Den gyldne mellemvej: Denne type er bedst i sengen

Og denne type mand har sværest ved at blive afvist seksuelt af kæresten

Relateret Sexpert-tv fra arkivet: Her er Signes fem elskertyper.
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Hvilken typer er du i sengen? --

En dårlig elsker tænker kun på sine egne behov. En god elsker er obs på sin partners lyster, behov og signaler. Den perfekte elsker gør begge dele.

Det fremgår af konklusionerne på et nyt videnskabeligt studie, hvor forskere fra Israel og USA har set nærmere, hvordan visse sider af personligheden hænger sammen med sexlyst.

Udgangspunktet var at undersøge, hvad vores tilknytningsstil betyder for at vedligeholde begæret i det langvarige parforhold. Tilknytningsstil handler om, hvordan man tænker på og agerer i parforhold.

Her er din tilknytningsstil

Du kan have en såkaldt tryg tilknytningsstil, hvor du stoler på din partner og har tillid til, at vedkommende elsker dig. Sex er forholdsvist ukompliceret, du har ingen intimitets- og præstationsproblemer, og du er i stand til at lytte til partnerens behov uden at glemme dine egne. Cirka hver anden har den type personlighed, men man skal huske på, at det er en glidende skala, hvor man kan score højt eller lavt.

Med en utryg ængstelig tilknytningsstil bekymrer du dig over, om din kæreste er ved at forlade dig, så du leder efter tegn på det og skal derfor også ofte bekræftes. Du bruger måske sex som et middel til at opnå intimitet, samhørighed og sammensmeltning - du bruger sex som bekræftelse.

Din frygt for at blive forladt kan resultere i, at du lader dine grænser overskride i at forsøget på at få kærlighed. Og du får ikke selv udtrykt dine behov tydeligt nok, du kan ikke give dig helt hen under sex på grund af denne separationsangst, og med tiden mister du sexlyst med mere.

Har du en utryg undvigende tilknytningsstil, har du et anstrengt forhold til intimitet. Du søger at skelne sex og følelser, du bruger sex for at stresse af og for egen lyst og vinding.

Du er seksuel opportunist og vælger gerne uforpligtende sex. Du distancerer dig fra din faste partner ved at være utro, ligesom du hellere fantaserer om andre end din partner - og måske hellere onanerer end dyrker sex. Under sex viser du ikke megen omsorg og går ikke meget op i din partners behov.

Find din tilknytsningstil her.

Denne slags kvinder faker orgasmer

Mere sexlyst
De foreliggende studie bestod af to delundersøgelser med i alt 237 par, som man fulgte over længere tid. Deltagernes lyst til sex samt deres tilknytningsmønster blev undersøgt.

Generelt meldte mænd om højere sexlyst end kvinder gennem hele forløbet. De fleste fik marginalt mindre sexlyst med tiden. Men det gjaldt især en type mænd: Dem med en utryg ængstelig tilknytningsstil - mænd, som ikke føler sig trygge i relationen, og som har brug for meget bekræftelse.

Mænd med tryg tilknytningsstil - som stoler på egen og kærestens kærlighed - meldte ikke om lavere sexlyst med tiden.

Guide til kvinder: Det tænker mænd i virkeligheden om sex

Intimitet
Det peger på, at mænd, der bekymrer sig meget om forholdet og er usikre på kærestens følelser, også bliver mindre interesserede i sex over tid. Sikkert fordi sex bliver for sårbart og følsomt.

Mænd med undvigende tilknytningsstil - som har det svært med intimitet - meldte om mindre sexlyst som udgangspunkt. Det viser ifølge forskerne, at mindre sex for dem er en måde at minimere intimitet og nærhed i forholdet.

Helt det samme gjaldt ikke for kvinder. For uanset tilknytningsstil blev sexlysten mindre med tiden. Dog skal også anføres, at kvinder overordnet set scorede højere på utryg ængstelig tilknytning end mænd.

Vil du være en bedre elsker - allerede i aften?

Hvad så?
Og hvad betyder det så? Først og fremmest at tilknytningsstil ser ud til at betyder mere for mænd i forhold til sexlysten i det langvarige forhold.

Det viser også, at mænd med utryg ængstelig tilknytning ser ud til at være mere følsomme overfor seksuelle afvisninger.

De bekymrer sig meget om at stille partneren tilfreds og møde hendes behov -  hvilket umiddelbart er godt, men det kan også gøre disse mænd følelsesmæssigt udmattede over seksuelle interaktioner med partneren. Sex kan blive et minefelt og således mindre tilfredsstillende. Med mindre sexlyst til følge.

Forskerne mener også, at generelt set er kvinders seksuelle reaktioner mest tunet ind på parforholdet, mens mænds er mere individualistiske og nydelsesorienterede. Men mænd med utryg ængstelig tilknytning ser ikke sex så meget i individualistiske termer - de tænker mindre på sig selv og mere på kæresten og på parforholdet.

Derfor sexfantaserer du ikke om din kæreste mere

Resultaterne af studiet får den amerikanske sexforsker og forfatter Justin Lehmiller, som ikke var med til at lave undersøgelsen, til at konkludere:

- Der må være en gylden mellemvej, der er optimal for både at vedligeholde sexlysten og vedligeholde et sundt parforhold. Hvis du kun er fokuseret på din partner, kan det nok være, at du er en god elsker, men dine egne seksuelle behov bliver måske ikke opfyldt.

- Måske burde vi alle sammen - uanset køn og tilknytningsstil - være bedre tjent med arbejde os hen imod midten: Vær investeret i partnerens nydelse, men ikke på bekostning af dine egne behov.

Herunder kan du se en af studiets forfattere, Gurit Birnbaum, i en Tedx Talk om tilknytningsstil, og om hvorfor mennesket gør sex så kompliceret.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+