Derfor skal du tale med dine veninder om sex

Få bedre seksuelt selvværd med sexsnak

Gør venindehyggen lidt frækkkere.

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Gudindeaften booster kvinders sexiness --

Det er almindeligvis antaget blandt fagfolk, at al åben og ærlig kommunikation om sex er et ubetinget gode. Men faktisk er der ikke meget forskning, som har undersøgt, hvordan det hænger sammen.

Men nyt amerikansk studie med 617 kvinder peger på, at kvinder, der taler med veninder om sex, har bedre seksuelt selvværd.

Katrina L. Pariera fra George Washington University forklarer, hvad hendes tanker bag studiet var:

- En stor del af vores sexpositive sprog handler om at opfordre kvinder til at være mere seksuelle. Så jeg ville undersøge, hvordan det at tale med veninder om sex kan hænge sammen med forskellige sexholdninger og seksuel adfærd - for at se om der kun er positive ting eller også nogle negative.

Se også: Sådan dræber perfektionisme sexlivet

To måder
Studiet viser, at kvinder taler med veninderne om sex på to overordnede måder, en udtryksfuld og en instrumentel.

Den udtryksfulde: Kvinder, der sagde, at en veninde havde været støttende og givet positive kommentarer, når de talte om sex, have en tendens til at have større tiltro til egne beslutninger omkring sexadfærd, såsom at spørge en partner, om vedkommende vil gøre noget andet i sengen, eller bede ham blive testet for kønssygdomme.

Og denne form for seksuel kommunikation var også forbundet med større seksuel selvværd: At man synes er god i sengen, at man er tryg ved sig selv som seksuelt væsen. Kender sine lyster og sin krop. Og ikke er bange for at vise det.

Den anden form for sexkommunikation var den instrumentelle, såsom at give og modtage råd om, hvordan man har bedre sex, altså mere tekniske samtaler. Den form hænger tilsyneladende ikke sammen med bedre seksuelt selvværd og tro på egne beslutninger i seksuel sammenhæng. Men det var en markør en større viden om sikker sex.

Se også: Kvinder med magt har bedre sexliv

Problem
Nu er det ikke en amerikansk og videnskabelig undersøgelse om sex, uden at der også er problemer:

Ingen af sexsamtaleformerne hang sammen at dyrke sikker sex. Og begge former for kommunikation var forbundet med, at man troede andre kvinder var mere positive over usikker sex.

- Når vi taler meget om sex, lærer vi hinanden ting og løser problemer, men vi kan måske også øge presset og påvirke normer omkring sex. Så det handler ikke kun om, at vi skal kommunikere mere, vi skal også kommunikere bedre, siger Katrina L. Pariera.

Sexperterne - 13. jun. 2016 - kl. 22:31 Sådan styrker du din seksuelle selvtillid

Onani
Sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen har tidligere fortalt, hvordan kvinden kan lære at styrke sit seksuelle selvværd. Og det er ikke kun gennem samtaler med veninderne:

'Seksuel selvtillid handler mest af alt om at være tryg ved sig selv som seksuelt væsen. Man kan kun være tryg ved dét, man kender. Det er derfor ikke bare 'snak', når sexologer bliver ved og ved og ved med mantraet: 'Piger og kvinder skal huske at masturbere hele livet igennem.'

Hvis du overlader det til din partner at gøre det hele og alene være aktiv med din krop, så oparbejder du ganske simpelt ikke det kendskab til og den tillid til dig selv, din krop eller din lyst, som er selve grundpillerne i den seksuelle selvtillid.

Du skal altså arbejde for at opnå den seksuelle selvtillid. I første omgang på egen hånd. Men også i samarbejde med din partner. Det er ikke at samarbejde bare at ligge passivt og tage imod (og ofte være lidt små-utilfreds med det partneren leverer).

Du må øve dig i at kommunikere: 'Det der er dejligt, ikke så hårdt, åh bliv ved, mindre bevægelser.'

Eller der skal vises til rette med lyde, hænder skal måske flyttes til dele af kroppen som også har brug for opmærksomhed og kroppen bevæges lidt. Eller du kan demonstrere det ved selv at kæle for dig selv, som du kan lide det.

Det handler altså om, at du begynder at tage din egen seksualitet seriøs. Du er et seksuelt væsen - uanset om du vil det eller ej.

Kys & kærlighed - 21. jan. 2018 - kl. 23:31 Sex og samtaler: Her er to måder at redde dit parforhold på

Hvad sker der, hvis du vover at liste en hånd ned og holde om dit køn hver aften, når du skal sove? Du har lov. Vaginaen, vulvaen, kussen, fissen er din. Du kan faktisk gøre med den og din krop præcis, som DU har lyst. Øv dig i at tænke det. Øv dig i at demonstrere den tanke, den magt for dig selv; at du må og du tør.

Cupping (at holde om dit køn) er en god måde at nærme sig selv. Man kan ligge og bare mærke varmen eller kulden fra din hånd. Du kan lege med at flytte opmærksomheden, så det først er din hånd, der sanser og oplever dét, den kan mærke mod håndfladen og så flytte opmærksomheden, så det er din vulva, der oplever din hånd. Det er to meget forskellige oplevelser at være hånd eller være vulva.

Øv dig i at mærke og kigge på dit køn. Find et godt makeupspejl frem og tag et dagligt kig på dig selv, når du har været i bad. Bare 30 sekunder. Det har du tid til. Væn dig til at lave et par bløde knibeøvelser efter du har tisset og tørret dig, mens du lige tænker på, hvordan det føles og ser ud.

Jo mere opmærksomhed du giver et område af dit liv, jo mere opdager du om dig selv, desto større kendskab og selvtillid får du. Så der skal investeres både tid og kræfter, hvis det skal rykke sig. Så vigtigt er det ikke? Jo det kan du tro, at det er!'

8 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere