Det er ikke sygt at sige nej til sex

Undersøgelse peger på, at folk fuldstændig uden sexdrive, nok er anderledes, men ikke syge

Seinfeld forklarer George, at hans normalt sexbesatte hjerne pludselig kan tænke på andre - og vigtigere? - ting. (Skærmbillede fra 'Seinfeld')
Seinfeld forklarer George, at hans normalt sexbesatte hjerne pludselig kan tænke på andre - og vigtigere? - ting. (Skærmbillede fra 'Seinfeld')

Forestil dig, hvor meget tid og overskud du ville have, hvis du slet ikke skulle tænke på sex...

I den legendariske amerikanske sitcom 'Seinfeld' får antihelten Georges kæreste mononucleose (kyssesyge), hvilket betyder, at de ikke kan dyrke sex. Resultatet er, at George bruger al sin energi på at læse bøger og udvikler sig til noget nær et geni.

I disse dage, hvor sexbesatte af alle slags (cølibat-ramte præster, der har svært ved at holde fingrene for sig selv, og kendisser, der har svært ved at sige nej) fylder godt i medierne, kan det være interessant at se nærmere på den anslåede ene procent af en given befolkning, der kan betegnes som direkte aseksuelle.

Søges: Sexfri kæreste

187 aseksuelle
For nylig satte canadiske forskere fra så forskellige felter som gynækologien, psykiatrien og zoologien(!?) sig for at undersøge fænomenet aseksualitet nærmere. De interviewede 187 (54 mænd og 133 kvinder) selverklærede aseksuelle fra Asexuality Visibility and Education Network (AVEN) blandt andet for at finde ud af, om aseksuelle er psykisk afvigende.

Grundlæggende handler det ifølge undersøgelsen om, der er blevet offentliggjot i ' Archives of Sexual Behavior', at en aseksuel person ikke føler sig seksuelt tiltrukket af nogen eller noget. En aseksuel person kan godt have en seksuel adfærd (både onani og sex), men har føler intet begær. Og føler ikke noget savn derved.

Forskerne undersøgte elementer som parforhold, seksuel adfærd, seksuelle problemer, socialt samvær og alexithymia (manglende evne til at kommunikere følelser).

Læs: Joan Ørting om aseksuelle

Masser af onani
Ikke overraskende var seksuelle reaktioner lavere end hos 'normale'. Til gengæld masturberede aseksuelle mænd lige så meget som ikke-aseksuelle, hvilket forskerne til dels forklarer med, at onani måske bliver brugt som afslapning snarere end udtryk for seksuelle begær.

Det er dog et område, som videnskabsfolkene gerne ser udforsket yderligere, idet der også var tegn på, at de onanerende, aseksuelle mænd følte mere end almindeligt meget skam over deres håndarbejde.

For begge køn var en tilbagetrukket social adfærd fremherskende, mens der ikke var højere frekvens af psykiske lidelser blandt de aseksuelle. Denne trækken sig væk fra verden kan være grundlagt allerede i barndommen og kan både have biologisk-fysiske årsager og psykologiske-miljøbetingede forklaringer.

Med andre ord tør forskerne ikke entydigt at give et bud på, hvorfor nogle er aseksuelle. De efterlyser yderligere forskning på området.

Travle kvinder
Vi spurgte sexolog og parterapeut Signe Bentzen, der selv har haft aseksuelle som klienter, om, hvad aseksuelle så bruger deres tid på, når sex ikke er på programmet:

- Har du nogensinde set en af der forstadsfamiliemødre, der blæser rundt og bager boller, viser det sandfarvede interiør frem ved mødregruppe-brunches, alt imens de skriver Ph.d om bioteknologi? lyder det fra Bentzen.

- For nogle er det selvfølgelig en flugt og ikke udtryk for, at de som sådan kan karakteriseres som aseksuelle. Men der er masser, især kvinder, der gerne lever uden sex og aldrig mangler det. Sex siger dem ikke noget og har aldrig gjort det.

De føler intet begær, men de ved nok, at det er en social kapital i forhold til at have en mand eller hustru, så derfor går de med til at have sex. Som en slags forhandling. Man som også undersøgelsen peger på, ved faktisk ikke så meget om aseksualitet til at kunne afgøre, om det er fysiologisk eller psykisk betinget, lyder det fra Signe Bentzen.

George fra Seinfeld? Han bliver igen sit vanlige sexfikserede, selvhadende, selvoptagede og jævnt begavede selv, efter han alligevel dyrker sex tilsidst.

Og så ikke et ord om sublimering...

Se en sammenklippet version af Seinfeld-afsnittet med George, der bliver klog af ingen sex