Find dit optimale kærestematch

Det handler om at kende sin personlighedstype, så man kan finde en partner, der passer

- Allerstørst betydning har dog tilknytningsformen. Hvis begge parter kræver klæbende nærhed, eller de begge er kølige og selvrådige med brug for plads og rum, er det normalt ikke noget problem, siger parterapeuten Hoffmann.
- Allerstørst betydning har dog tilknytningsformen. Hvis begge parter kræver klæbende nærhed, eller de begge er kølige og selvrådige med brug for plads og rum, er det normalt ikke noget problem, siger parterapeuten Hoffmann.

Den perfekte kæreste findes - ikke. Men psykologiske studier viser, at der er visse personlighedstyper, som passer bedre sammen end andre.

Derfor kan det give god mening at kende lidt til sin egen personlighedstype og tilknytningsstil, så man kan finde et bedre match.

Det mener parforholdsekspert Mikael Hoffmann, der her forsøger at svare på følgende:

Hvordan kan du sikre dig, at du med dine dating-aktiviter finder en partner at leve lykkeligt sammen med - resten af jeres liv? Hvis du allerede er i et parforhold, hvad kan du så gøre, for at I kommer ind på en god kurs og finder den oprindelige lykke?

- Og den sex, vi endte op med at dyrke, var pludselig også ti gange mere vild og dyrisk, end vi med årene var blevet vant til. (Arkivfoto: colourbox.com) Sex og samliv Gift i 15 år - bedre sex end nogensinde

- Når vi bliver forelskede og kærester, er der ofte store synlige lighedspunkter i parforholdet. Udseende og holdninger spiller de største roller i tiltrækningen. Desværre viser det sig ofte, at vores gode intentioner ikke har været nok. Mange parforhold udvikler sig ikke positivt, og næsten halvdelen ender i skilsmisse, siger Hoffmann.

En amerikansk undersøgelse af 291 relativt nygifte par viser imidlertid, hvad det er, der kan gå galt. De knap 600 ægtefæller udfyldte hver et spørgeskema om blandt andet tre sæt egenskaber hos dem selv: Holdninger, personlighed og tilknytningsstil, forklarer Hoffmann, der her lister disse egenskaber:

1. Holdning drejer sig om fx samfundsmæssige, politiske og religiøse spørgsmål.

2. Personlighed og psyke. I undersøgelsen blev der især lagt vægt på i, hvor høj grad deltagerne var venlige eller uvenlige, åbne eller lukkede, udadvendte eller indadvendte, samvittighedsfulde eller skødesløse, nervøse eller rolige, samt fleksible eller ufleksible. Deltagerne skulle angive, hvor på en skala de selv mente, at de lå.

3. Tilknytning til partneren. Undersøgelsen skelnede mellem tre psykiske tilknytningsformer i parforholdet:

A) Den trygge tilknytning med tillid til partneren, hvor man stadig er i stand til at bevare sin selvstændighed.

B) Den usikre eller utrygge tilknytning med mistillid og jalousi, hvor forholdet kan blive klæbende tæt.

C) Den distancerede tilknytning, hvor man har brug for luft og afstand.

Det viste sig, at deltagerne i det store og hele var enige i deres holdninger. Det er ikke så mærkeligt, fordi forelskelse meget handler om det, man umiddelbart mærker og ser.

Se også: Kvinden er parforholdets motor

Forskellige
Derimod kunne der være stor forskel på personlighed og tilknytningsstil hos deltagerne. Undersøgelsen viste, at hos de par, der indbyrdes havde forskellige personligheder og tilknytningsformer, var der størst sandsynlighed for ægteskabelige problemer, forklarer Mikael Hoffmann.

Imidlertid spiller lighed i holdninger og meninger ikke nogen stor rolle for parforholdet bliver lykkeligt. På den anden side er personligheden og tilknytningsformen afgørende for, om parforholdet varer ved i mange år med glæde og trivsel.

Se også: Her er hemmeligheden bag fantastisk sex

Det er dog ikke alt i personligheden, der er lige vigtigt. Parternes lighed med hinanden i venlighed, samvittighedsfuldhed og åbenhed har stor betydning for parforholdets velbefindende. Derimod betyder udadvendt/indadvendt og nervøs/rolig ikke så meget, hvis der er forskel på disse punkter.

- Nogle af os har lært at acceptere, at intet i livet er perfekt, heller ikke en kæreste. De af os har fundet sig en dejlig, langt-fra-perfekt kæreste. Men andre tror, at lige om lidt, måske lige rundt om hjørnet, vil vi finde en, som er ’mere rigtigt’ for os end ham eller hende, vi har på hånden. (Foto: colourbox.com) Sex og samliv Kæresteguide: Sådan finder du den rigtige

Vigtigst
- Allerstørst betydning har dog tilknytningsformen. Hvis begge parter kræver klæbende nærhed, eller de begge er kølige og selvrådige med brug for plads og rum, er det normalt ikke noget problem. Det er først, hvis de har forskellige behov i tilknytningen, at ødelæggende skænderier, isnende tavshed, foragt og de helt store udfordringer opstår, siger Hoffmann.

- Alene det at mødes ude et sted efter arbejde, i stedet for at bare stemple ind derhjemme, kan rykke ved, hvordan vi ser på hinanden, forklarer parterapeuten. (Foto: colourbox.com). Sex og samliv Bliv forelsket i din kæreste - igen

Single
Så hvis du er single og ønsker dig et langt og lykkeligt parforhold, vil det være en god idé at lede efter et menneske, der er lige så venlig/uvenlig, åbent/lukket, samvittighedsfuld/skødesløs og fleksibel/ufleksibel, som du selv er, samt at vedkommende har den samme tilknytningsstil som dig.

- Sørg først og fremmest for at blive helt afklaret med dig selv om din egen personlighed og tilknytningsform, inden du begynder at date nogen og blive forelsket. Dette gøres med personlig udvikling ved for eksempel at læse bøger eller gå på kurser. Vær nysgerrig og modig. Udvid dine grænser.

Se også: Mænd der er bange for kvinder

Sådan gør du
-
Når du møder en potentiel partner, kan du spørge ind til dennes tidligere parforhold. Hvordan vedkommende var i forholdene, forklarer Hoffmann.

- Du kan også spørge direkte om tilknytningsstilen, men i forelskelsesfasen har vi alle en tæt tilknytning, så det kan nemt give et misvisende svar.

Kontrakten skal indeholde både alt det, som vil kunne give lyst til sex og til at være tæt, og det, man gerne vil opleve under sex. (Foto: All Over) Sex og samliv Få bedre sexliv med kærlighedskontrakt

Parforhold
Hvis du allerede er gift, og ikke er tilfreds med dit parforhold, vil denne artikel måske løfte sløret en lille smule for jeres genvordigheder, mener Hoffmann:

- Vis din ægtefælle artiklen, og drøft den med vedkommende. Kommuniker! Skub din frygt til side og spørg direkte! Dog er jeg klar over, at det kan være rigtigt svært, hvis I ikke tidligere har været vant til at tale åbent og ærligt sammen.

- Mange års uhensigtsmæssige vaner og overbevisninger er bestemt ikke let at lave om på. Især hvis det har kørt dårligt i lang tid, kræver det en målrettet indsats at få parforholdet til at fungere igen.

Se også: Læs en bog - og scor kvinde

Terapi
Et godt og langvarigt parforhold kommer ikke af sig selv, forklarer Mikael Hoffmann.

- Når der er problemer, er der ofte behov for supplerende hjælp i form af professionel vejledning udefra. Hvis du har tandpine, går du til tandlægen. Hvis din bil skramler, kører du den hen til mekanikeren. Og hvis I har ondt i parforholdet, vil parterapi måske afhjælpe jeres problemer.

- Parterapi handler om at lære nogle værktøjer til at kunne kommunikere bedre med hinanden. At I kan høre og forstå, hvad den anden siger og mener – og komme overens, uden nødvendigvis at blive enige.

- Vi holder os alle sammen så hulens tilgængelige til hverdag. Vi lader alt muligt afbryde, hvad vi lige har opmærksomheden på, siger Bentzen. (Foto: colourbox.com) Sex og samliv Disse 15 minutter redder dit forhold

- Parterapi handler også om at bevidstgøre jeres mønstre, så I selv kan vurdere, hvilke vaner og rutiner, der er hensigtsmæssige for jer, og hvilke der ikke er. Og sidst, men ikke mindst, lærer parterapi jer nye færdigheder og rutiner i hverdagen, så I ikke fremover træder hinanden over tæerne.

- Det vil betyde, at dagligdagen kommer til at fungere bedre, og der bliver plads til tryghed og intimitet for jer begge. Grunden til, at hjælp udefra er nødvendigt, er fordi hvis I selv havde kunnet klare det, havde I jo gjort det for længst.

Se også: Humor får dit forhold til at glide bedre

Det er en god idé at gøre alt, hvad der er muligt, for at rette op på et dårligt fungerende parforhold. Ikke mindst hvis I har børn sammen. Når I begge er indstillede på at få jeres parforhold til at trives, og hver især påtager jer det ansvar, der er forbundet med dette, er der håb forude, mener Hoffmann, der de seneste 19 år har arbejdet som selvstændig parterapeut og single-coach.

Han har blandt andet udgivet to bøger om parforhold og dating. Se parforhold-parterapi.dk

Se også: Sexproblemer? Prøv med terapi

1 af 2 - Sørg først og fremmest for at blive helt afklaret med dig selv om din egen personlighed og tilknytningsform, inden du begynder at date nogen og blive forelsket, siger Hoffmann.
2 af 2 - Allerstørst betydning har dog tilknytningsformen. Hvis begge parter kræver klæbende nærhed, eller de begge er kølige og selvrådige med brug for plads og rum, er det normalt ikke noget problem, siger parterapeuten Hoffmann.
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere

Skærm

Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere