Derfor skal du dele dine sexproblemer

Forskning peger på en sammenhæng mellem åbenhed og orgasmer

Sexperterne fra arkivet: Tal om sex - og få et bedre sexliv.

-- Over artiklen sexpert-tv fra arkivet: Leg jer til bedre sexsamtaler --

Du har hørt det før - men det gør det ikke mindre sandt eller mindre relevant: Kommunikation er nøglen til et velfungerende sex- og samliv. Og det er især tydeligt for kvinder, når de har seksuelle udfordringer.

Det fremgår af  et amerikansk studie med 277 kvinder i alderen 18 til 45 år.

Ni ud af ti af disse kvinder meldte om, at de har oplevet seksuelle problemer - men hele 70 procent angav indirekte, at det hjalp at tale med kæresten om dem.

Forskerne bag undersøgelsen konstaterer, at kvinder, der deler seksuelle problemer med partneren, oplever færre depressive symptomer, har bedre seksuelle funktioner (fx lyst, orgasmer, lubrikation) og større tilfredshed med samlivet - i forhold til kvinder, som går mere stille med dørene og skjuler udfordringerne for kæresten.

Se også: Sexproblemer? Prøv med terapi

Skjule
De to kvindelige psykologer bag undersøgelsen forklarer, at de gav sig i kast med emnet ud fra en teori om, at det er lettere for kvinder at skjule deres problemer med ophidselse, smerte og orgasme end for mænd, der oplever impotens og for tidlig sædafagang.

Hvilket peger på, at kvinder i nogen grad selv kan tage valget om at gemme problemet eller dele. Og da man i forvejen ved, at en åben samtale om seksuelle likes og dislikes er glidecreme for al godt i sex- og samlivet, ville forskerne se nærmere på de psykologiske, relationelle og seksuelle konsekvenser af hemmeligheder omkring sexproblemer: Og de fandt da også en sammenhæng:

Syv ud af ti kvinder deler deres seksuelle problemer med partneren. De kvinder har også færre depressive symptomer, har bedre seksuelle funktioner, såsom flere orgasmer og større ophidselse, og er mere tilfredse med deres parforhold.

Først når der er problemer få udstyret til at fungere, begynder han at reagere og søge hjælp - og han kan ikke altid forbinde det, som sker i hans liv, med det, som sker med hans pik. (Foto: shutterstock.com) Sexperterne - 1. jun. 2015 - kl. 18:41 Her er dine tre største sexproblemer

Negativ
Ikke overraskende påpeger forskerne, at en kvinde, som deler sine seksuelle problemer med kæresten, især hvis hun man meget negativt påvirket af af dem, får bedre psykologisk, seksuelt og relationelt velbefindende.

Men - og der altid er altid et 'men' ved videnskabelig undersøgelser - forskerne kan ikke entydigt pege på kausalitet i sammenhængen mellem at være åben omkring sexproblemer og at have det godt. Det kan nemlig også hænge sådan sammen, at kvinder, der er mindre depressive, har bedre seksuelle funktioner og som er mere tilfredse med forholdet, at større tendens til at fortælle kæresten om eventuelle problemer.

Desuden kan forskerne heller ikke sige noget om, om hvorvidt kvindens motiv for at fortælle om problemerne, betyder noget, ligesom også partnerens reaktioner kan have indflydelse.

Foto: Shutterstock Sex & samliv - 22. apr. 2018 - kl. 21:01 Sådan skal du afvise sex

Skyld og orgasmer
Et andet studiet har tidligere set nærmere på, hvad der kendetegner kvinder, som har orgasmeproblemer, samt hvor meget skyld de pålægger sig selv med hensyn til gode og dårlige sexoplevelser.

I studiet 'Attribution Patterns in Women with and without Orgasmic Difficulties' skulle deltagerne svare på, hvor enige de var i udsagn, der tillægger en god eller dårlig sexoplevelse kvinden selv, partneren, situationen og parrets samvær.

Det viste sig, at kvinder med orgasmeproblemer langt oftere gav sig selv skylden for de dårlige oplevelser, også dem, som ikke decideret handlede om orgasmer. De havde også tendens til at pege på partneres haltende evner i sengen som ansvarlig for dårlig sex.

Orgasme-kvinderne pegede her mere på, at det var situationen, der var afgørende for, at sex blev mindre tilfredsstillende. Kvinder med orgasmeudfordringerne havde en tendens til ikke at give sig selv skylden, når sex gik godt. Undersøgelsen viste også, at færre modne kvinder har orgasmeproblemer.

Forskerne konkluderer, at man kan hjælpe disse kvinder (og deres partner) på to planer: Dels lære dem at blive bedre til at kommunikere om sex og lyster og udfordringer, og dels italesætte, fx via kognitiv terapi, kvindernes tendens til have selvnedgørende og negative tanker, som er selvopfyldende, så de ikke automatisk påtager sig skylden for kludder i sengen.

Sex & samliv - 15. jun. 2016 - kl. 15:00 Unge danske kvinder mest tilfredse med sexlivet

Bedste sexråd

Glem alt om fingernemme løsninger og orale færdigheder, se bort fra smarte halsbrækkende stillinger og diverse kinky sexlege, som du har læst om her på siderne og/eller set på pornhub.com.

Her er det bedste sexråd, du nogensinde vil få - og som du skal tage med dig i sengen, hver gang du skal dyrke elskov med din elskede eller knalde med din bolleven:

Og denne ene ting er: Nærvær.

Det forklarer den universitetsuddannede parterapeut Sarah Hunter Murray fra Canada, hvor hun også forsker i sex og kærlighed.

Hunter lærte dette ved at dybdeinterviewe kvinder med tilfredsstillende sexliv og kraftig libido: De fleste nævnte IKKE vilde sexperimenter og avanceret sex, når de fortalte om deres erfaringer med deres store lidenskab - men det at kunne være til stede mentalt i nu'et var omdrejningspunktet for de kvinder.

Hun citerer en af sine cases:

'Hvis vi beslutter, at vi skal have sex, så er det ligesom, vi glemmer alt andet. Jeg fokuserer bare på at give min partner nydelse, og han fokuserer på at give mig nydelse. Som at være til stede i nu'et.'

Det handler om at kunne være mentalt nærværende omkring den aktivitet, man nu har gang i. Fokusere på at have sex, på partnerens kærtegn, på sansninger. Samtidig handler det om, IKKE at tænke på, hvordan man ser ud, og om man gør det godt nok, om hvad partneren mon synes, og på hvad man skal huske til i morgen.

0 kommentarer
Vis kommentarer