygdomme og graviditet samt for at få et dårligt ry. Og færre kvinder end mænd får orgasme ved engangsknald. Men de ting er snarere tegn på, hvordan de evolutionære forskelle kommer til udtryk.

Dette tænker manden ved første knald

Studie: Engangsknald er ikke usunde

Herunder Sexpert-tv: Dette tænker kvinden ved første knald:

SEXPERT-TV: Det tænker kvinder ved første knald

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.