Fire grunde til at du tænder på pisk og smæk

Her de videnskabelige forklaringer på, hvorfor nogle tænder på smerte

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Smerte er jo naturens måde at sørge for, at vi holder os fra gøre noget dumt, så på sin vis kan det virke tosset, at masochisten bliver liderlig af noget, der gør nas - i hvert fald hvis det sker i den rette erotiske kontekst.

Og det er en sexleg - med tryk på leg: Smæk, bid, pisk, lussinger, el-chok og hvad der ellers ligger i sadistens værktøjskasse, som masochisten elsker, når legen er i gang.

Her skal vi lige huske på, at det først er for nylig, at sadomasochisme er blevet fjernet fra psykiaternes diagnosemanualer - nu anser man kun masochisme som problematisk, hvis masochistens livsudfoldelse hæmmes og/eller vedkommende skades af sin trang.

De senere år har studier da også peget på, at udøvere af BDSM ikke har flere psykologiske problemer end vaniljesexdyrkeren.

Ikke desto mindre har videnskaben et par forklaringsmodeller, der ikke nødvendigvis udelukker, men snarere supplerer hinanden, på, hvorfor nogle tænder på smerte:

Tillært
Nogle psykologer mener, at usædvanlige sexlyster, såkaldte parafilier, er tillærte. Måske har du set smæk i en film, der har virket erotisk stimulerende, hvorpå du selv vil prøve det af. Det gør du så en dag, hvor du er ekstra liderlig. Og det viser sig at virke effektivt (fordi du i forvejen var godt tændt), hvilket så får dig til at værdsætte det nok til at gøre det igen. Og igen.

Flugt
Mange har svært ved at nyde sex fuldt ud på grund af bekymringer om fx kropsbillede og præstationer. Social-psykologen Roy Baumeister mener, at de meget bekymrede kan bruge masochismen som en flugtvej bort fra disse hæmmende tanker. Smerte er kraftigt distraktion fra tankemylderet, hvilket gør det lettere at glemme sig selv og nyde nuet.

Moderne parterapi. (Foto: All Over) Sex & samliv S/M er terapi

Udvidet bevidsthed
Så er der teorien om, at masochisme ikke blot er en psykologisk flugt, men snarere en form for udvidet bevidsthed, i stil med den man kan opleve under meditation eller religiøse ritualer.

Et par studier, her og her, har peget på, at smerten i masochistiske ritualer kan bringe nogle i trancelignende tilstande af flow og fuldstændigt nærvær. En undersøgelse, hvor forskerne overværede ekstreme piercingritualer kaldet Dance of Souls (tænk kroge med vægt, hypnotiske trommer og klimakset i filmen Manden de kaldte hest). Deltagerne beskriver en tilstand af smertereduktion, en fornemmelse af at flyde og meget lidt aktiv beslutningstagen og logik.

Man kan forestille sig, at de endorfiner ('kroppens eget morfin'), som smerten udløser i koppen, kan medvirke til denne tilstand.

Flere mænd end kvinder identificerede sig selv som dominerende (top, master, sadist), flere kvinder som submissive (bottom, slave, masochist). Lige mange af begge køn kalder sig switch og er alstå begge dele. (Foto: All Over) Sex & samliv Derfor er vi til s/m

Personlige værdier
For nogle kan masochisme være en måde at finde en mening med det hele. Teorien tager udgangspunkt i, at man som oftest har BDSM i en tæt relation. Masochisme kan være utrygt eller decideret farligt med en person, man ikke kender. Grænser og tillid er kerner i den slags forhold.

Men når masochisten er i et trygt forhold, er det ikke ualmindeligt at vedkommende hengiver sig totalt til sin partner. Her kan masochisten sige, 'jeg lever for at tjene min Master/mit mål er at gøre min Mistress tilfreds.' Hvilket kan pege på, at for nogle kan masochismen en livsmål og -mening.

Mennesket seksualitet er kompleks og mangefacetteret, så de ovenstående forklaringsmodeller komplementerer hinanden. Som vi tidligere har skrevet om hanrejsfantasier, kan der være mange individuelle grunde til at tænde på den samme ting.

Kvindelige submissive er de mest tilfredse. (Foto: shutterstock.com) Sex & samliv Vi er langt frækkere end videnskaben troede

Danske Louise: Derfor tænder jeg på smerte

46-årige Louise fra København er submissiv masochist;

- Jeg elsker smerten og har brug for den for at lukke ned for den til enhver tid alt for dominerende hjerneaktivitet. Nogle gange tænder smerten og gør mig liderlig, afhængig af hvordan den doseres, andre gange er det et spørgsmål om at tage imod smerte for at gøre Herren glad. Hvilket i sidste ende også gør mig liderlig.

- Den submissive del af min seksuelle personlighed er ikke fuldt udviklet, men i kraftig gang med at blive det. Jeg anser submissivitet som værende et fundamentalt behov for at underkaste sig en Herres vilje, at fralægge sig vilje og ansvar, at lægge sig selv og éns seksuelle behov i hænderne på en Herre. Som, efter egne ønsker og behov forvalter den submissive - og ikke efter den submissives ønske. Det kan så udvides til ikke kun at være seksuelt, men også mere i hverdagen, væk fra det seksuelle alene.

- Jeg kan sagtens have ideer om, hvad jeg vil og har lyst til, men i sidste ende har jeg ikke noget at skulle have sagt i forhold til, om han vil smække mig, dyrke sex eller blot have suttet pik. Hvilket er en voldsom befrielse og præcis, hvad jeg har brug for.

14 kommentarer
Vis kommentarer