Hold liv i lysten

Vores længsel efter tryghed kæmper mod vores eventyrlyst. Og når de kræfter kommer i disharmoni, går det ud over sexlivet

Mange begrænser sig selv erotisk, når de stifter familie. Giv dig hen til seksualiteten med alt, hvad det indebærer af farer og eventyr. Sex skal være uanstændigt. (Foto: Colourbox.com)
Mange begrænser sig selv erotisk, når de stifter familie. Giv dig hen til seksualiteten med alt, hvad det indebærer af farer og eventyr. Sex skal være uanstændigt. (Foto: Colourbox.com)
Følg Sex & Samliv

Hvis du vil holde gang i dit forhold og jeres sexliv, skal du holde op med at se sin partner primært som ven eller forælder - forsøg istedet at se ham/hende som det mysterium, han/hun faktisk er.

Det mener den ansete sex- og samlivsterapeut Esther Perel. Ifølge den 49-årige forfatter lever vi i dag i forhold, der er ganske unikke historisk set. Tidligere giftede man sig for at få børn, af økonomiske eller sociale årsager. Lyst og begær fyldte ikke så meget i ægteskabet.

Den seksuelle revolution i 60’erne og 70’erne nedbrød de sidste rester af den traditionelle måde at bygge familie på. I dag leder vi efter vores bedste ven og passionerede elsker i en og samme person.

Begær kræver spænding
- Venskab søger lighed og harmoni, men begær kræver spænding og usikkerhed for at overleve. Problemet er, at vi ikke altid vil have den usikkerhed derhjemme, men giver plads til den andre steder, skriver Esther Perel i sin bog ’Mating in Captivity’, der er udkommet i over 20 lande.

I virkeligheden er det illusioner det hele, mener Esther Perel. Når passionen i forholdet trænges væk af hverdagens tryghed, så har man i virkeligheden byttet en fantasi ud med en anden.

- Fortæller jeg det til mine klienter, spørger de: ’Hvordan skaber jeg utryghed i mit forhold? Men den usikkerhed er der allerede, for angsten for at miste den, man elsker, er indbygget i kærligheden.. Så når folk tager hinanden for givet, skaber de bare en illusion af tryghed, mener Esther Perel.

Løsningen er at respektere både sin og partnerens behov for frihed.

- Hvis du føler dig fri i dit forhold, vil du komme hjem istedet at for blive ude sammen med vennerne eller veninderne. Netop fordi du ikke behøver at gå på kompromis med friheden, for at din partner skal føle sig tryg.

Esthers bedste råd
Sådan holder du liv i lysten:

Eksperimentér: Mange begrænser sig selv erotisk, når de stifter familie. Giv dig hen til seksualiteten med alt, hvad det indebærer af farer og eventyr. Sex skal være uanstændigt.

Planér: Spontanitet er en myte. I et langvarigt forhold er det, der bare sker, allerede sket. Nu må man selv få det til at ske.

Ta’ ikke hinanden for givet: Vi kommer let til at synes, at vi ejer vores partner i et langvarigt forhold. Men hvis vi forstår, at partneren er sin egen person, kan vi holde liv i gnisten længere.

Forskel på sex og erotik: Erotikken hører sammen med fantasien og bør betragtes som en leg. Det er en zone, hvor vi kan eksperimentere og tage chancer. Sex er bare den fysiske akt. Hvor ofte vi har sex, er ikke så vigtigt som at holde erotikken levende.Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+