Her er beviset: Kvinder er lige så overfladiske som mænd

Undersøgelse peger på, at udseendet betyder virkelig meget, når en kvinde skal vælge kæreste

Sexologen Signe fortæller, hvad der gør en mand sexet.

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Dette gør en mand sexet --

Det hedder sig, at kvinder ikke går så meget op i udseendet som i de indre værdier, når de vælger partner.

Du ved, de giver udtryk for at vægte humor, intelligens, venlighed, ærlighed, pålidelighed og lignede bløde træk højere end det flotte ansigt og den velformede krop.

Nyt studie sætter dog  et stort spørgsmålstegn ved de antagelser:

Social-psykologen Madeleine A. Fugère fortæller på sin blog om sin seneste forskning på området.

Hun og hendes kollegaer fik en række unge kvinder og deres mødre i laboratoriet. Disse kvinder skulle fortælle, hvad de lægger vægt på ved at potentiel partner (mødrene skulle 'vælge' til datteren).

De skulle se på fotos af tre mænd: En attraktivt, en medium attraktiv og ikke attraktiv.

Hvert billede kom med en profilbeskrivelse af manden. En blev beskrevet med træk som respektfuld, ærlig, tillidsvækkende. En anden med træk som venlig, pålidelig og moden. Den tredje mand var ambitiøs og intelligent.

De deltagende kvinder skulle rate hver mand for hans fysiske tiltrækningskraft, hans personlighed og hvor meget de ville date ham.

Foto: Shutterstock Kys & kærlighed Intelligens er sexet

Ups
Det viste sig så, at selv om både de unge kvinder og deres mødre angav, at de mente, at træk som respektfuldhed og ærlighed er vigtigere end et godt udseende, foretrak begge grupper de attraktive og de moderat attraktive mænd, uanset hvilke træk vedkommende var forbundet med.

Ydermere viste det sig, at de attraktive og moderat attraktive mænd blev anset for at have mere attråværdig personlighed - uanset hvilke træk, de rent faktisk var associeret med. Det kan ifølge forskerne muligvis skyldes, at man generelt antager, at attraktive personer er lykkelige og har et bedre liv end grimme.

Kys & kærlighed Søde fyre får masser af sex

Mere ups
Forskerne fandt også ud af, at personlighedstræk kun var vigtige, når mændene var mindst moderat fysisk tiltrækkende: Den mest eftertragtelsesværdige pesonlighedsprofil (den respektfulde med ærlige og pålidelige træk) blev ratet højere end andre - men kun når de så godt eller moderat godt ud.

Ikke-attraktive mænd blev aldrig ratet som mere attråværdige som partnere af de unge kvinder og deres mødre (som partnere til deres døtre) - også selv når de var i besiddelse af de mest eftertragtede personlighedstræk.

Krav
Ifølge forskerne peger undersøgelsen på, at kvinder ikke bevidst ved, hvilke træk ved en partner der er mest vigtige for dem. Og det ser også ud til, at kvinder har et minimumskrav i forhold til en potentiel partners udseende.

Så når unge kvinder og deres mødre påstår, at nogle træk er vigtigere end godt udseende, kan det være, at de tager udgangspunkt i en mage med et vist niveau udseendemæssigt. Kvinderne ser ud til at være rede til at give afkald på en fantastisk personlighed for en pæn mand. Det gode udseende trumfer den gode personlighed.

Det skal tilføjes, at undersøgelsen handler om potentielle partnere, man ikke kender. Andre studier peger på, at jo længere man kender hinanden, før man indgår i en kærlighedsrelation, desto mindre betyder udseendet.

Sex & samliv Mænd, der giver mange orgasmer, dufter bedre og er sjovere

Stærke mænd
Det er desværre ikke første gang, at forskere påviser, at kvinder er langt mere optagede af den potentielle partners udseende, end hvad stereotypen beskriver.

I australsk forskning så 160 unge australske og amerikanske kvinder på fotos af bare mænd, hvoraf en del var fundet i fitnesscentre, andre på universitetscampus, så der var mange forskellige kropstyper (underforstået: bogorme er slapsvanse...). Kvinderne kunne ikke se ansigterne. De skulle angive, hvor attraktive mændene var, og hvor stærke de så ud.

Og sørme om det ikke viste sig, at jo stærkere en mand virkede/så ud, desto mere attraktiv var han.

Ikke en af de 160 kvinder udtrykte en præference for slapt udseende mænd.

Humor er sexet

Heldigvis er der mange andre parametre, der er på spil i kønnenes parringsdans. Således bliver humor i et studie fra 2015 også set som et træk, der viser noget om en potentiel partners reproduktive værdi.

Forskerne fik en række studerende til at bedømme en række scenarier, hvor en fremmed person af det modsatte køn indleder en samtale. Den fremmede er så mere eller mindre sjov og/eller modtagelig for humor.

Deltagerne skulle angive, hvor attraktiv den fremmede er i forhold til et uforpligtende forhold og et længerevarende forhold.

Helt generelt var humor højt værdsat hos begge køn, både at kunne producere den (være sjov) og at modtage den (grine af den). Og især betyder humoren noget i det lange forhold.

Kvinderne i studiet gik langt mere op i, om manden er sjov. Det forklarer forskerne med, at mænd prøver at vise, at de har værdifulde træk, som kvinden skal vælge - og humor repræsenterer i den sammenhæng attraktive psykologiske værdier som intelligens, kreativitet og sprogligt overskud.

Og at kvinder - mere end mænd - også går op i, om manden også kan modtage humor, forklares med, at evnen til at modtage humor viser, at de har fælles værdier, hvilket gør samarbejdet med at holde familien kørende lettere.

Forskerne erkender, at humor er en kompleks størrelse, og der er der er mange andre elementer, der spiller ind i på vores partnervalg.

8 kommentarer
Vis kommentarer