Derfor elsker du stadig din eks

Seks måder du hænger fast i kæresten, der forlod dig

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Få spøgelses-kæresten ud af dit liv --

De fleste forhold slutter ikke ved en fælles beslutning og en god stemning henover middagsbordet.

Oftere er det den ene part, der ser sig nødsaget til at forlade den anden til stor sorg for begge - men især for den forladte.

Nogle kommer alligevel hurtigt videre med livet og finder kærligheden et andet sted.

Andre hænger fast i kærligheden til the one that got away. Det kan der ifølge psykolog Randi Gunther være seks grunde til. Hun bygger det på baggrund af samtaler med klienter gennem fire årtier.

Måske kan det give trøst at vide, at du ikke er alene eller følelsesmæssig utilstrækkelig og forkert. Og måske med tiden kan du ændre din adfærd en smule.

Se også: Sådan kommer du ud af et forhold

1: Den eneste ene
Du havde søgt i øst og vest, og endelig fandt du den eneste ene, som du skulle leve lykkeligt med til jeres dages ende.

Og din partner partner forsikrede dig, at du også var hans soulmate.

Du investerede alt i forholdet, du lagde planer, du gik all in i den altoplsugende kærlighed.

Måske overså du de små signaler på, at din kæreste ikke havde det samme måde, så da du pludselig bliver fritstillet og får tæppet revet væk under dig, fatter du ingenting.

Den havde du ikke set komme.

Du kan ikke bare sådan lige holde op med at elske ham, det føles nærmest, som om han døde snarere end at forlade dig.

Du er tom, flået fra hinanden, helt alene om sorgprocessen.

2: Alt i en kurv
Du er typen, som forpligter dig for meget, som overgiver sig totalt til det nye forhold, som alle lægger alle æggene i samme kurv, som glemmer andre sociale bånd og forbindelser og egne drømme - og sætter fuld fokus på forholdet. Dit nye forhold bliver alt i dit liv.

Hvis du søger denne form altoplsugende totalmagi, er din partner sikkert den samme type. Jeres respektive venner synes, I forsvinder fra verden og lukker jer inde i jeres egen lille boble.

Men da boblen brister, er du alene, helt alene, fordi dine venner og familie har været skubbet ud af dit liv.

Se også: Sådan får du din eks tilbage

3. Koldt vand/varmt vand
Måske havde du en forælder, der dukkede og forsvandt efter forgodtbefindende, og måske er du tiltrukket af mænd, der gør det samme. Du blev trænet til at tolerere magtesløshed og kan derfor stadig elske, seln når objektet for din kærlighed er væk.

Den form for loyalitet har en pris. Du følger din kærestes mindste bevægelser i et forsøg på at finde ud af, hvilken vej vinden blæser. Du undskylder endda på hans vegne for at forsvinde, og når han så er tilbage, tror du det hele er ok igen, selv om du inderst inde frygter, at det heller ikke denne gang er for evigt. Og når han så rent faktisk virkelig forlader dig, står du stadig og venter på, at han kommer tilbage og gengælder den kærlighed, du har til ham.

4. Kynisk
Du blev såret dybt engang, og nu er du bitter, pessimistisk og kynisk. Du tror, at ingen vil kunne elske dig, som du vil elskes.

Nu tester du alle for at se, om de bliver - når og hvis du endelig lader skoldet falde, kan det ske, at han ikke længere orker vente.

Du var endelig parat til at åbne dig. hvorpå du står tilbage med ugengældt kærlighed, så du igen søger ind i det dit eget lukkede rum, der er trygt, men også et fængsel.

5. Din egen skyld
Du er i dyb og ufrugtbar sorg, hvor du giver dig selv skylden for, hvad der gik galt. Igen. For du er blevet forladt før, og patologisk sorg gør det sværere for dig at acceptere, at forholdet er slut.

Nu fungerer sorgen som erstatning for forholdet, og du frygter, at det vil blive endnu mere smertefuldt, når du endelig accepterer, at det er slut.

6. En fantasi
Tænk på alle de ting, du elskede ved din kæreste, og alle de ting, du var bange for at miste. De samme ting, de bindinger kan du ikke slippe, selv om forholdet er slut. De ting fik dig til at føle dig i live og værdsat. Og du troede, din kæreste havde det på samme måde

Nu tænker du tilbage på forholdet, som om det var gensidigt tilfredsstillende og perfekt.

Hvis du ikke kan komme videre derfra, kan det netop skyldes, at du lever i en fantasi om, hvor perfekt forholdet var, du fantaserer om alle fantastiske øjeblikke og glemmer alle de ting, der ikke fungerede.

Du trygler veninderne og anråber universet og ånderne om, at han skal indse, at han stadig elsker dig. Sådan holder dine fantasier dine illusioner i live.

Ifølge Randi Gunther er det del af den menneskets lod at have elsket for meget, at føle ugengældt kærlighed, at have sorg over tabt kærlighed. Men man kan komme videre ved at lade være med at lave alle disse formodninger og fantasier i stedet være åben og autentisk mod frygten med mod.

Knust hjerte brænder som skoldhed kaffe

Vi kender alle den overvældende psykiske smerte, man kan have af kærestesorger. Og vi ved også, hvor ondt det kan gøre at blive skoldet af brændende varm væske.

Det viser sig, at de samme områder i hjernen aktiveres af begge slags smerte, hvilket kan forklare, hvorfor sorg kan føles som decideret fysisk ubehag.

40 amerikanere, der alle havde en intens følelse af at blive afvist af en elsket, deltog i en undersøgelse, som du kan læse her.

Deltagerne skulle se på fotos af venner og ekser, mens deres hjernen blev scannet. Deltagerne hjerne blev også scannet, mens deres underarme blev udsat for smerte svarende til en følelsen af en kop varm kaffe…

Mange af de samme områder i hjernen blev aktiveret, da de så billeder af eksen, som da de blev ’brændt.’

Edward E. Smith, leder af afdelingen for kognitiv neurovidenskab på Columbia University, USA, forklarer, ifølge medicalnewstoday.com.

- Denne undersøgelse viser, hvor alvorlige afvisninger kan være. Når folk siger, det her brud gør virkelig ondt, skal man ikke forfladige og nedgøre det ved at sige, at det ’bare er i dit hoved’. Vores endelige mål er at finde ud af, hvilke terapeutiske metoder, der kan være effektive til hjælpe mod smerten ved at blive afvist og forladt. Det ser ud til, at afvisning er en af de mest smertefulde ting, vi kan opleve. Den følelse kan vare længere end vrede.

Kom over knust hjerte
Medicalnewstoday.com kommer med række bud på, hvordan du kommer dig over knust hjerte.

Træk vejret. Du skal bare overleve denne første og svære dag. Tag en dag af gangen, Giv dig selv lov til at sørge. Spis for meget is. Græd. Pjæk.

Se på det positive i, at det kun er, når du åbner dit hjerte, at det kan knuses. Du er et menneske. Find på et mantra, der kan hjælpe dig gennem den første tid: ’Også dette går over.’ 'Om tusind år er alting glemt.' 'Det er bare noget, vi leger.'

Søg hjælp fra nær ven eller familiemedlem. Det hjælper at dele sine tanker. Se film, gerne en komedie. Eller en tåreperser, der får dig til at tude - det kan føles dejligt.

Omgiv dig med venner. Det kan være, du skal tage kontakt til gamle venner, du ikke har set så meget til i dit forhold. Lav lister over dine venner, over ting, du kan lide, og over hvad du vil opnå i dit liv. Forkæl dig selv. Lad være med at ringe til eksen.

Se indad: Har du lært noget af om dig selv? Har erfaringen gjort dig mere empatisk over for andre, der også oplever svære tider. Find på ting, der kan fylde din dag og distrahere dig fra smerten. Genopbyg din selvtillid. Lær et sprog, træn til maraton. Lad være med at ringe til din eks. Hjælp andre - det vil sætte din egen lidelse i perspektiv.

Tving dig selv til at date. Du vil blive positivt overrasket over, at du kan føle noget for nogen andre.

Søg professionel hjælp, hvis du har depressionssymptomer som manglende appetit, søvnløshed eller for meget søvn, lavt selvværd og koncentrationsbesvær.

Husk at healingsprocessen tager tid. Forvent bølger af sorg, vrede, skyld og angst, selvom du tror, du er kommet videre. Giv dit hjerte tid til at hele.

Kompartmentaliser oplevelsen i din hukommelse. ’Mit hjerte blev knust engang, det gjorde ondt og jeg er glad, for det er overstået.

Kærlighed er som at falde - du bliver såret, bange og får et minde for livet, som medicalnewstoday.com skriver: Hvortil vi supplerer med et citat fra 'Batman Begins':

’Why do we fall? So we can learn to pick ourselves up.'

10 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere

Skærm

Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere