Du gætter aldrig den mest populære sexaktivitet i sengen

Sex in the USA: En stor videnskabelig undersøgelse løfter dynerne for befolkningens lyster og laster

Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv: Så ofte skal i knalde --

Mens vi herhjemme stadig venter på, at forskerne får tid og midler til at blotlægge danskerne sexvaner, er de anderledes langt frem i lande som Storbritannien og USA.

Senest har sexforskere med Debby Herbencik i spidsen sat sig for at finde ud af, hvad der er på amerikanernes sexmenu – og hvad de gerne vil have på den.

Studiet tager udgangspunkt i spørgeskemaer, som mere end 2000 repræsentativt udvalgte amerikanere udfyldte. Deltagerne skulle blandt andet angive, om de har prøvet mere end 50 forskellige sexrelaterede ting, om de havde gjort det seneste måned, seneste år og nogensinde, og om de synes, disse ting er frække og interessante.

Og i disse pornoficerede post-'Fify Shades of Grey'-tider kommer det måske som en overraskelse for de bekymrede tanter m/k, at laaangt de fleste mænd og kvinder i studiet synes, at romantiske ting som kys, cuddling og søde ord hitter mere end smæk, bondage og analsex. Også blid sex og at gøre soveværelset mere romantisk er eftertragtede erotiske udforskelsesmuligheder.

Og selvom lyster ikke er ikke det samme som adfærd, så er ovennævnte elementer også de mest afprøvede. Derudover har hver anden haft vaginalsex seneste måned, hver tredje oralsex og omkring 5 procent analsex med kvinden som modtager den seneste måned.

Langt flere har så prøvet de forskellige ting på et eller andet tidspunkt i deres liv, men det siger ikke så meget om, hvordan sexlivet egentlig former sig i de amerikanske senge.

Glade piger glade for oralsex

Den mest udbredte sexaktivitet
I lighed med Herbenicks 2009-undersøgelse viser det sig, at den mest udbredte sexaktivitet for mænd (64 procent) den seneste måned er onani, mens det for kvinder er vaginalt samleje – hvilket altså viser, at kvinderne hellere knalder end masturberer. Langt flere kvinder angiver da også, at de aldrig har onaneret (21,8 procent), mens det samme gælder for cirka otte procent af mændene.

Andre interessante kønsforskelle er, at 75 procent af kvinder på et eller andet tidspunkt i deres liv har iført sig sexet lingeri, mens det samme gælder for hver fjerde mand. Hver fjerde mand har slikket eller fået slikket fødder, mens det samme gælder for hver tiende kvinde.

Rollespil, smæk og pisk og bondage er nogenlunde lige udbredt blandt mænd og kvinder – mellem 20 og 30 procent har prøvet det mindst en gang, mens det dog kun sker for få på månedsbasis.

Sexundersøgelser er mest for sjov

Til broadly.vice.com siger hovedforfatter Herbenick, at undersøgelsens resultater kan give folk en fornemmelse af normalitet:

- De viser, at ikke bare gør folk mange forskellige ting, men de tænder også på forskellige ting. For personer, som er interesserede i at få mere samhørighed med partneren, eller som vil udforske sexlivet, kan måske føle sig trygge ved at opdage, at 'hey, 30 procent kan lide det - så er der en god sandsynlighed for, at min kæreste også er til det, og så tør jeg måske bringe det på banen,' lyder det fra Herbenick, der synes, der er stor værdi i at opdage, hvor stor variation der er i de seksuelle udtryk.

- Det er for mig det smukke ved mennesket. For andre kan det være lidt skræmmende, men det behøver det ikke at være. Man kan være en helt normal, sund person og samtidig have en masse forskellige interesser og være åben overfor forskellige slags udtryk.

Tag sexundersøgelser med et gran salt


Den danske sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen synes, at der er dejligt med alle disse sexundersøgelser, men man skal passe på med at spejle sig for meget i dem. For disse gennemsnit viser meget lidt om de faktiske mennesker bag:

For hvis fx din kærestes mor lige er død, og kæresten derfor ikke har lyst til sex for tiden - eller hvis du bare har lidt ekstra travlt eller er ret bekymret for dit økonomiske fundament, dit job eller dit ømme knæ, så tæller det ned i statistikken. Der er også stor forskel på, om I er små-børnefamilie, pensions(u-)modne eller hormonelt forstyrrede teenagere.

Tallene her er altså 'ufølsomme', stive gennemsnit af alle mennesker. Tallene fortæller ikke noget om den 'normale' knalde-frekvens, fx for folk som lige har mødt hinanden, folk der er i krise på grund af jalousi, sidespring eller mangel på kommunikation (eller sex), lige har fået børn, lige har fået penge tilbage i skat eller noget helt ottende.

Man skal passe på med at spejle sig i tal, der er udregnet af statistikere, og som slet ikke repræsenterer et virkeligt menneske, som man kan møde i form af naboen eller kollegerne. Han/hun bag tallene findes ganske simpelt ikke.

Vi kan jo ikke engang lave et troværdigt gennemsnit på os selv, hvor alt er 'normalt.'

For hvornår er det lige, at alt er jævnt gennemsnitligt i vores egne liv, set over et helt liv, et helt årti eller bare en hel måned? Der er sorger, bekymringer, fornyelser, fridage, overraskelser, træning, søvn, børn ude, børn hjemme, kæresten væk med arbejdet eller hjemme, kærligheden er sød/besværlig/tilfredsstillende/utilfredsstillende, dødsfald, forelskelser, sygdom, flytninger, lån, venskaber, fester osv.

Suk: Mindre sex end i 90'erne

Forskerne har fundet formlen på det perfekte passionerede sexliv

Se hvem der har det bedste sexliv

Her kan du blive lidt klogere på sex

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.