Fremmede kulturer finder det klamt at kysse

Over halvdelen af 168 adspurgte kulturer svarede nej til, at de kysser, viser et nyt amerikansk studie. Flere mener endda, det er direkte ulækkert

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

I både film og musikvideoer er lidenskabelige kys symbol på romantik og forelskelse. Men et nyt studie viser, at kys er mere usædvanlige blandt verdens befolkning, end vi går og tror.

Amerikanske forskere har undersøgt 168 kulturer i forskellige lande over hele verden og fandt, at romantiske eller seksuelle kys kun var normalt i under halvdelen af kulturerne, skriver Videnskab.dk.

Selvom forskerne antog, at romantiske eller seksuelle kys ikke var normalt i alle kulturer, kom resultatet stadig en smule bag på dem.

»Vi blev overraskede over at finde ud af, at det var over halvdelen af kulturerne, der syntes det var mærkeligt at vise intimitet ved kys,« siger en af forskerne bag studiet, Justin Garcia.

I nogle kulturer er det ligefrem ulækkert at kysse.

»Forskellige kulturer har meget forskellige meninger om kys og kyssets funktion, men også inden for samme kultur kan holdningerne være forskellige,« siger psykolog og forfatter Kristin Spitznogle.

Læs mere på Videnskab.dk: Kys kæresten foran fremmede og få sunde børn.

Professor Arve Sørum ved Sosialantropologisk Institutt ved Universitetet i Oslo er ikke overrasket over studiets resultater, men forholder sig kritisk:

»Det er ikke noget nyt i, at der er et betydeligt antal kulturer, hvor mennesker ikke kysser hinanden på munden. Vores forestillinger om romantisk kærlighed findes heller ikke i alle kulturer,« siger Avre Sørum.

Sørum tvivler alligevel på, at kys er så lidt udbredt, som studiet viser. Han mener, at der er en fare for, at kyssene er blevet underrapporteret på flere måder.

»Forskerne er afhængige af, at etnograferne rent faktisk har observeret og kodet for kys i den internationale database med rapporter, som forskerne har brugt til studiet. Eller at etnograferne har talt med de forskellige kulturer om kys,« siger Sørum.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor kysser vi?

Desuden påpeger Sørum, at det, at etnograferne ikke har kodet for kys visse steder, ikke nødvendigvis betyder, at kys ikke praktiseres i kulturen. Han mener, at der altid kan findes individuelle afvigelser på tværs af normen.

Herhjemme er det helt almindeligt at se et forelsket par kysse hinanden farvel på en togperron, men det er ikke i alle kulturer, at det er almindeligt at kysse offentligt.

»Flere steder, blandt andet i Sydøstasien, er det ikke normalt at kysse offentligt. Der er kys en del af privat- og sexlivet. Og selvom de ikke kysser på munden, bruger de stadig munden seksuelt på andre dele af kroppen,« forklarer Sørum.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Derfor dyrker nogen mennesker sex i videnskabens tjeneste.

Store bryster og slank talje giver kvindelig autoritet.

For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her.

58 kommentarer
Vis kommentarer