Derfor kommer du ikke videre efter et brud

Nogle tager en skilsmisse værre end andre. Psykolog forklarer hvorfor

Sexpert-tv:Eks-exorcisme

-- Over artiklen her relateret Sexpert-tv: Få eks'en helt ud af dit liv - og din seng --

Muligvis findes den lykkelige skilsmisse.

Men det er ikke din erfaring. Du kan lide langt tid efter, du blev forladt, og tænker stadig tilbage på bruddet med smerte og bitterhed. Og ser den som en grundliggende afvisning af dig som menneske.

Så har du den type personlighed som den amerikanske psykolog Lauren Howe fra Stanford University har forsket i.

Her prøver hun at finde ud af, hvorfor nogle har sværere ved at komme over et brud, og hvad de personer eventuelt kan gøre for at komme videre med deres liv.

Narrativer
Det fremgår, at vores livsfortællinger - de narrativer vi har om os selv - i høj grad har indflydelse på, hvor tungt bruddet vejer for os.

Grundliggende har man et af de to følgende fortællinger, ifølge Howe: At man forbliver samme person hele livet, eller at man udvikler sig med tiden.

Disse to selvopfattelser har betydning for, hvordan man reagerer på modgang og afvisninger.

Tror man, at man er, som man nu er, så er der også stor sandsynlighed for, at man føler, at afvisningen - som bruddet ses som tegn op - blotter ens fejlbehæftede jeg: Man har nogle fejl, der anden har opdaget, og da man samtidig mener, at man jo ikke ændrer sig, er det som en livtidsdom.

Omvendt, tror man på, at man ændrer sig, kan bruddet virke som en mulighed for at udvikle sig.

De personer, som kommer videre uden alt for megen mental skade, er typisk også dem, som ikke sætter lighedstegn mellem afvisningen og jeg'et. De ser afvisningen som et tilfælde og en uberegnelig kraft og ikke som resultatet af egne fejl.

Som en af deltagerne i Howes forskning fortæller: 'Jeg lærte, at to personer begge kan være ordentlig mennesker, men det betyder ikke, at de hører sammen.'

Se også: Parterapeuten: Sådan undgår du skilsmisse

Se også: Test dit forhold: Skal I skilles - eller går det super godt?

Se også: Her er det sikre tegn på, at I bliver skilt - og på at I bliver sammen

De ser også bruddet som en mulighed for at udvikle sig: Bruddet hjalp dem med at acceptere, at man ikke kan styre andres tanker og handlinger, eller at lære at tilgive eller blive bedre til at kommunikere forventninger og ønsker.

Hvorimod personen, som har den mere statiske livsfortælling, tænker:

'Jeg var dårlig til at kommunikere i det forhold, jeg er nok bare ikke i stand til at åbne mig overfor andre.'

Vedkommende kunne med fordel prøve at abonnere på den anden narrativ:

'Jeg var dårlig til at kommunikere i det forhold, men det er noget, jeg kan blive bedre til, så mine fremtidige forhold vil blive bedre.'

Psykologen Lauren Howe mener altså, at det er en sund vane, at man stiller spørgsmålstegn ved sine egen narrativer - for det kan hjælpe os med at lave bedre fortællinger, som kan være en styrke, når man møder smerte og modgang.

Sexperterne - 25. jul. 2014 - kl. 11:46 TV: Sådan bliver du en bedre eks

Kys & kærlighed - 16. aug. 2015 - kl. 09:41 Hjertesorg - kvinder lider mest, mænd længst

Det kan føles umuligt at komme videre. Men man gør det. (Foto: shutterstock.com) Sex & samliv - 21. jan. 2015 - kl. 09:40 Så lang tid tager det at komme over eks'en

3 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere