Annonce:
Annonce:

Her er mandens tre største sexbekymringer

Ja, mænd er også udfordret i sengen

Annonce:
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Mænd har ikke altid lyst til sex --

Mandens seksualitet kan sagtens blive lidt overset i sexologers, sexvidenskabernes og mediers relativt stærke fokus på kvinden.

Denne lidt ensidige fokus på kvindens evner, orgasmer og rettigheder kan skyldes flere ting, som denne artikel IKKE handler om, for målet er her manden.

Der hersker en ganske begrænsende forestilling om mandens seksualitet: Han er altid liderlig og klar på det meste, har ikke følelserne med, og hvis han ikke kan få den op, er han syg og/eller ikke en rigtig mand.

Både mænd og kvinder abonnerer på den forestilling. Og det er synd.

Det mener både danske mandeterapeut Tomas Friis her, og den verdensberømte terapeut og forfatter Esther Perel herunder.

Annonce:

I en video taler hun, med udgangspunkt i en mail fra en mand, der føler sig som mindre mand, fordi konen vil have mere sex end ham, om det voldomme præstationspres, som mænd kan lide under.

Her taler Esther Perel om mandens seksualitet:

Det er som om, der bliver stillet spørgsmålstegn ved hele manden identitet som mand, hvis han ikke er som en dominerende sexmaskine, der kan og vil hele natten, mener Perel.

- Det er på høje tid, at vi stopper den oversimplificering af manden - og nu vi er ved det, denne overkomplicering af kvinden, siger terapeuten og lister derefter en række ting, som hun mener, alle burde forstå.

- Manden erfarer, ligesom kvinder, at hans mentale tilstand påvirker hans sexlyst og hans sexinteresser. Hvis man er deprimeret, hvis man er angst, hvis man er bekymret, hvis man kæmper med sit selvværd - alle de ting har indflydelse på, hvordan man oplever sin seksualitet.

Mandens seksualitet bliver også skammet ud

Annonce:

Såbarheder
Der er altid en tæt sammenhæng mellem, hvor eftertragtelsesværdig man føler sig og ens eget begær og interesse, og hvordan man ser sig selv, forklarer Perel, der påpeger, at mænd har tre essentielle sårbarheder.

Frygt for afvisning er måske den aller vigtigste, idet alle mænd kender til at have det store ansvar, der ligger i at altid være initiativtager:

- Hvis du altid skal tage initiativ, dealer du også med bekymringer om at blive afvist - i en grad så frygten for afvisninger bliver en konstant tilstand, siger Perel.

Lær at sige nej til sex - og få et bedre sexliv

Frygt for at ikke slå til er nummer to på listen over mænds essentielle såbarheder, ifølge tereapeuten. Manden gør sig tanker som disse:

- Er jeg dygtig nok til det, jeg gør? Ved jeg overhovedet, hvad jeg foretager mig? Jeg skal kunne det uden at spørge først, for jeg er en rigtig tyr...

Usikker
Og den tredje sårbarhed er, som manden har, kommer til udtryk i tanker om, hvordan ved han egentlig, om partneren, især hvis det er en kvinde, virkelig kan lide det?

Annonce:

- Hvad går denne skabning og hendes mysterium ud på? Jeg kan aldrig helt vide, hvad hun virkelig føler, for hun kan faktisk altid fake det.

Ifølge Perel er disse tre maskuline tvivlsspørgsmål og interaktive erfaringer omkring seksualitet, hvad der ligger til grund for, at en mand kan præstationspres og -angst, hvis han fx har mindre lyst end kæresten.

Terapeuten foreslår, at manden i den slags situation med fordel kan stille sig selv nogle spørgsmål:

Taler du egentlig med din partner om, hvordan du har det, bliver du ofte afvist? Er der ting mellem jer, der tænder dig af, er der måder, du ser på din kæreste, der får dig til at tænde af på hende? Kommer du hjem og ligesom beslutter, at du har givet dit bedste til verden derude, og nu vil du bare flade ud, og du gider ikke være på, og du gider ikke at skulle bevise noget? Vil du have, at hun skal tage initiativet, så du ikke behøver at gøre alt, fordi det vil bekræfte dig i, at det faktisk er dig, der plejer at gøre det..?

Annonce:

Find ud af, hvad der bekymrer dig: Er det din egen præstation, er du usikker på, om hun gider dig, hvad går din indre dialog ud på, og hvordan påvirker den din liderlighed?

- Lad være med at tænke på, at du skal du igennem hele sexmøllen, find i stedet ud af, hvordan du kan være i det med kroppen og lidt mindre med hovedet, hvor du ikke hele tiden spørger dig selv: Er jeg liderlig, er jeg mandig nok? Undgå denne ambivalens og bekymring, som hele tiden fjerner dig fra din krop og fra oplevelsen og øjeblikket. Tænk lidt mindre og oplev lidt mere..!

Mandens seksualitet er meget mere end pikken

Mænd og følelser i sengen

Både mænd og kvinder ligger under for myten om, at manden først og fremmest er ude efter sex og en udløsning, at han altid er liderlig, og at han ikke behøver at have følelser med i sengen.

Det er selvfølgelig noget sludder, for virkeligheden er langt mere nuanceret. Det viser amerikansk forskning, publiceret i Journal of Sex Research.

Her lavede forskerne dybdeinterviews med 30 mænd i alderen 30 til 65, alle i parforhold. Formålet var at identificere, hvilke ting der fremmer mænds begær, og hvilke der hæmmer det.

Seks temaer blev fundet.

Disse tre fremmer lysten:
1. At blive begæret. Dette var den mest afgørende faktor for de fleste mænd. Og den ultimative måde en kvinde kan vise det er ved at tage sexinitiativ.

2. Ophidsende og uventede seksuelle møder. Mange mænd angav også, at bliver tændte af spontansex, i modsætning til planlagt sex. Også nye sexformer/sexstillinger booster sexlysten.

3. Intim kommunikation. Tætte samtaler hitter også – ikke kun fordi de ofte leder til sex, men også fordi de intime samtaler gør sexen meningsfuld og mindeværdig.

Og disse tre hæmmer begæret:
1. Afvisninger. Det modsatte af at blive begæret. Og når manden for ofte oplever at blive afvist af partneren, mindskes sexlysten, ligesom hans selvværd og selvtillid eroderer bort. Han tvivler på sig selv og begynder at tænke på, hvad han gør forkert.

2. Sygdom og fysiske begrænsninger.

3. Mangel på følelsesmæssig samhørighed. Når mændene mangler intime samtaler og en følelse af samhørighed, for eksempel i skænderier, mister de lysten.

Forskerne konkluderer, at den mandlige seksualitet er langt mere kompleks og relationel, end klichéen foreskriver.

Det fremgår af mændenes svar i studiet, at de ikke konstant er liderlige, men at begæret i høj grad hænger sammen med, hvordan de har det i forholdet, hvordan deres samvær og kommunikation med partneren er.

Og på den måde minder det jo en hel del om, hvad man ellers antager om kvinders seksualitet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Danmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste hus
Ja, det leder til fascisme
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Danmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste hus

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: