Annonce:
Annonce:

Her er den vigtigste grund til krisen i dit parforhold

Mangel på kommunikation er dræbende...

Signe fortæller, hvordan man kan blive bedre til at kommunikere.
Annonce:
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv: Lær at tale med din mand, så han forstår det --

For lidt sex, for meget tv, for mange skænderier, for stor afstand, for kvælende - grundene til, at parforhold kommer i dyb krise og søger hjælp hos parterapeuten, kan være mange og komplicerede.

Men én årsag er den vigtigste - ikke mindst fordi den ligger bag mange af de andre:

Mangel på kommunikation.

Det forklarer psykolog og parterapeut Gemille Cribb.

Par, som undviger at tale om deres problemer og følelser, kommer ud i endnu dybere problemer:

- Kommunikationsproblemer vil ofte resultere i skænderier og/eller medføre en fornemmelse af mangel på samhørighed og tab af kærlighed. At man ikke er åben og kun kommunikerer på et overfladisk og praktisk plan, kan være medvirkende til, at man er utro og at begge parter i forholdet oplever stress, uro og depression, siger Cribb.

Annonce:

Heldigvis er der håb. Løsningen er at forstå, hvordan det dårlige kommunikationsmønster hænger sammen, som typisk handler om vrede, hånlighed, kritik, distance.

- For at skubbe den destruktive kommunikation og konfliktmønstre bort, skal man erstatte dem med sunde og produktive versioner.

Her er grunden til at dine parkonflikter kører af sporet

Sex
Sexologen Niki Goldstein supplerer:

- Tal altid om jeres problemer, og fej intet under gulvtæppet. Husk at ingen parforhold er perfekte.

Se på de ting, der fungerer - og ikke fungerer - jeres relation.

- Har I et godt sexliv? Hvis I ikke dyrker sex så ofte, som du gerne vil, tag emnet op. Hvis du mener, at det er et problem i jeres forhold, tal om det. At spørge kæresten, hvorfor det forholder sig sådan, kan give dig svaret, siger Goldstein, der også mener, at man ikke skal være bange for at søge hjælp.

Hvis I hele tiden skændes, og du har erkendt, at forholdet halter, så få fat i en terapeut, før det er for sent:

Annonce:

- Folk burde gå i terapi tidligere. Mange venter til, det er for sent, hvor en af parterne måske har en affære. Det er ikke skamfuldt at bede om hjælp. I vore dage er forhold svære at have, og vi ikke lært hvordan man gør.

Sådan løser du de tre værste kærlighedskriser

Det handler skænderier egentlig om
Indimellem er et skænderi bare et skænderi. Men i parforhold ligger der ofte noget helt andet og lurer under overfladen. Det er sjældent, at et pars ophidsede meningsudveksling blot handler om det, der bliver sagt. Der ligger sandsynligvis andre og mere fundamentale problematikker bag ved.

Det forklarer paterapeut og psykolog Leon Seltzer på psychologytoday.com, hvor det fremgår, at det er meget typisk for et par, der søger terapi, at de selv tror, de har identificeret deres problemstilling.

Terapeuten finder så som regel ud af, at der er nogle andre ting på spil, som parret med deres blinde vinkler og forsvarspositioner ikke kan se.

Annonce:

Måske er det endda lykkedes parret at skjule de dybereliggende konflikter for dem selv, fordi de er for smertefulde at tackle. Så de griber til at skændes om de samme relativt ligegyldige ting igen og igen, forklarer Seltzer, der er givet ete eksempel på, hvordan det ser ud.

Disse 15 minutter redder dit forhold

Kommunikation
Hun klager over manglende kommunikation i forholdet, han forklarer, at han ikke fatter, hvad hun mener med det - de kommunikerer da som andre par.

Det, hun mener, er, at der er for lidt verbal kommunikation, og den er for overfladisk og negativ. Og hun tror, løsningen er mere kommunikation, som han vægrer sig imod, måske fordi den kommunikation der trods alt er, er negativt.

Ifølge Seltzer er løsningen at finde ud af hvordan man kan gøre kommunikationen berigende. Det kan være, at de kan tale til hinanden på en mindre fordømmende og mere empatisk facon, give mere støtte og forståelse.

Hvis man møder sin partners personlige beretning med en kold skulder, er kritisk, aggressiv eller kommer med råd, som partneren slet ikke har bedt om, føles kommunikation som en straf.

Annonce:

Kommunikation skal være tilfredsstillende og styrke forholdet, og det kan det, hvis forholdet føles trygt. Tryghed danner grundlaget for god og givende kommunikation. Så når parret klager over mangel på samme, er det i virkeligheden udtryk for sorg og vrede og frygt for, at den følelsesmæssige samhørighed er tabt, og de derfor føler sig ensomme i relationen.

For at genfinde og styrke denne samhørighed skal parret lære at reagere på hinandens tanker og følelser med omsorg og empati: I det perfekte parforhold står man vagt om hinandens sårbarhed.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Milliarderne forsvinder op i den blå luft
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: