Annonce:
Annonce:

Derfor hitter japansk bondage

Dansk rebkunstner forklarer, hvorfor de frække bindelege er så fascinerende

Annonce:
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen kan du se reklame for ny bog om japansk bondage --

Der er den hjemlige version: 'Jeg binder lige kæresten fast til sengestolpen med bæltet fra badekåben. Og så er der den ritualiserede, tids- og træningskrævende japanske bondage.'

Interessen for begge versioner er for opadgående. Denne artikel handler om japansk bondage, hvor en dansk rebkunstner forklarer, hvad det går ud på.

Et udenlandsk eksempel på denne trende er coffee table-bogen 'Light, Shadow, Color,' som fotografen bag forsøger at samle penge ind til på kickstarter.com.

Han kalder sig The Dark Art og er både fetichfotograf og rigger, altså den aktive, den der binder. Han skriver, at mange mennesker bruger bondage i den seksuelle leg, men andre gange er bondage bare smukt at se på:

Annonce:

'En krop bundet i reb kan være smuk, fantasiæggende, kunstnerisk, slående, sex - eller det hele på en gang,' fortæller fotografen, som i bogen både bruger verdenskendte modeller og nye amatører:

'Bondage fascinerer alle slags mennesker, og jeg at arbejde med både professionelle modeller og modige civile.'

Dansk rebkunst
Men hvad er det der bondage egentlig?

Lars Hærvig, som har optrådt på disse sider med sin rebkunst, er 52 år og har dyrket japansk bondage på højt niveau de sidste otte år. Hærvig har fungeret som instruktør i en årrække og modtaget undervisning af mange af de bedste bondagemestre i verden. I 2017 åbnede han Knudepunkt1 i Aalborg, et samlingssted for bondage-interesserede.

Annonce:

- Jeg ser en stigende interesse for bondage, især japansk bondage, hvor det før har været en interesse for de få, og det foregik oftest i hemmelighed i soveværelset eller i BDSM-foreninger. Nu kommer bondage ud af skabet med stadig flere entusiastiske tilhængere, og dedikerede klubber dukker op flere og flere steder i landet, siger Hærvig, der påpeger, at bondage har været vist på tv i primetime flere gange det sidste år.

Han mener, at der tillige er en stadig større åbenhed omkring bondage, både blandt udøvere og folk generelt, hvilket bidrager til, at stadig flere får øjnene op for de muligheder, der er i japansk bondage.

Lars Hærvig i aktion. Foto: Jørgen Pedersen
Lars Hærvig i aktion. Foto: Jørgen Pedersen
 

Vil du kort definere det?

- En definition på japansk bondage kunne være: At en person binder en anden med reb med det ene formål at binde/blive bundet. Det vil sige, at bindeprocessen er det væsentlige i modsætning til at fiksere partneren til sengen med seksuel hensigt - hvilket naturligvis også er godt, men ikke japansk bondage.

Hvordan man bruger og hvad man bruger bondagen til, er meget forskelligt, forklarer Hærvig:

Annonce:

- Det er mit indtryk, at cirka halvdelen af dem, der dyrker japansk bondage, gør det, fordi det giver dem nogle timer, hvor de ikke tænker på børn, penge, aftensmad og arbejde. Den anden halvdel af dem, der dyrker japansk bondage, har det som en del af deres seksualitet, de tænder seksuelt på at binde/blive bundet, lyder det fra Lars Hærvig, der mener, at flere får øjnene op for japansk bondage, fordi det dækker et fundamentalt behov i de fleste mennesker, som vi ellers har svært ved at tilfredsstille i vores moderne liv.

Rebecca bundet på hænder og fødder på festival

Feminin energi
Mange kvinder er feminine væsener, der i dagligdagen bruger deres maskuline energi, forklarer Hærvig:

- De styrer hus, økonomi, mand og arbejde og får sjældent mulighed for at være feminine, mange er endda ikke bevidst om, at de mangler at få fyldt op på deres feminine side.

- De maskuline mænd er ikke så maskuline endda, de har fået nosserne klemt af i deres iver over at skulle agere i kvindefrigørelse, ligeberettigelse og Mr. Nice Guy-forestillinger, så de ikke længere får brugt deres maskuline energi, siger Hærvig.

Annonce:

- Her kommer den japanske bondage ind og indbyder til, at den, der binder, bruger sin maskuline energi til at styre, og den, der bliver bundet, giver slip og lader sig styre og kan derfor komme over i sin feminine energi. Det kan sammenlignes lidt med tango: Det fungerer kun, hvis der er en, der fører, og en, der bliver ført.

Hvorfor er der mest mænd, der binder?

- Fordi flere mænd nyder at være i den maskuline energi. Der er tilsvarende flere kvinder, der nyder den feminine energi, og derfor foretrækker at blive bundet. Der er naturligvis også en gruppe, der nyder både at binde og blive bundet. siger Hærvig, der mener, at alle riggere har hver sin bindemåde.

- Det kan godt ende med at se ud på samme måde, men vejen dertil er meget forskellig. Jeg er meget obs på, hvordan hende, jeg binder, reagerer undervejs. Så de små signaler betyder noget for, hvilken vej og hvordan jeg bevæger mig.

Frække bindelege for øvede

Privat
Japansk bondage kan dyrkes på mange måder alt afhængig af lyst, humør, kemi med binde partneren, evner og interesse, mener rebkunstneren:

Annonce:

- Man kan dyrke det helt privat hjemme i soveværelset, eller man kan gå i klub for at blive inspireret eller lære at binde, nyde atmosfæren og energien fra de andre, der er aktive omkring dig.

- Man kan sidde på gulvet og binde, nyde rebene og partneren på en meditativ mindfulness måde, eller man kan binde og hænge partneren op på fysisk udfordrende og teknisk krævende måder, ligesom man kan lave opvisninger for andre at se på.

- De er alle forskellige måder at bruge bondage på, og det ene udelukker ikke det andet, så hvad det lige bliver afhænger af dagens humør og anledning. At lave en opvisning er fx meget anderledes end at binde, bare to hjemme i stuen. Når der er tilskuere, skal det jo være interessant at se på, hvilket ikke er relevant, når man er alene hjemme, siger Hærvig, der forklarer, at man kan være tiltrukket af forskellige sider af japansk bondage:

Annonce:

Den meditative 'ned i kroppen oplevelse', det tekniske i at hænge partneren op frit svævende i rummet eller få et kick ud af at vide, at partneren er i din kontrol, og du kan teoretisk gøre, hvad du vil, uden at partneren kan gøre noget ved det.

- Bondage er i høj grad funderet på tillid!

Martin, 29: Der er frihed i at blive bundet

Seksualitet
Bondage er en del af Lars Hærvigs seksualitet:

- Det er min seksuelle energi, jeg bruger, når jeg binder. Det betyder ikke, at en bondage-session nødvendigvis involverer sex - som i penetrering - eller at jeg eller den, jeg binder, nødvendigvis er nøgne. Jeg ser bondage som et værktøj, jeg anvender, når jeg vælger at bruge noget kvalitetstid sammen med kæresten eller en anden person. Et værktøj til at skabe et rum, hvor det bare er os to, der er intenst sammen lige nu og totalt nærværende og opmærksomme på hinanden, siger Hærvig, der sammen med kæresten driver Knudepunkt1, et samlingssted for rebinteresserede i Aalborg.

Han tilbyder tillige undervisning og bondage-sessioner med fokus på afstressning og meditation via nedikroppen.dk.

Annonce:

- De mennesker, der kommer hos os, er fra alle dele af samfundet, bondage-lysten sidder dybt. De fleste kommer for at binde i samvær med andre rebinteresserede, lade sig inspirere og lære nyt. Andre kommer for at få undervisning, og den sidste gruppe er folk, der kommer for at blive bundet - som ren afstressning. Aldersmæssigt spænder det fra 20-70 år og kønsmæssigt jævnt fordelt, selvom det oftest er kvinden, der ser lyset først.

Lars begyndte sin rejse i japansk bondage i Copenhagen Shibari Dojo i Vanløse og var sammen med Scot med til at åbne Kinbaku Lounge i Valby. Han driver nu selv nedikroppen.dk og knudepunkt1.dk.

Kom godt i gang med bondage

Lars Hærvig kommer her med en lille guide til, hvordan man kommer i gang med japansk bondage:

Køb nogle længder reb af naturfibre (nylon og andre kunstfibre giver let brændmærker) og prøv at binde din partner, bare reb om kroppen, benene eller armene, pas på håndleddene. Så kan man hurtigt mærke, om det er noget.

Det kræver først og fremmest kun to ting for, at en bondage-oplevelse bliver en success: At den, der binder, optræder sikkert og beslutsomt, samt at man undgår at binde eller placere den bundne på en måde, der er fysisk ubehagelig udover komfortzonen. Hvad der bindes, er ikke så vigtigt for oplevelsen.

Derfra vil jeg anbefale, at man opsøger en klub, hvor man kan træde de første skridt i trygge rammer og få den hjælp og vejledning, der skal til for at gøre det til gode oplevelser. Man kan tage på workshop eller få privatundervisning.

Når man har lært de mest basale ting, kan man bruge bøger og youtube til videre inspiration. Jeg vil kraftigt anbefale, at man starter med at lære fra en instruktør frem for video i starten, da en video ikke viser noget om stramhed, nærvær og de mange detaljer, der gør forskellen på et pænt billede og en god bindeoplevelse.

Desuden er der i klubberne viden om sikkerhed og erfaring med forskellige individuelle hensyn, der skal tages, fx i forhold til sikkerhed, fysiologi og fysiske skavanker.

Klummeskribent blev bundet og følte sig fri

HERUNDER: Sexperterne har besøg af den verdenskendte bindemester Midori

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: