Disse ting holder sexlivet i gang i det lange forhold

Det viser sig, at dine forventninger er afgørende

Fra arkivet: Hold gang i sexlivet i parforholdet
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Sådan bevarer I gnisten --

Hvilke faktorer påvirker sexlivet positivt og negativt i det langvarige forhold?

Det har forskere fundet nogle svar på ved at gennemgå tidligere studier på området.

Undersøgelsen, forleden publiceret i Journal of Sex Research belyser de 19 sociale, relationelle og individuelle faktorer, som påvirker hinanden, og som har afgørende betydning for begæret i de længerevarende parforhold.

 

Her følger en præsentation af de fem vigtigste elementer, der holder sexlivet kørende.

Forventninger
Det går op og ned i et forhold. Lysten ligeså. Vi udfordres af livet, af alderen, af job, af børn, og økonomien, af døden. Den slags påvirker seksualiteten. Men det afgørende er her, ifølge forskerne, at personer, som accepterer disse udsving som helt normale og naturlige, er mere tilfredse med sexlivet, når de rammer et bump på vejen/de ovenstående udfordringer.

De personer er i stand til se forandringer som forståelige og ikke som problematiske, hvilket kan afbøde nogle af de potentielle storkonflikter.

Omvendt viser det sig, at personer, som ikke ser på udsvingene på denne måde, er mere stressede og bekymrede, når de møder et seksuelt problem, hvilket medfører mindre tilfredshed med sexlivet.

De rette forventninger til sexlivet spiller også ind i forhold til begærsdiskerepans (når den ene har mere lyst til sex end den anden). Når par anerkender, at det er ganske normalt og endda forventeligt, de ikke altid har lige meget lyst til sex, er de bedre i stand til at håndtere de konflikter, uden at det påvirker sexlysten negativt.

Derfor mister hun lysten til sex

Selvbestemmelse
Intimitet, nærhed, samhørighed er afgørende for det velfungerende par. Men man kan faktisk komme for tæt på hinanden, så man mister sig selv og kun føler sig som et par.

Flere af de genanalyserede studier påviser, at det er vigtigt at have en følelse af autonomi i et eller andet omfang for at bevare den seksuelle passion.

Autonomien giver plads til, at man kan have tanker og oplevelser uafhængigt af kæresten. Det hjælper individet med at kunne selvregulere svære følelser OG samtidig være en følelsesmæssig støtte for partneren, når der er behov for det.

Denne dynamik og tilfredsheden med forholdet og dermed også sexlysten.

Lydhørhed
I det langvarige parforhold er man ganske bevidst om, hvad kæresten har behov for og lyst til. I og uden for sengen. Det afgørende er her, hvordan man bruger den viden.

Når du virkelig er motiveret til at gøre din kæreste glad, følger der ofte seksuel tilfreds og sexlyst med. Og det inkluderer blandt andet, at man er motiveret til at dyrke sex, når kæresten har lyst, selv om man måske ikke selv er i stødet, eller prøve noget nyt, som kæresten foreslår - fordi du ved, at det vil gøre ham eller hende glad.

Her er det dog vigtigt at påpege, at det virker negativt, hvis motivationen er at undgå negative konsekvenser, såsom at undgå at han eller hun bliver vred eller ked af det.

Selvudvikling
Sex og sexudvikling handler for eksempel om at prøve nye ting af, nye stillinger, tidspunkter, steder, udstyr.

Flere af studierne viser, at par, der melder om højere sexlyst, også gør en indsats for at prøve noget nyt og anderledes, også ganske små ting, for at bevare spændingen og interessen i sengen. Det gælder alt fra en uskyldig flirt med en fremmed til at lave om på indretningen soveværelset.

Ideen er at favne og udvikle sine sexlyster sammen med kæresten, hvilket også modvirker kedsomhed.

Lighed
Flere af undersøgelserne peger på, at par, som føler og har ligestilling i relationen, også har større sexlyst. Omvendt, når magtbalancen et skæv og/eller den ene føler, at han/hun yder meget mere end den anden, falder sexlysten.

Det betyder ikke, at alt skal være 50/50, og at I skal deles fuldstændigt om alle huslige pligter, men mere at man yder sit på sin egen måde. En laver mad, den anden vasker op-agtigt.

Afgørende er, at begge føler, at magtbalancen og indsatsen en nogenlunde i, nåja, balance.

15 minutter redder dit forhold

Sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen har tidligere forklaret, hvad et kvarter kan gøre:

Du giver din elskede 15 minutters total opmærksomhed hver dag. Dvs. at intet - hverken telefoner, mails, naboer, børn - har lov til at afbryde det kvarter. De er hellige.

Det kræver, at du tilrettelægger din dag, så det kan lade sig gøre. Men prøv at lade det være dit fokus for planlægningen af hver dag i 14 dage. Begynd hver dag med at spørge dig selv (og din partner) Hvornår skal jeg bruge 15 minutters udelt opmærksomhed på min elskede?

En situation kunne fx være, at man står sammen i køkkenet og har en samtale med sin kone om noget, hun oplevede på jobbet i dag. Men så brummer mobilen i lommen, og det kunne jo være, at det var noget vigtigt, så han tjekker den lige. Konen er vant til dette her, så hun taler videre fordi hun ved godt, at sådan er det bare med hans opmærksomhed, når de er hjemme. Han svarer måske endda på sms’en, mens han forsøger at deltage i samtalen med konen. Det er ikke god og intim kontakt.

- Vi holder os alle sammen så hulens tilgængelige til hverdag. Vi lader alt muligt afbryde, hvad vi lige har opmærksomheden på. Jeg har flere par i terapi, hvor det var blevet så slemt, at han/hun afbrød samlejet eller tabte lysten, hvis der tikkede en sms ind. Det duer jo ikke.

Problemet er jo, at vi ikke føler os HØRT, men når vi får den FULDE opmærksomhed, så sker der gode ting, ifølge Bentzen.

- Dette med at ændre fokus eller rette det snorlige ind på din partner uden afbrydelser vil give jer en intimitet, som ikke alene gør sandsynligheden for mere sex større, men også at sex bliver SÅ meget bedre, siger sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen.

BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+