Hår på benene er oprør

Kvindelighed: Hår under armene og på benene provokerer

OneTwo hed bandet med sangerinderne Cæcilie Norby og Nina Forsberg, der i 1986 helt ubevidst vækkede landsdækkende forargelse med et albumcover, hvor Nina afslørede, gisp, ubarberede armhuler.

25 år er gået, og verden er ikke blevet mere glad for kropsbehåring.

Det fremgår af en amerikansk undersøgelse i 'Gender & Society', hvor 34 kvindelige collegestuderende i 10 uger ikke barberede sig på benene og under armene. Frivilligt og kun for forsøgets skyld. Pigerne fik dog point for det.

De ubarberede kvinder oplevede stærke reaktioner fra omverdenen; homofobi, noget så fint som heterosexisme og vrede over, at de hårfagre piger afviste traditionelle kvindenormer.

De heteroseksuelle piger i undersøgelsen erfarede, at deres parter krævede, at han skulle give tilladelse til, at kvinden lod håret vokse - eller i det mindste taget med på råd - mens de bi- og homoseksuelle kvinder følte, de sprang lidt for meget ud af skabet ved at lade håret gro.

Så vidt vides led ingen overlast i forsøget.

Læs: Kussen er tilbage - og den er sur

Hår er oprør
Historiker, prosexfeminist og medlem af Seksualpolitisk Forum, er lidt rystet over, at folk tilsyneladende reagerer så kraftigt på, at nogle kvinder ikke barberer sig:

- Det må da være kvindernes helt eget ansvar, hvad de gør eller ikke gør. Dog vil jeg sige, at jeg forstår godt mændene i undersøgelsen, som gerne vil tages med på råd i den slags situationer. Det er jo blandt andet dem, der skal se på og røre ved disse kvinder.

Blandt antropologer taler man om, at hår generelt er ladet med mening. De signaler, en mand med dreads sender er væsensforskellige fra den skaldedes. Og denne undersøgelse viser jo, at også andet hår end det på hovedet sender signaler, forklarer Søndergaard.

- For et par år siden lavede jeg et projekt med en gruppe kvinder på venstrefløjen, hvor vi fotograferede vores kusser i fotoautomater. Dette var før den berygtede kussomat. Og der er ingen tvivl om, at jo længere vi kommer ud på venstrefløjen, jo mere lader man håret gro - alle vegne.

- Så hår - på benene, under armene osv - et udtryk for, at man ikke ligger under for modeluner, at man er naturli,g og at man siger nej tak til at være lækkert indpakket, som hele skønhedsindustrien prøver at få folk til. Således er hår et oprør mod kapitalismen, lyder det fra Nina Søndergaard, der dog påpeger, at der også findes nisser på højrefløjen, der lader det hele gro.

Læs: Kønsbehåring viser, hvem du er