Derfor går vi i s/m-klubber

Det kan handle om både venskaber, accept og nåja, sex

Det handler om mere end bare sex for medlemmer af BDSM.klubber. (Foto: shutterstock.com)
Det handler om mere end bare sex for medlemmer af BDSM.klubber. (Foto: shutterstock.com)

Måske er du vild med at give din kæreste smæk, måske tænder du på at blive hængt op i hyggekrogen af din partner, men hvorfor mødes i en klub IRL eller i et commity på nettet med ligesindede - det gør folk med vaniljeseksualitet jo sjældent, med mindre de er ude i noget parnterbytte.

En nyt studie, publiceret i Journal of Sex Research, har set nærmere på de motiver, som BDSM'ere har for at være medlem af en klub eller et community.

BDSM er det moderne navn for s/m. Det står for bondage-disciplin/dominans-subsmission/sadomasochisme).

48 personer deltog i en række forskellige gruppe-workshops, hvor forskerne undersøgte medlemmernes motiver. Deltagerne var sadister, masochister, switches, fetichister og hvad har vi.

De bindegale er ikke spor bindegale. (Foto: colourbox.com) Sex & samliv Kinky sex er ikke spor sygt

Forskerne identificerede 15 kategorier for disse mange motiver sådan accept, venskab, sikkerhed, vidensdeling, seksuelle udtryk. Medlemmerne søger og finder venskaber og sexpartnere, en fornemmelse af at blive accepteret for, hvem de er og en frihed i at kunne vise, hvem de er, samt muligheder for at lære nye tips og tricks.

Vi spurgte formanden LS i SMil København, hvad hans oplevelse er i forhold til, hvorfor folk er medlem:

- Vi oplever en meget bred vifte af grunde til at folk melder sig ind. De mest almindelige er ønsket om at møde ligesindede og dermed finde ro i sin BDSM-seksualitet, møde en partner til leg og måske kærlighed/parforhold, støtte kampen for seksuelt frisind og nedbryde fordomme omkring BDSM som en negativ seksualitet, finde et sted at dyrke sin seksualitet aktivt i de dertil indrettede lokaler, søge viden hos ligesindede og almindelig hygge.

Den amerikanske undersøgelse nævner også lidt om de knap så positive ting - fx konflikter mellem medlemmer, magtkampe, eventuel jalousi. Er det også noget, I oplever?

- Vores seancer strækker sig over lang tid - og altså ikke bare det hurtige knald, der skal overstås for at komme videre. De så at sige omfavner mere end blot kønsakten og involverer alle sanser, rummet, lejligheden og stemningen og løfter det. Både det ydre og det indre, siger Alexander fra Det Sorte Selskab. (Foto: shutterstock.com) Sex & samliv Derfor dyrker de kinky sex

- Hvis vi begynder bagfra, så er jalousi en meget almindelig følelse, og vi er ikke fri for den i SMil. Men BDSM-miljøet i Danmark er ikke større end at man næsten altid vil møde hinanden igen, når par går fra hinanden. Men det er de fleste af vores medlemmer meget opmærksomme på, så det typisk bliver håndteret på en pragmatisk måde. Fx ved at den ene part kun kommer tirsdag og den anden fredag, en part bliver måske væk fra SMil i en periode, eller man koordinerer hvem der komme hvornår. Man er ikke herre over sine følelser, men over, hvordan man reagerer på dem, og i praksis plejer tingene at forløbe meget fredeligt uden de store jalousi-dramaer.

Sexperterne TV: Sådan tvinger du orgasmerne frem

- BDSM-miljøet i Danmark er som nævnt ikke så stort, og folk kender typisk hinanden på tværs af grupperinger, medlemskaber osv. Så det er nærmest som en stor familie, og som i alle familier er konflikter uundgåelige. Men vi plejer at være gode til at løse dem på konstruktive måder, da vi jo alle er interesseret i at gøre det bedste for miljøet.

- Magtkampe hører nok også til i et eller andet omfang, men jeg vil mere kalde det en kamp omkring at sikre indflydelse for ens egen måde at se tingene på eller ønsker. SMil København er den suverænt største BDSM-gruppering i Danmark i form af antal medlemmer, penge osv. Derfor har vi også naturligt stor indflydelse i miljøet, men vi ser det ikke som en egentlig magtkamp. Tværtimod ser vi alle medlemmer af BDSM-miljøet som en del af familien, hvad enten de er medlemmer af SMil eller ikke.

- Der er meget få og enkle kriterier, der afgør, om jeg modtager kvinder til oplæring. De skal være henvist som sagt, de skal have et vist uddannelsesniveau og vis vilje og karakterstyrke. Alder er underordnet, men jeg oplever dem fra 21 år og op til slutningen af 40’erne. I dag typisk yngre kvinder, forklarer 'Doktoren'. (Arkvifoto: colourbox.com) Sex & samliv På slaveskolen bliver pigerne lykkelige

Sex & samliv TV: Få styr på sort sex