Dette sker for dig dagen efter sex

God sex gør dig glad: Forskning beviser noget, du nok havde på fornemmelsen

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Føler du, dagen er lys og glad og kører det hele for dig, så har du nok haft et godt og dejligt knald i går.

Det er en af konklusionerne på et studie, som dermed bekræfter, hvad vi i forvejen har på fornemmelsen.

Og omvendt viser det sig også, at et et dårlig knald påvirker humøret negativt.

152 amerikanske studerende førte dagbog i tre uger. De skulle berette om deres seksuelle aktiviteter, ligesom de beskrev deres humør og hvor meget mening det følte i livet.

Med de data i hus så forskerne på deltagernes humør dagen efter sex. Så tegnede der sig et klart billede:

Dagen efter sex rapporterede deltagerne bedre humør, færre negative følelser og mere mening med livet.

Ikke nok med det: Sexkvaliteten havde også betydning. Jo bedre sex deltagerne havde haft, desto bedre humør var de i dagen efter. Dog viste undersøgelsen ingen korrelation mellem sexkvalitet og mening med livet.

(Foto: shutterstock.com) Kys & kærlighed Øv: Mere sex gør dig ikke mere lykkelig

Kausalitet
Og så kommer videnskabens evige spørgsmål. Hvordan er sammenhængen sex og humør. Altså hvilken vej går kausaliteten? Giver sex godt humør, eller knalder folk i godt humør mere?

Her viste det sig, at godt humør den ene dag ikke var en markør for sex de følgende dage. Hvilket altså peger på, at sex gør dig dig glad.

Dog viste det sig også, at den positive effekt af sex kun holdt en dag. Omend en fornemmelse af seksuel intimitet varede to dage. Det i sig selv kan pege på, at visse typer sex, hvor man virkelig går i dybden, har længerevarende effekt.

Det faktum, at dette studie på på, at et godt humør ikke fører til sex, hvilket er kontraintuitivt, indikerer, at man ikke skal drage alt for voldsomme konklusioner. Flere studier med flere deltagere og mere repræsentative grupper er nødvendige for at komme med endelige svar.

Ikke desto mindre viser tanken, man kan have om sure kvinder og mænd: 'Du trænger vist til en ordentlig rusketur,' at have noget på sig.

Foto: Shutterstock Kys & kærlighed Sådan tænker du dig til et bedre sexliv

Jobbet
Sidste år udkom et andet studie, der så på sammenhængen mellem sex og præstationer. Det viste, at sex gør, at man bliver mere tilfreds med og engageret i sit job.

Forskerne fulgte 159 par over 14 dage. Deltagerne udfyldte to gange dagligt et spørgeskema om sexliv og jobbet.

Og personer, der rapporterede, at de havde sex, var mere positive den følgende dag. Dette bedre humør førte til mere engagement og tilfredshed med jobbet i løbet af dagen. Effekten, der ser ud til at vare mindst 24 timer, gælder for begge køn.

- Det er en påmindelse om, at sex har sociale, emotionelle og fysiologiske fordele, og at sex skal prioriteres. Sæt tid af til det, lyder det fra en af forskerne bag, Keith Leavitt fra Oregon State University.

Leavitt, der forsker ledelse og organisation i erhvervslivet, forklarer videre:

- Ansatte, som vedligeholder et godt forhold med et godt sexliv, vil være glade og engagerede medarbejdere, hvilket er en fordel for både de ansatte og den organisation, de arbejder i.

Han mener, at det kan skyldes, at hjernen udskiller to vigtige hormoner under sex: Belønningsstoffet dopamin og samhørighedshormonet oxytocin. Derfor gør sex os i bedre humør.

Studiet peger også på, at det påvirker folks parforhold negativt, når de tager arbejdsrelateret stress med hjem. Og Leavitt fremhæver, at muligheden for at læse og besvare mails derhjemme er en problematisk faktor her.

4 kommentarer
Vis kommentarer