Joints får din sædkvalitet til at hænge med hovedet

Planer om familieforøgelse? Så er det smart at holde sig fra hashen. Ny forskning viser, at en mands sædtal sænkes med en tredjedel, hvis han ryger sig skæv mindst én gang i ugen

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)
Følg Sex & Samliv

Mænds sædtal- og kvalitet kan påvirkes af mange faktorer. En af dem er cannabis. Forskere fra Københavns Universitet har i et nyt studie fundet ud af, at hvis man ryger cannabis én gang om ugen, sænkes sædtallet med omkring en tredjedel i forhold til mænd, der ikke ryger cannabis. Det skriver Videnskab.dk.

I alt har forskerne spurgt 1.215 mænd i alderen 18 – 28, om de havde røget cannabis eller taget andre stoffer som amfetamin, ecstasy eller kokain de seneste tre måneder.

45 procent af mændene svarede, at de havde røget cannabis de seneste tre måneder, og 10 procent af dem tog også andre stoffer.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvordan undgår man at få dårlig sædkvalitet?

Forskerne kunne ud fra spørgeskemaer og sædprøver se, at sædtallet hos mænd, der røg cannabis var 29 procent lavere. Hos deltagerne, som tog andre stoffer, blev sædtallet sænket med 55 procent.

Forskerne kunne ud fra spørgeskemaerne se, at dem der røg cannabis også havde et større indtag af alkohol, koffein og røg cigaretter. 

Læs mere på Videnskab.dk: Hash gør dig ikke dummere.

Alle tre ting har også en effekt på sædtallet, men selv når disse faktorer var pillet ud, viste der sig stadig en sammenhæng mellem cannabisforbrug og et lavt sædtal. Det overbeviser dog ikke forskerne selv.

»Vi kan ikke ekskludere muligheden, at de mænd, der ryger cannabis, generelt bare har en usundere livsstil, der kan påvirke deres sædkvalitet og hormonniveau,« skriver forskerne i deres studie.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forskere: Sex og vold sælger ikke.

Føler dyr smerte på samme måde som os?

For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her.

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind