Hver tiende unge brite har sexproblemer i bekymrende omfang

Og næsten hver anden unge kvinde oplevet manglende orgasme og sexlyst 

Sexpert-tv: Onaniguide til kvinder
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen her kan kvinder lære at få orgasme --

En ud af ti seksuelt aktive unge britiske mænd mellem 16 og 21 og en ud af otte unge kvinder har seksuelle problemer i omfang, der bekymrer dem.

Det viser ny analyse af stor britisk sexunderundersøgelse Natsal 3.

Det fremgår, at de unge mænd især lider af erektionsbesvær og præmatur ejakulation, mens kvinder har svært ved at opnå orgasme. Også manglen på lyst til sex og manglende seksuel nydelse figurerer på problemlisten.

Definitionen på 'problem' er her, at man har lidt af det i mindst tre måneder det seneste år, ligesom det skal være bekymrende for individet.

Udbredelsen af de enkelte problemer er væsentligt større (hver tredje mænd og næsten hver anden har oplevet et eller flere af dem), men det er altså ikke alle, der angiver det som decideret stressende/bekymrende.

Forskerne bag studiet mener, at man har fokuseret for lidt på denne side af unges seksualitet (og mere på kønssygdomme etc), hvilket er ærgerligt, fordi disse problemer kan påvirke unge seksualitet negativt på den lange bane.

Dog kan disse problemer forsvinde med tiden, efterhånden som de unge får erfaringer og selvtillid.

En af af ti unge, der ikke har dyrket sex det forløbne år, angav, at de havde undgået sex som følge af egne eller partners sexproblemer.

En ud af tre af de unge med sexproblemer i bekymrende omfang har søgt hjælp - men sjældent af en professionel. I stedet har de spurgt venner og familie - og internettet:

Seksualundervisning burde fokusere mere på at nedbryde myter om sex, diskutere nydelse og stereotyper og fremme lighed mellem kønnene i parforhold, mener forfatterne bag undersøgelsen.

- At lære unge mennesker om vigtigheden af kommunikation og respekt i et forhold er vigtigt for at hjælpe dem med at forstå og adressere problemer, der kan opstå i deres sexliv.

Tallene i studiet afviger ikke væsentligt for ældre befolkningsgrupper, som forskerne før har set på.

Ingen sex
En anden undersøgelse, der har fået voldsom opmærksomhed i især USA, handler om unge, der slet ikke dyrker sex. Ifølge studiet, publiceret i Archives of Sexual Behavior, er der flere amerikanere mellem 20 og 24, der ikke har haft sex, siden de var 18. 15 procent har holdt sig fra den slags. For dem, der blev født i 60'erne, var det tal 6 procent.

Hele Fisher, antropolog, har nogle bud på, hvad det kan skyldes:

De unge er mere ambitiøse, og der er mere påpasselige med at indgå i parforhold.

Fisher tror, at flere i den generation væger at fokusere på uddannelse og karriere fremfor sex og kærlighed, og at de derfor udskyder sex, indtil de er klar til et seriøst forhold. De vil øge deres værdi på kødmarkedet, så de selv kan finde en af høj værdi.

- Der er sex alle vegne, hvis de vil have det. De vælger bare ikke at have sex, fordi de prøver at gøre noget andet.

Her er det værd at understreger, at 85 procent af den omtalte aldersgrupper har haft sex, så det drejer sig kun om en minoritet.

Ifølge kvinde bag studiet er der også en anden og mere prosaisk årsag: Flere unge bor hjemme hos mor og far, det kan lægge en dæmper på sexlivet.

HERUNDER GIVER ORGASME-EKSPERT HJÆLP TIL MÆND, DER VIL HOLDE LÆNGERE:

Hver anden teenager tror, porno er realistisk

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+