Blikket afslører: Kærlighed eller begær?

Sådan finder du ud af, hvad din date er ude på

Du er på date. Aftenens udvalgte er både sød og pæn. Men med mindre du har fundet vedkommende på scor.dk, er du lidt usikker på hans intentioner:

Vil han knalde, eller vil han være kæreste?

Ikke at de to nødvendigvis udelukker hinanden, men resultaterne af et nyt studie kan måske give dig et fingerpeg.

Forskerne, i den psykologiske disciplin social neurovidenskab, lavede to forsøg for at finde ud af, om der er forskel på, om man ser på (ansigt eller krop) alt efter intentioner (kærlighed eller sex).

I det ene eksperiment så 20 collegestuderende 120 fotos af unge heteroseksuelle par. Deltagerne skulle angive, om billedet viste seksuelt begær eller kærlighed. Samtidig målte man - med eye tracking teknologi - hvor på billederne deltagerne så og hvor længe.

I den andet eksperiment kiggede deltagerne på en række fotos af enkelte individer af det modsatte køn, som så ind i kameraet. Denne gang skulle de medvirkende angive, om personen på billedet vækkede lyst til sex og eller til kærlighed.

Resultaterne af eksperimenterne var de samme. Når deltagerne mente, at billedet signalerede kærlighed, så de mest på ansigtet. Omvendt, når billedet handlede om sex, skiftede fokus en del - kroppen fik en større betydning.

Der var ingen kønsforskelle.

TV: Danske mænd besatte af bryster

Sådan ser begær og kærlighed ud.
Sådan ser begær og kærlighed ud.

Med andre ord: Er man ude på sex, er kroppen det afgørende. Er man ude efter noget lidt længerevarende, er ansigtet det vigtigste. For i ansigtet aflæser centrale følelsemæssige og sociale informationer, mens kroppen følgelig får en større betydning, når det drejer sig om kropslige lyster.

Desværre kan det virke lidt omstændeligt at bede daten om at iføre sig et par eye tracking briller og derefter analysere resultatet. Man kan selvfølgelig også selv tage dem på, hvis man har svært ved at analysere sin egne følelser.

Det faktum, at de fleste relationer ændrer sig over tid og dermed også vores intentioner omkring med, forholder studiet sig ikke til. Virkeligheden er også så vanskelig.

Også kvinder lurer på kvinder - og mænd

Sådan ser du forskel på liderlighed og kærlighed