Kvinder med god lugtesans får flere orgasmer

Lugtesans har betydning for dit sexliv

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Måske en lidt trist nyhed for folk fanget midt i høfeberhelvedet, men ny forskning peger på, at vores lugtesans hænger sammen med, hvor meget vi nyder sex.

Det er tre tyske forskere fra Technische Universität i Dresden, der har sniffet sig frem til sammenhængen mellem olfaktorisk følsomhed (hvor stærk lugtesansen er) og sex.

I studiet, publiceret i Archives of Sexual Behavior, deltog 70 voksne mænd og kvinder,

Deltagerne skulle først igennem en dufteøvelse, hvor de skulle lugte til sniffing sticks for på den måde at afgøre, hvor stærk deres lugtesans var.

Derudover måtte de udfylde et hav af spørgeskemaer relateret til seksualitet og personlighed: Hvor ofte dyrker de sex og onanerer, hvor ofte får de orgasme, hvor meget nyder de sex, hvor lang tid varer sex og så videre.

Foto: Shutterstock Kys & kærlighed Du gætter aldrig hvad Allison brugte som parfume på sin date

Sex
Og sørme om ikke forskerne fik bekræftet deres hypotese:

Både mænd og kvinder, der har en høj olfaktorisk sensibilitet, altså en stærk lugtesans, melder også om større nydelse af sex. Især var dette fremherskende blandt de mandlige deltagere.

Desuden fremgår det af de sindrige beregninger, at kvinder med den veludviklede lugtesans melder om højere orgasmefrekvens ved samleje.

Forskerne sporede ingen sammenhæng mellem sexlyst, sexfrekvens samt længde på samlejer og god/dårlig lugtesans.

Som mange, der har været ramt af forkølelse eller høfeber, har erkendt på den hårde måde, så kan sex med stoppet næse føles lidt utilfredsstillende, en anelse distanceret. Som sex med kondom på.

Alt i alt lugter det altså af, at en god lugtesans øger nydelsen af den seksuelle oplevelse. Som forskerne konluderer:

'The sense of smell does not seem to mediate in the way individuals desire or act out the sexual intercourse, but the activity itself seems to be infuenced by certain olfactory cues. The perception of body odors such as vaginal fluids, sperm, and sweat seems to enrich the sexual experience.'

Sex & samliv TV: Disse kvinder går mest sexet

Den 22-årige, som bliver kaldt Brad i undersøgelsen, fik første gang færten af sin lyst, da han hørte, at en pige, han var forelsket i, kom til at prutte i klasselokalet. (Arkivfoto: All Over) Sex & samliv Tænder på prutter

Adr
Den forholdsvis lille gruppe betyder, at man ikke kan drage endelige konklusioner på studiet. Men det lægger sig i forlængelse af en række andre undersøgelse, som på peger på en sammenhæng mellem sex og dufte.

Fx udkom der for få år siden et studie, som pegede på, at liderlighed har indflydelse på, hvad vi synes er ulækkert.

90 europæiske kvinder blev bedt om at udføre nogle opgaver, som alle havde et 'adr'-element i sig, så som at drikke af en kop med et insekt i eller tørre hænderne med en brugt serviet.

Sex & samliv Liderlighed får dig til at tænde på sære ting

Nogle af de kvinder havde set en erotisk film, 'de Gast' af Christine le Duc, inden. Andre havde set en adrenalinpumpende film om rafting og bjergbestigning. En tredje gruppe så en rolig film om en togrejse.

Og de kvinder, der var ophidsede, følte mindre afsky ved deres 'ulækre' opgaver og kunne udføre flere af dem, end de kvinder, der ikke var tændte.

Det får forskerne til at mene, at seksuel ophidselse hæmmer kvinders såkaldte 'væmmelsesrefleks'.

Det har relevans, fordi sex ofte indebærer dufte og kropsvæsker, som spyt, sved og skedesekret, der kan virke frastødende i andre sammenhænge.

De ophidsede kvinder viste også i nogen grad mindre afsky overfor ikke-sexrelaterede ting.

Forskerne mener, at deres undersøgelser viser, at seksuel ophidselse mindsker vores hæmninger og giver os mulighed for at deltage i aktiviteter, vi normalt synes er ulækre og aftændende.

Duften af kvinde virker tiltrækkendende

Tidligere har vi skrevet om et kinesisk forsøg om menneskets feromoner.

Ifølge den danske hjerneforsker Troels Kjær findes der nemlig mange feromoner i sved, tis og skedesekret, og kvinder, som ikke barberer sig forneden, 'har en hel måtte at opbevare feromoner i,' fortæller han. Hvis du vil lugte af sex, skal du altså beholde dusken.

Hos de kvinder, som er glatbarberede, siver sved og sekret i stedet ned i trusserne og finder ikke på samme måde vej til mandens næse.

Mens andre forskere tvivler, er Troels Kjær sikker på, at feromoner mellem mennesker eksisterer.

- Der er helt sikkert noget om, at vi lader os påvirke af mere, end vi tror. Jeg tror bestemt, at feromoner spiller en stor rolle i den ubevidste kommunikation.

I det kinesiske forsøg påviste forskerne desuden, at en heteroseksuel mand genkender duften af en kvinde, mens en homoseksuel mand genkender andre mænds duft. Dette betyder, at mennesker kan lugte sig frem til det andet køn, men kun hvis personen, de snuser efter, er en potentiel partner.

1 af 3 Foto: Archives of Sexual Behavior
2 af 3 Foto: Archives of Sexual Behavior
3 af 3 Foto: Shutterstock
9 kommentarer
Vis kommentarer