Her er kvindens vigtigste erogene zoner

Manglende orgasme er ikke nødvendigvis din skyld...

SEXPERT-TV: Sexologen forklarer, hvordan kvindens klimaks ser ud

-- Over artiklen her fortæller sexolog Signe V. Bentzen om kvinders orgasmer --

Hverken mænd eller kvinder har megen fokus klitoris' placering. Altså udover at lokalisere den.

Men flere og flere studier peger på, at de faktisk er en sammenhæng mellem visse seksuelle dysfunktioner og især klitoris' afstand til skedeåbningen.

Se også: Mysteriet om kvindens orgasme løst - måske

Den amerikanske gynækolog med speciale i kvindelig seksualitet, Christine M. Vaccaro, har gennemgået forskningen på området, som har fået et boost i kraft af øget brug af MR-scannere. Nu kan man bedre 'se,' hvad der sker i kvindens to største erogene zoner: Hjernen og klitoris.

Man er blevet mere bevidst om, at klitoris er langt mere end den lille perle, der sidder over skedeåbningen - som det fremgår af denne figur: Hoved, krop og ben.

Et par undersøgelser, blandt andet med grupper af anorgasmiske og orgasmiske kvinder, viser, at kvinder, der ikke kunne nå klimaks, havde visse fysiologiske karakteristika: Klitoriskroppen sad længere fra vaginas forside, en centimeter, ligesom selve glans i gennemsnit var seks millimeter længere væk fra vagina. Det kan forklare, hvorfor disse kvinder får mindre ud af penis-i-skede-sex. Det kan dog ikke forklare, hvorfor de kvinder slet ikke får orgasme - for manual eller oral stimulation burde kunne kompensere.

Ligeledes har flere studier, hvor kvinder i forskellige stadier af erotiske ophidselse blev hjernescannet, indikeret, at to områder har særlig betydning: Det præfrontale cortex, hvor den den højere bevidsthed og kontrol 'sidder', er meget aktivt hos kvinder, der ikke kan få orgasme, mens det mere instinktive limbiske system, er mindre aktivt.

Det omvendte er tilfældet for kvinder, som får orgasme.

Christine M. Vaccaro ser store muligheder i fremtidig brug af MR-scanninger - fx hvor både klitoris og hjernen observeres samtidig - så man kan komme tættere på at løse mysteriet om den kvindelige seksualitet.

Se også: Sådan er skedeorgasmer

Se også: Sådan er skedeorgasmer Se også: Hun er rejsende i orgasmer

Se også: Ja, der er flere slags orgasmer

9 kommentarer
Vis kommentarer