Dansk forsker får fem millioner til at undersøge sugarbabes

Nu bliver der sat fokus på, hvad der motiverer de unge til at blive sugarbabes

I medierne ses sugardating ofte enten som et sexet liv i overhalingsbanen eller som ren prostitution. Nu vil forsker undersøge fænomenet. Foto: shutterstock.com
I medierne ses sugardating ofte enten som et sexet liv i overhalingsbanen eller som ren prostitution. Nu vil forsker undersøge fænomenet. Foto: shutterstock.com

Sugardating har fået stor medieopmærksomhed de seneste år, datingsiderne melder om eksplosiv stigning af profiler og stor søgning, og meningsdannere debatterer flittigt, om det er gråzone-prostitution eller sexarbejde eller fungerer som gateway dertil.

Men ingen ved reelt, hvor udbredt sugardating er, hvem disse sugarbabes er, og hvad der driver dem.

Det vil dansk forsker nu forsøge at råde bod på med det første europæiske forskningsprojekt om emnet.

Med en bevilling på 4,9 millioner kroner i ryggen er den danske kønsforsker Christian Groes, Roskilde Universitet, leder af det nye projekt, der blandt andet skal undersøge, hvorfor de unge kvinder og mænd indgår i sugardating.

Velux Fonden står bag bevillingen til projektet, som bliver til i samarbejde Roskilde Universitet, Aarhus Universitet,  RedenUng, VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd), Københavns Kommune, Ballerup Kommune, De Unges Hus, LGBT+ Danmark, Headspace og Ungdommens Røde Kors.

Gennem spørgeskemaundersøgelser, interviews og feltarbejde blandt unge sugardatere skal der samles viden om de forskellige typer af udvekslinger i sugardating på et kontinuum fra almindelig dating til prostitution.

Vi tog fat i Christian Groes, der som en af de få herhjemme har forsket i sexarbejde i Danmark og i udlandet:

- Projektet har flere mål. Dels den kvantitative, fx hvor mange er der, hvor bor de, hvor gamle er de og så videre. Og så den kvalitative, som tager udgangspunkt i spørgeskemaer og interviews med sugarbabes. Hvorfor gør de det, hvilke problemer oplever de, hvad kan man gøre for at hjælpe dem, der har problemer etc.

- Nu er det jo langt fra alle, der oplever deres sugardating som et problem, eller føler sig isolerede eller stigmatiserede og marginaliserede, men et af målene med projektet er at finde ud af, hvordan man rent faktisk kan hjælpe dem, der har problemer, forklarer Christian Groes og peger på, at det er en af grundene til, at RedenUng fx er med indover.

Se også: Sugarbabes smidt ud: Krævede penge før de mødte daddy

Udfordringer
- Hvilke udfordringer regner du med at finde ud af, at disse unge har?
- Selv om man ikke ser sig selv om prostitueret, kan man stadig få problemer, som kan skyldes de meget uklare regler og udefinerede grænser, som er kendetegnende ved sugardating. Hvor man i almindeligt sexabejde er ret skarp på, hvad der skal ske og til hvilken pris og i hvor lang tid, er det flydende i sugardating. Hvad får man, hvad skal man yde?

- Derfor kan de unges grænser blive rykket og overtrådt, man kan blive følelsesmæssigt engageret og bundet og materielt afhængig af sin sugar daddy. Der er mange indviklede former for afhængighed på spil og risiko for ensomhed og isolation, siger Christian Groes.

Christian Groes er af de ganske få danske forskere, der har studeret sexarbejde. Privatfoto
Christian Groes er af de ganske få danske forskere, der har studeret sexarbejde. Privatfoto

Forskeren forklarer, at sugardating afspejler, hvor kompliceret transaktioner i relationer kan være: I det kontinuum, der går fra dating og en kop kaffe på den ene side og sex for kontanter på den anden side, er der masser af nuancer, hvor de fleste også selv har været: Måske har man givet sin kæreste en gave og håbet på gengældelse…

- Jeg kan godt lide ideen om det traditionelle kønsrollekoncept, hvor manden er en gentleman, hvor han trækker stolen ud for kvinden, siger Lars. Sex & samliv - 20. jun. 2016 - kl. 14:29 Lars er sugardaddy: Her er fordelene ved en sugarbabe

Kortlægge
Groes fortæller, at de vil kortlægge alle slags sugarbabes, altså både kvinder og mænd, hvor i landet der er flest, de forskellige etniske grupper og deres socio-økonomiske baggrund.

Deltagerne finder de flere steder fx via RedenUng, på sociale medier, hvor forskerne vil poste opfordringer til at melde sig og eventuelt via diverse sugardatingsider.

- Selve sugardating-fænomenet er omgivet af myter og fordomme, som også vi professionelle har. Dem skal vi forsøge at lægge fra os og møde de unge i øjenhøjde og uden fordømmelse.

Penge
Christian Groes fortæller, at forskningsprojekt er færdigt om tre år, men allerede om et halvt års tid kommer de første resultater ud,

- Hvad går de fem millioner til?
- De går til løn til dem, der skal lave undersøgelsen, jeg skal fx købes fri fra en del af mit daglige virke på Roskilde Universitet, og så skal der bruges ressourcer på dataanalyse, seminarer og så videre. Det er ganske almindelig procedure i måden, man finansierer og bedriver forskning i dag.

Som en del af projektet udvikles sociale indsatser rundt om i landet, der kan afhjælpe de unges marginalisering og give dem adgang til støtte, herunder styrke deres sociale netværk, og sammen med de unge udvikle alternativer til sugardating. Udviklingsdelen omfatter desuden vidensdeling, brobygningsindsatser og uddannelse af fagfolk omkring håndtering af unge i sugardating.

67 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere

Skærm

Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere