Efter sex kommer nedturen

Har du også postcoital depression? Du er ikke alene

Nogle bliver melankolske eller vrede efter sex. Og det skyldes vist ikke kun, at knaldet var dårligt. (Foto: shutterstock.com)
Nogle bliver melankolske eller vrede efter sex. Og det skyldes vist ikke kun, at knaldet var dårligt. (Foto: shutterstock.com)

Du knalder. Du er helt oppe at køre. Intet kan slå dig ud, og du kan æde verden råt - hvorpå du kommer, og verden pludselig er grå og trist, og du overvældes af melankoli:

Du har fået the blues. Eftersex-blues. Eller det forskerne kalder postcoital dysfori. Og det er ikke kun noget, der sker for mænd - også kvinder kan få nedturen.

Det fremgår af nyt studie, publiceret i 'Sexual Medicine.'

Forskerne ville undersøge, om der er en sammenhæng mellem eftersex-nedturen, tilknytningsstil og andre seksuelle problemer.

Symptomer på postcoital dysfori er grådlabilitet, en følelse af melankoli eller depression, angst eller vrede.

230 kvindelig kvindelige universitetsstuderende (socialvidenskabernes rotter) deltog i undersøgelsen, hvor de udfyldte en række videnskabelige spørgeskemaer online.

46 procent havde oplevet postcoital dysfori (PCD) mindst en gang i livet, og 5,1 procent et par gange indenfor de seneste fire uger.

Se også: Efterspil: Hvad skal det til for?

En lille korrelation mellem at have haft PCD på et aller andet tidspunkt i livet og seksuelle problemer blev observeret, men til gengæld kunne forskerne ikke finde en sammenhæng mellem intimitetsproblemer og nedturen.

Og selv om der kunne spores en sammenhæng mellem følelsesmæssige og seksuelle overgreb som barn og dysfori på et tidspunkt i livet, var PCD alligevel for udbredt til, at man kan drage konklusioner i forhold til det.

Dog kunne forskerne konstatere, at personer, som havde haft nedture de seneste fire uger, også i højere grad har en svag jeg-følelse. Svag jeg-følelse kommer fx til udtryk ved for kraftige følelsesmæssige reaktioner på omverden, og ved at have svært ved at have en klart defineret følelse af 'selvet.'

Det kan måske, ifølge forskerne, forklares med, at de kvinder, som netop under sex føler en massiv samhørighed og sammensmeltning, efterfølgende vil føle adskillelsen desto værre, når sex er overstået.

Emnet er voldsomt underforsket, mener forfatterne bag, og de tør derfor ikke drage nogle konklusioner på baggrund af deres studie. De henviser til et andet, de lavede for et par år siden, som pegede på, at der eventuelt kan ligge biologiske forklaringer bag postcoital dysfori:

Se også: Får nedtur efter sex

 

25 kommentarer
Vis kommentarer