Forskerchok mythbuster mandens seksualitet: Ja, mænd har også følelser med i sengen

Ny undersøgelse identificerer, hvad der fremmer mænds begær

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv. Det burde kvinder vide om mænd --

Både mænd og kvinder ligger under for myten om, at manden først og fremmest er ude efter sex og en udløsning, at han altid er liderlig, og at han ikke behøver at have følelser med i sengen.

Det er selvfølgelig noget sludder, for virkeligheden er langt mere nuanceret. Det viser amerikansk forskning, publiceret i Journal of Sex Research.

Her lavede forskerne dybdeinterviews med 30 mænd i alderen 30 til 65, alle i parforhold. Formålet var at identificere, hvilke ting der fremmer mænds begær, og hvilke der hæmmer det.

Seks temaer blev fundet.

Disse tre fremmer lysten:

1. At blive begæret. Dette var den mest afgørende faktor for de fleste mænd. Og den ultimative måde en kvinde kan vise det er ved at tage sexinitiativ.

2. Ophidsende og uventede seksuelle møder. Mange mænd angav også, at bliver tændte af spontansex, i modsætning til planlagt sex. Også nye sexformer/sexstillinger booster sexlysten.

3. Intim kommunikation. Tætte samtaler hitter også – ikke kun fordi de ofte leder til sex, men også fordi de intime samtaler gør sexen meningsfuld og mindeværdig.

Og disse tre hæmmer begæret:

1. Afvisninger. Det modsatte af at blive begæret. Og når manden for ofte oplever at blive afvist af partneren, mindes sexlystes, ligesom hans selvværd og selvtillid eroderer bort. Han tvivler på sig selv og begynder at tænke på, hvad han gør forkert.

2. Sygdom og fysiske begrænsninger.

3. Mangel på følelsesmæssig samhørighed. Når mændene mangler intime samtaler og en følelse af samhørighed, for eksempel i skænderier, mister de lysten.

Forskerne konkluderer, at den mandlige seksualitet er langt mere kompleks og relationel end klichéen foreskriver.

Det fremgår af mændenes svar i studiet, at de ikke konstant er liderlige, men at begæret i høj grad hænger sammen med, hvordan de har det i forholdet, hvordan deres samvær og kommunikation med partneren er.

Og på den måde minder det jo en hel del om, hvad man ellers antager om kvinders seksualitet.

Mænd er de nye kvinder

6 tegn på du er en mand - måske

Kvinder tænder på dit begær

Mandens seksualitet bliver også skammet ud

Sæt dig selv først, mand!

TV: Sådan bliver du en rigtig mand

Derfor skal du ikke være kæreste med en smuk kvinde