Derfor er sex godt for dit forhold

Sådan hænger sex og følelser hænger sammen

04:32
Sexpert-tv fra arkivet: Kram dig til mere sex

-- Over artiklen her relateret Sexpert-tv: Kram - vejen til mere sex --

Sex er ikke bare umiddelbar fysisk nydelse. Sex og følelser hænger sammen. Sex giver velvære og tilfredshed med livet og parforholdet.

Ja, det kommer næppe bag på mange brugere af det der sex og kærlighed, men ikke desto mindre har en række forskere studeret, hvordan affektion - at vise og føle kærlighed og ømhed, samhørighed i bred forstand, via kys, kram og kærtegn - er en vægtig del af sex.

Studiet er da også passende betitlet 'More Than Just Sex.'

I tre delundersøgelser afdækkede de canadiske og schweiziske universitets-psykologer flere hundrede pars sex- og samliv.

Blandt andet på baggrund af minutiøse dagbøger, som deltagere skulle føre gennem længere perioder, konstaterer forskerne:

Grunden til, at sex ser ud til at have gode langtidseffekter på forholdet, er cuddling - kys, kram og kærtegn og andre fysiske udtryk for affektion, som er en del af sex, også og timerne efter sex.

Alle studier viste nemlig, at når deltagerne angav, at de havde sex, oplevede de affektion - ikke kun under sexoplevelsen, men også mange timer senere.

'Når folk dyrker sex, søger de ikke kun en intim forbindelse, men oplever også mere affektion, både under sex og mange timer senere. Med andre ord ser det ud til, at sex ikke kun er gavnlig på grund af dets fysiologiske eller nydelsesfulde effekter - det fremmer også en stærkere og mere positiv forbindelse med partneren,' fremgår det af rapporten, der også påpeger, at par kan bruge resultaterne:

Hvis der af den ene aller anden årsag ikke er plads til sex i relationen, skal parret alligevel forsøge at huske andre måder at vise hengivenhed i form af kys, kram og kærtegn for forholdets skyld.

Og omvendt lyder også, sex kan kompensere for mindsket velvære i parret, der har svært ved at udveksle affektion uden for sex.

Anden forskning har vist, at store mængder af det såkaldte velvære- og samhørighedshormon oxytocin udskilles i kroppen, når vi krammer og har sex.

Se også: Cuddle-dronning med en mission: Vi skal være mere sanselige i Danmark

Se også: Ved du hvordan din kæreste vil elskes?

Sex & samliv - 9. jan. 2017 - kl. 23:19 Alle par burde indføre pligtsex i kalenderen

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Sex & samliv
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen