Denne form for utroskab sniger sig ind i dit forhold

Utroskab er ikke kun af seksuel karakter. Seks tegn på, at du er følelsesmæssigt utro

Sexologen fortæller, hvordan man bedst kommer jalousien til livs.

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Jaloux? Sådan tackler du det --

Utroskab er ikke kun, når din partner har gnedet kønsorganer med anden end dig.

Det kan også være følelsesmæssig utroskab. Og det er måske den form, du er skyldig i.

Den form for utroskab er knap så synlig og kommer sandsynligvis snigende ind på dig. Men den er lige ødelæggende for et forhold, og den fører således også gerne til seksuel utroskab.

Det forklarer psykolog og forfatter Diana Kirschner.

Men hvad er følelsesmæssig utroskab, og hvad er faresignalerne på, at du eller din kæreste leger med ilden?

Når du giver dit hjerte, din omsorg, dine intime tanker og din opmærksomhed til en anden - som du også har seksuelle tanker om - end din kæreste, er du sandsynligvis følelsesmæssigt utro.

Brok
Denne form for utroskab kan snige sig ind i forholdet, efterhånden som det bliver trygt og kedeligt og lidenskabsløst. Her er mere småbrok og skænderier end sex og glæde, og resten kører på autopilot, og så kan det hænde, at du begynder at betro dig til en kollega eller en gammel ven, der er dukket op på facebook.

Her klager du din nød, du brokker dig over, at kæresten ikke ser dig, forstår dig, lytter til dig, du deler tanker, følelser og hemmeligheder, og efterhånden virker det, som om din ven er meget mere forstående og omsorgsfuld end din kæreste.

Du er følelsesmæssigt utro. Og så er skridtet til den fysiske version kort.

Forskning peger på, at mænd synes, at seksuel utroskab er værst, mens kvinder mener, at den følelsesmæssige er mere sårende. Læs om det i faktaboksen længere nede.

Uanset hvad så er hovedårsagen bag mange problemer i parforhold, at den ene eller begge parter savner nærhed og intimitet. Og hvis man så opdager, at kæresten får og giver det et andet sted, kan det være lige så sårende og ødelæggende som et seksuelt sidespring.

Kys & kærlighed 7 tegn på du skal tilgive utroskab

De seks tegn
Her er de seks tegn på, at du er følelsesmæssigt utro:

1. Du brokker dig over din kæreste til din ven, som du føler forstår dig meget bedre.

2. Du føler mindre samhørighed med din partner end med din ven.

3. Du har seksuelle tanker om din ven.

4. Du fortæller mere om dig selv til din ven end til din kæreste.

5. Du vil hellere være sammen med din ven end din kæreste.

6. Din kæreste ved ikke, at du har de følelser for din ven.

Gør dette
Hov, er du ude på et sidespor? Føler du dig truffet? Frygt ej, for ifølge Diana Kirschner kan du i princippet stadig redde dit forhold. De skal ‘blot’ gøre disse fem ting:

1. Erkend, at følelsesmæssig utroskab er en seriøs trussel mod dit forhold.

2. For at få dit forhold tilbage på ret kurs bliver du nødt til at distancere dig følelsesmæssigt fra din ven og nok bryde kontakten.

3. Tal om dine problemer i forholdet med din kæreste eller en terapeut, ikke med din ven.

4. Genskab intimiteten og venskabet i dit forhold. Tal sammen, sådan rigtigt, dybt, ærligt og lyttende.

5. Lad som om, du har en affære med din kæreste. Gå på dates sammen, vær nærværende og prioriter sex.

Sexperterne Fristet til utroskab? Sådan undgår du at falde i

Seksuel og følelsesmæssig utroskab

Utroskab er utroskab er utroskab, skulle man mene. Der kan vel ikke være nogen uenighed om, hvornår man har svigtet sin partners tillid og kærlighed.

Men det er der, og det er i nogen grad kønsbestemt. Og det handler ikke kun om sex.

Kvinder bliver mere jaloux overfor følelsesmæssig utroskab end mænd, der til gengæld mærker jalousien brænde mere ved seksuel utroskab.

Det fremgår af et studie, hvor forskere fik 1074 norske studerende, kvinder og mænd, til at udfylde spørgeskemaer, hvor de skulle forholde sig forskellige utroskabsscenarier - nogle hvor partneren er seksuelt utro, andre følelsesmæssigt.

Og efter at have kontrolleret for deltagernes socio-seksuelle orientering (hvor åbne de er overfor uforpligtende sex) og erfaringer med utroskab, kom forskerne frem til, at mænd i langt højere grad blev jaloux, hvis partneren har sex med en anden, end kvinder gjorde. De følte til gengæld jalousien desto stærkere ved den følelsesmæssige utroskab.

Evolution
Netop fordi Norge er et land med stor ligestilling mellem kønnene, mener forskerne, at deres resultater peger på en evolutionær baggrund for forskellene.

I Norge forventes det, at fædre også tager sig af deres børn gennem hele opvæksten, og derfor kunne man måske formode, at der i højere grad ville være samme holdninger til utroskab - hvis man altså mener, at kultur spiller afgørende ind på sådan et område som parringsstrategier.

Omvendt mener evolutionspsykologer, at menneskets udvikling gennem årtusinder har afgørende indflydelse på vores reproduktive udfordringer. For eksempel utroskab.

Her er teorien, at en mand skal beslutte, om han virkelig er faderen til en partners barn, hvis han skal investere sin beskyttelse, status og ressourcer i afkommet. Så derfor er jalousi mandens følelsesmæssige reaktion, når han ser tegn på seksuel utroskab.

Ifølge den teori reagerer kvinden anderledes. Hendes interesse er at få manden til at investere tid og ressourcer i hende og barnet, og den største trussel mod det er ikke, at han knalder andre, men at han bruger tid og kræfter på andre kvinder end hende.

Og derfor skulle kvinder altså være mere jaloux overfor følelsesmæssig utroskab og meget sensitive overfor tegn på, at han allokerer mentale og tidsmæssige ressourcer på andre.

1 kommentar
Vis kommentarer