Her er dyrerigets særeste sex-vaner

Dyrene har igennem millioner af år udviklet og forfinet deres parringsadfærd, og nogle af dyrenes teknikker er mere sofistikerede og mærkværdige end andre

To beagler i parring (Foto: Polfoto)
To beagler i parring (Foto: Polfoto)

I sengen, sofaen eller på køkkenbordet. Mennesker har mange forskellige måder at gøre det på. Men mens mennesker oftest har sex for fornøjelsens skyld, er det helt anderledes i dyrenes rige. Her handler det om at få givet sine gener videre.

I dyreverdenen spænder parringsakten over alt lige fra sex med døden til følge, regulær gruppevoldtægt og til en omgang god, gammeldags utroskab.

- Det kan godt være, at nogle dyrs parringsritualer virker ulogiske. Men hvis det virker, så kommer der mange unger - hvis det ikke virker, så kommer der ingen unger. Det er ren evolution, forklarer Mikkel Stelvig, der er zoolog i Zoologisk Have København.

Her kan se læse om tre af de mest specielle parringsritualer i dyrenes verden, udvalgt af Videnskab.dk.

Læs om flere af dyrenes sære sex-vaner på Videnskab.dk

1. Druknedøden i en kokasse
Første dyr på listen er gødningsfluen. Dens foretrukne parringssted er nylagte kokasser, fordi det er her, æggene udvikler sig bedst.

Når hun-gødningsfluen ankommer til bunken af frisk afføring, går hannerne amok. For dem handler det om at være den sidste, der parrer sig med hunnen – det giver nemlig de største chancer for at blive far til ungerne. Og det kan få fatale konsekvenser for hunnen.

- Nogle gange kæmper hannerne så hårdt om at være den, der parrer sig, at hunnen ender med at dø af det. Hun bliver simpelthen presset ned i kokassen af de mange hanner og ender med at drukne,« fortæller professor Trine Bilde, som er leder af enheden 'Genetik, økologi og evolution' ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

Trine Bilde fortæller desuden, at hunnerne ikke har det store at skulle have sagt. For dem er det tit mere omkostningsfuldt at bekæmpe en parring end at acceptere den. Det kaldes også bekvemmelighedsparring.

Læs også hos Videnskab.dk: Top 5: Se de vildeste dyre-penisser

2. Fuglen med de mange sidespring
Næste dyr kender mange af os fra de danske villahaver – nemlig den lille, søde musvit. Men bag det nuttede ydre, gemmer der sig en lille, utro fætter. Eller rettere kusine.

Mens hannen passer på musvitparrets æg hjemme i reden, tager hunmusvitten nemlig på besøg hos nabohannen, hvis hun vurderer, at han har bedre gener end manden derhjemme, fortæller Mikkel Stelvig.

- Om foråret sidder hannerne og kæfter op i deres territorium. Den, der råber højest og længst, er den bedste han. Så hvis hunnen kan høre en højtrøstet nabo, ser hun sit snit til at give ham et kort visit, så hun kan få de stærkest mulige unger, fortæller Mikkel Stelvig.

Den taktik er dog ikke helt risikofri for hunnen.

- Hvis hannen derhjemme opdager hunnens sidespring, gider han ikke have noget med æggene og ungerne at gøre, så hun må være forsigtig for ikke at blive opdaget.

Mikkel Stelvig fortæller desuden, at det ikke er unormalt, at et kuld på ni musvitunger kan have tre forskellige fædre.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskers sexvideo set over 3 millioner gange

3. Den lille sniger
Hos løvfrøen er opskriften på parring simpel. Hannerne sidder og kvækker og kalder for at tiltrække hunnerne. De største hanner får besøg af en hun, som lægger alle sine æg, sådan at hannerne efterfølgende kan sprede sin sæd ud over æggene.

Men hvad gør de små hanner, når hunnerne er mest interesseret i de store, lækre hanfrøer?

- De små hanner lægger sig på lur i nærheden af en stor han. Når der så kommer en hun, ser den lille han sit snit: Når æggene er lagt, slår han til og befrugter æggene, før den store han når at komme til, fortæller Mikkel Stelvig.

Han forklarer, at det er en stabil evolutionær strategi. Hvis der er for mange store hanner, så kommer der for meget kamp om hunnerne – omvendt må der heller ikke være for mange af de små.

- Det er en balance, der kommer af millioner af års udvikling, siger Mikkel Stelvig.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor 'voldtager' sæler pingviner?

Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

Dyrker alle hanner sex med hvem som helst?

10 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere