Her er grundene til at hun ikke får orgasme

Det ser ikke ud til, at hun giver dig skylden - og dog

Forskerne identificerer tre hovedtemaer: Stress og bekymringer, mangelfuld ophidselse og for lidt tid. Foto: Shutterstock
Forskerne identificerer tre hovedtemaer: Stress og bekymringer, mangelfuld ophidselse og for lidt tid. Foto: Shutterstock

Muligvis føler han sig utilstrækkelig, når han fyrer kanonen af, og hun ikke liiige kom i mål.

Men det ser ser ud til, at de fleste kvinder, som jævnligt ikke opnår orgasmer under sex, ikke direkte giver skylden på partnerens manglende evner som elsker.

Det viser ny amerikanske undersøgelse, hvor 452 kvinder forklarer, hvorfor de mener, de ikke får orgasme.

I alt deltog deltog 913 kvinder i alderen 18 til 60 år, hvoraf cirka halvdelen angav orgasmeproblemer. Og halvdelen af den gruppe oplyste, at de stresser over det.

 

Forskerne identificerer tre hovedtemaer: Stress og bekymringer, mangelfuld ophidselse og for lidt tid.

Eget dårlige kropsbillede, tørhed i skeden samt medicinforbrug og sygdom blev også angivet som forklaringer, men i langt mindre grad. Og hverken egen eller partnerens manglende lyst til sex eller mangel på nydelse blev angivet som vigtige grunde til kvindernes orgasmeudfordringer.

Fælles for mange af de kvinder, som havde orgasmeproblemer, i høj grad internaliserer det og altså giver sig selv skylden. Hvilket ifølge forskerne er uhensigtsmæssigt, idet især manglende liderlighed og for lidt tid handler om parrets elskovsmønster.

Her burde kvinden i højere grad lære at italesætte det og derved give manden mulighed for at de i fælleskab kan give plads til hende.

En del af kvindernes stress og bekymringer, som var den største enkeltfaktor, gik på endda også på netop den manglende ophidselse og orgasmer - hvilket kun gør situationen værre.

Sex & samliv Det betyder kvindens orgasme - for manden

God sex
Det omtalte studie ligger i forlængelse af et andet af samme forskere, der så på, hvem kvinderne giver skylden for god og dårlig sex.

Det viste sig, at kvinder med orgasmeproblemer langt oftere gav sig selv skylden for de dårlige oplevelser, også dem, som ikke decideret handlede om orgasmer. De havde også tendens til at pege på partnerens haltende evner i sengen som ansvarlig for dårlig sex. Orgasme-kvinderne pegede her mere på, at det var situationen, der var afgørende for, at sex blev mindre tilfredsstillende.

Kvinder med orgasmeudfordringerne havde en tendens til ikke at give sig selv skylden, når sex gik godt.

Forskerne konkluderer, at man kan hjælpe disse kvinder (og deres partner) på to planer: Dels lære dem at blive bedre til at kommunikere om sex og lyster og udfordringer, og dels italesætte, fx via kognitiv terapi, kvindernes tendens til at have selvnedgørende og negative tanker, som er selvopfyldende, så de ikke automatisk påtager sig skylden for kludder i sengen.

Foto: Shutterstock Sex & samliv Orgasmeproblemer? Vi har løsningen

Orgasmeansvar
Får hun orgasme? Og hvis ansvar er det? En undersøgelse peger på, at både mænd og kvinder i høj grad bekymrer sig om, hvorvidt kvinden får orgasme eller ej. Og begge køn mener, at mandens ego-følelse er afhængig af det.

Ligeledes synes både kvinder og mænd i undersøgelsen, at det fysisk set er mandens ansvar, at kvinden får orgasme, og at det så til gengæld er kvindens ansvar at være mentalt klar til at komme.

Der var dog også kønsforskelle i opfattelserne. Kvinderne anså i langt mindre grad kvindens orgasme som et mål med sex - god sex kan sagtens være uden orgasme, som mere ses som en bonus.

Sexperterne Dansk kvinde: Hjælp - mine orgasmer er blevet væk

Kvindernes orgasmeræs

Ida, 44: Et ræs
Da jeg var i 20'erne, oplevede jeg kun klitoris-orgasmer og var ret skuffet. Jeg havde læst om flere andre orgasmer og ville selv prøve, uden at det lykkedes.

Både min samlever og jeg forsøgte ihærdigt! Men jeg var primus motor i det her ræs - ikke ham. Jeg havde bildt mig ind, at jeg ikke var en 'rigtig' kvinde, og tanken om hans tidligere sexliv gjorde, at jeg pludselig havde nogle spøgelser i form af eks-kærester, som jeg ville leve op til. Dette havde ikke hold i virkeligheden - alt foregik oppe i hovedet på mig!

Jeg tror, at unge piger føler et kæmpe pres fra specielt medierne, at de skal være slutty, analsex-hungrende og deep throat-ekvilibrister i første hug. Come on... øvelse gør mester, og det kan tage år!

Adisa, 18: Avanceret sex
Jeg føler nogle gange, der godt kan være pres på en, fordi de fyre, man er sammen med, nærmest 'forventer,' at man skal komme. Jeg har et problem med at få orgasmer, for jeg skal føle mig utroligt tryg, før jeg kan komme, og det er ret svært at få den tryghedsfornemmelse frem. Så jeg føler bare, jeg SKAL kunne komme for, at min partner ved, at han dur', men han dur jo uanset, hvad…

Ea, 20: Problemer med at komme
Jeg har tidligere haft mange problemer med at komme sammen med en fyr, da jeg har følt et stort pres omkring det. Har ikke turdet sige til ham, at jeg ikke kunne komme, så jeg har simuleret at jeg kom. Ham jeg er sammen med nu, har jeg fortalt, at jeg har svært ved at komme, og det har lettet presset, og nu kan jeg komme mere end nogensinde før.

26 kommentarer
Vis kommentarer