Er analsex farligt?

Analsex kan være en pirrende udvidelse til parforholdets kedsommelige sexliv – men ved du egentlig, hvad det gør ved bakterierne i din tarm, når I bruger bagindgangen?

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Uden tarmbakterier ville du ikke være i stand til at udnytte op til 20 procent af energien i din føde, sygdomsfremkaldende bakterier kunne indtage din tarm, og dit immunsystem ville ikke kunne modnes og på den måde lære at skelne fjender fra omgivelserne fra ufarlige partikler og dine egne celler.

Tarmbakteriebalancen er derfor vigtig for dig og din sundhed. Men hvad nu, hvis du er glad for dine tarmbakterier - men også er glad for at dyrke analsex? Skal du så være bekymret for dine tarmbakterier?

Nej, lyder svaret fra en forsker, ifølge Videnskab.dk:

Godt nok er der ikke ret meget forskning i analsex og tarmbakterier. Alligevel vurderer ph.d. og lektor Henrik Bjørn Nielsen, at analsex formentlig ikke påvirker tarmbalancen:

- Jeg vil tro, at det ikke har nogen nævneværdig påvirkning. Den mængde af bakterier, som kommer ud hver dag er massiv. Hvis man kommer til at skrabe lidt bakterier ud under analsex, gør det nok ikke den store forskel, siger Henrik Bjørn Nielsen, som arbejder på Center for Biologisk Sekvensanalyse på DTU og har været med til at kortlægge generne for 500 tarmbakterier.

Læs også hos Videnskab.dk: Dyrkere af dominans-sex har det bedre end andre
 

Endetarmen er omkring 15 centimeter lang, så hvis man har analsex med en veludrustet mand, kunne penis i princippet komme et lille stykke ind i tyktarmen også.

Alligevel mener Henrik Bjørn Nielsen heller ikke, at man skal være bekymret for, at forkerte bakterier bliver skubbet for langt op i tarmsystemet. Igen fordi der findes så mange millioner bakterier, at et par 'forkerte' bakterier hurtigt vil blive udkonkurreret af de gode bakterier.

Til gengæld er der noget andet, man skal have med i overvejelserne, hvis man er meget glad for at bruge bagindgangen.

Læs også hos Videnskab.dk: Tarmforskere: Det er sundest at blive født i afføring
 

Hvis man er meget seksuelt aktiv og har analsex med flere partnere uden at bruge kondom og uden at vaske sig grundigt efter sex, kan man i teorien godt overføre tarmbakterier fra en partner til den næste.

- Det er vigtigt at bruge kondom. Så man ikke overfører hverken kønssygdomme eller tarmflora fra partner til partner. Men det er først og fremmest kønssygdomme, som er farlige i den her situation, understreger Henrik Bjørn Nielsen.

Har man sex med flere forskellige partnere, er det dog ikke utænkeligt, at bakterierne, som sidder på penis efter sex, kan overføres mellem partnere og måske kolonisere den nye tarm, som de føres ind i.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: ’Englefisse’ er ikke farligt
 

- Hvis man forestiller sig, at der alligevel skulle blive overført bakterier på denne måde, kan det både være gode og mindre gode bakterier. Men jeg kender ikke til nogle tilfælde, hvor det skulle være sket, og jeg anser det for mindre sandsynligt, siger Henrik Bjørn Nielsen.

Der findes ingen forskning i, hvorvidt der vil kunne overføres nok bakterier til at starte en ny bakteriekoloni ved hjælp af analsex.

Til gengæld har man efterhånden en ret stor viden om den gavnlige effekt af at få en rask bakterieflora indført i tarmen, hvis man er syg med uhelbredelig diarré eller blødende tyktarmsbetændelse.

Læs også hos Videnskab.dk: Forsker: Fingre afslører længde på penis
 

--
 

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Sex & samliv
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen