Glem piller og penis: Her er løsningen på kvinders lystproblemer

Mindfulness kan være vejen frem

Sexperterne: Når du har mindre lyst end kæresten
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen her relateret sexpert-tv: Det kan du gøre, når du har mindre lyst end kæresten --

Mens de danske kvinder sandsynligvis snart får mulighed for at få en recept på lægemidlet flibanserin, der i 2015 under stor medieståhej blev tilladt til behandling af kvinder med manglende sexlyst i USA, viser nyt studie, at en anden mindre invasiv behandlingsform kan have god effekt.

I medicinske forsøg har flibanserin øget antallet af tilfredsstillende seksuelt samvær per måned mellem en halv eller en hel gang i forhold til den gruppe, som fik placebo. En gang mere om måneden er ikke meget.

Men et nyt metastudie peger på, at terapi baseret på mindfulnessøvelser måske er et bedre valg - ikke mindst fordi der ikke er de mulige bivirkninger, som flibanserin har, svimmelhed, kvalme, træthed, døsighed og søvnløshed. I sin tid blev det udviklet som et antidepressiva: 

De canadiske forskerne bag det nye metastudie, Nikita Arora og Lori A. Brotto, der har selv lavet eksperimenter med mindfulnessbaseret sexterapi for kvinder, forklarer, hvad terapien er:

'Mindfulness er designet til at kultivere en tilstand af nærvær i øjeblikket, en ikke-dømmende bevidsthedstilstand, hvor distraktioner og negative tanker ses som forbipasserende mentale tilstande, og mindfulness kan derfor være særligt velegnet til kvinder med seksuelle dysfunktioner, hvor det psykologiske spiller ind i problematikken.'

Dette får gang i kvinders lyst

Forskerne mener altså, at mindfulnessterapi har stort potentiale til at behandle kvinder med seksuelle problemer, og især har det stor effekt på de psykologiske barrierer, som nogle kvinder har i forhold til at nyde sex. Blandt andet virker terapien godt til at mindske kognitive distraktioner i forhold til krop og performance, mindske angst og depression og forbedre det genitale selvbillede og tilfredsheden med parforholdet og øge den positive opmærksomhed kroppens egne sansninger og seksuelle nydelse.

Med andre ord bliver kvinder mindre fordømmende overfor egen krop og adfærd i sengen og giver sig mere hen til oplevelsen og det sanselige nu.

Herhjemme arbejder en del sexologer med mindfulness-øvelser - uden at de dog går så metodisk til værks som Brotto og Arora.

Det anslås, at mellem hver tredje og hver anden kvinder oplever problemer med manglende lyst - hvilket selvfølgelig får medicinalindustrien til at forske i mulige kemiske løsninger.

Onde tunger hævder hævder dog, at problemet med kvindens manglende lyst skal ses i et helt andet perspektiv: At det er helt naturligt og ikke sygeligt at have korte eller længere perioder uden sexlyst, især når parametre som alder, job, børn og stress samt parforholdets varighed tages ind i ligningen.

Zen og kunsten at vedligeholde et sexliv

Mindfulness redder dit forhold

Dette får gang i kvinders lyst

HERUNDER SEXPERT-TV: Lunkent sexliv? Sådan får I fut i det igen

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+