Derfor skal du ikke stalke eksen på Facebook

Det kan være svært at lade være med at holde øje med, hvad ekskæresten laver, når nu man har Facebook. Men ifølge nye forskningsresultater bør man holde sig fra det

Dit forhold er slut - lad stalkingen begynde! For du er jo nødt til at tjekke op på, om ekskæresten fester igennem, går på nye dates eller hvem ved - sidder alene på sofaen med en skål chips en fredag aften.

De fleste kender nok til fristelsen af at 'stalke' visse personer, som f.eks. en ekskæreste på sociale medier som Facebook. Men ifølge forskere fra Ohio State universitet er det langt fra en god idé. Frem for at hjælpe til at komme igennem et bud, gør stalkingen det bare værre.

Som en del af studiet udspurgte forskerne 150 mænd og 281 kvinder mellem 18 og 42 år, der alle var Facebook-brugere. Spørgsmålene berørte, hvordan de knyttede bånd, hvordan de investerede i forhold, om de brugte sociale medier for at kigge på andre, hvordan deres sidste forhold sluttede, og om de nogensinde havde 'stalket' en eks på Facebook.

Tre måder at komme sig over eksen

Forskningen peger på, at folk som udvikler det, der kendes som ængstelig tilknytningsstil som børn er mere usikre omkring deres voksne forhold og konstant stiller spørgsmål omkring deres partners hensigt i forhold til at blive i forhold. Disse folk har større sandsynlighed for at bruge sider som Facebook til at undersøge alternativer (som i alternative partnere, red.), selvom de investerer meget i deres igangværende forhold.

De folk, der scorer højt i forhold til at undgå tilknytning udtrykker også interesse for at finde alternative muligheder (partnere) og bruger Facebook til dette formål. De bruger færre ressourcer i deres forhold og investerer dermed mindre i det. Det gør dem til den gruppe, der er endnu mindre engagerede i et forhold end dem, der har en ængstelig tilknytningsstil.

Få eks-kæresten helt ud af dit liv

De folk, som var mere engagerede i deres forhold havde et højere niveau af følelsesmæssig smerte i kølvandet på et brud. Det betyder, at der er størst sandsynlighed for at typer som dem vil søge efter måder at komme sig over forholdet på - bl.a. ved at 'stalke' eksen på sociale medier.

Forskningen viste, at dette er mest mærkbart, hvis den person som stalker også er den, som blev droppet. Men overvågningen på f.eks. Facebook forlænger bare sorgen over et brud.

For hvis man ser en ekskæreste, der flirter med andre eller ændre forholdsstatus, pirker det til de negative følelser. Det kan også være svært for 'stalkeren' at komme sig over bruddet, og det kan give problemer i fremtidige forhold.

Slet kæresten som Facebook-ven

Ifølge Ian Kerner, der er ekspert i forhold, kan det faktisk være en fordel at slette sin kæreste som Facebook-ven. Han mener, at par som sletter hinanden som venner har større sandsynlighed for at blive sammen, fordi det kan bringe gnisten tilbage i forholdet.

Sådan kommer du over kærestesorg

Hvis man vælger helt at slette sin Facebook-konto, giver det også mere tid, som man kan bruge på sin partner, mener han. Ian Kerner har selv slettet sin Facebook-konto helt:

- Det gik op for mig, at jeg ikke havde lyst til at være venner med min kone på Facebook. Jeg ville ikke have al den ekstra information. Hvis der var noget, jeg ønskede var det mindre information - jeg ønskede mere mystik og uforudsigelighed. Jeg havde ikke lyst til at vide, at hun postede noget om, at hun var træt eller fik sin tredje kaffe den dag, siger han til Daily Mail.