Annonce:
Annonce:

Det betyder kvinders utroskab

Hvis du vil forstå kvinders begær, så spørg ind til deres affærer, mener kendt terapeut

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Annonce:
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Derfor er kvinder utro --

Hvis du vil forstå kvinder, så spørg ind til deres affærer.

Sådan siger tidens aller største parterapeuet, Esther Perel, der netop har udgivet sin længe ventede opfølger på bestselleren ‘Mating in Captivity’ (på dansk: Seksuel Intelligens) med titlen ‘The State of Affairs.’

Den første bog handlede om, hvordan par tackler sex i det monogame forhold, hvor Perel undersøgte kærlighedens to modsatrettede bevægelser - trangen til intimitet, forpligtelse, nærhed og sammensmeltning, der kan dræbe den erotiske gnist i relationen, og trang til eventyr og spænding, som kan rive forholdet fra hinanden, på den anden side.

Annonce:

‘The State of affairs: Rethinking Infidelity,’ der har fået voldsom meget omtale i udenlandske medier, fokuserer på, hvad utroskab gør ved parforholdet: Hvad kan utroskab fortælle om os selv og om vores forhold.

- Affærer kan smadre et forhold, og de kan redde et forhold, siger Perel til canadiske cbc.ca, der bygger sine bøger på samtaler med  klienter.

Perel beskriver affærer som erotiske fortællinger, der får den utro til at leve op, men det har sjældent særligt meget med den faktiske sex at gøre. Og så mener hun, at der kan være eksistentielle grunde på spil bag utroskaben, der sagtens kan ske i lykkelige forhold:

- For en affære kan handle om at genfinde sine tabte sider. Så søger vi udenfor forholdet, ikke for at forlade den, vi er sammen med, men for at forlade den person, vi selv er blevet, siger Perel, der anfører, at affærer kan få os til at føle os i live.

Annonce:

- Personen, der overskrider grænsen og er utro, oplever sider af sig selv, som vedkommende ikke har prøvet før, som han/hun har været nysgerrig omkring, længtes efter, eller som han/hun måske har kendt, men ikke prøvet i årtier.

Kvinder drømmer om forførelse, eventyr og at blive begæret, forklarer Perel. Foto: stateofaffairs
Kvinder drømmer om forførelse, eventyr og at blive begæret, forklarer Perel. Foto: stateofaffairs
 

Kvinders begær
Den verdensberømte parterapeut fortæller på sin blog, at utroskab er et vindue til kvinders begær.

Hun mener, at det, kvinder gør i et ægteskab, viser mere om deres værdier end om, hvad de vil, fordi kvinder i høj grad er underlagt kulturelle normer og forventninger.

- Men i en affære får vi et glimt af deres frie vilje, lyder det fra Esther Perel, der er blevet kritiseret for at opfordre til utroskab.

Når hun bliver spurgt, om hun er for eller imod utroskab, svarer hun ‘Ja.’ Og svarer dermed, at det ikke er hendes opgave at fordømme eller opfordre til utroskab - hun konstaterer, at det findes og at der er forskellige måder tolke konsekvenserne på.

Annonce:

- Ligesom jeg ikke vil anbefale nogen at få cancer, vil jeg heller ikke anbefale utroskab, men jeg ved, at den krise nogle gange kan hjælpe par til genoverveje deres parforhold og geninvestere i det og komme stærkere ud på den anden side. Utroskab betyder ikke nødvendigvis enden på ægteskabet. Nogle overkommer det, og nogle er endda stærkere bagefter.

Sådan træner du din seksuelle intelligens

Her er tre ting, som kvinders utroskab fortæller om deres begær:

Kvinden bliver hurtigere træt af monogami
Ifølge Perel er en af de mest udbredte forestillinger om kvinders seksualitet, at den bunder i tryghed og samhørighed. Omvendt er der også en forestilling om, at mænd ikke på samme måde er gearet til monogami.

Men hvis det var korrekt, at kvindens seksualitet primært er afhængig af kærlighed, forpligtelse og tryghed i forholdet, så burde sexlivet jo blomstre i den kærlige, trygge relation. Men det gør det ofte ikke, forklarer Perel og henviser til en af sine klienters erfaringer.

Annonce:

Kvinden Madison elsker sin kæreste, og begyndelsen af forholdet hoppede hun på hele tiden - men efterhånden gad hun ikke mere, hun følte sig følelsesløs, lammet. Indtil hun møder en gammel flamme på facebook og mærker sit gamle legesyge og erotiske jeg leve op igen. Hun oplever generelt, at hun i faste forhold har svært ved at holde fast i sin egen identitet, men i affæren gør hun noget kun for sin egen skyld.

Med sexforskeren Marta Meana ord illusterer Perel kampen.

‘Kvinden bliver lige så tændt af det nye, at det forbudte, det rå, det anonyme som manden - men værdien af denne ophidselse er ikke nødvendigvis stor nok til at opveje ting, som kvinden værdsætter mere - fx følelsesmæssig samhørighed.’

Så hurtigt mister kvinder interessen i sex

Perel påpeger, at vores følelsesmæssige behov og vores erotiske behov ikke altid går op, og megen forskning peger da også på, at kvinder hurtigere og mere brat mister den erotiske interesse i kæresten.

Mænd klager over kærestens manglende interesse i sex, hvilket er med til at underbygge forestillingen om, at kvinder bare har lavere sexdrive end mænd - men i virkeligheden handler det mere om, at kvinder bare bliver mindre interesserede i den sex, de kan få.

Annonce:

Kvindeligt begær kræver mere brænde og fantasi for at ikke sygne hen. Og da kvinders seksualitet i høj grad er kontekst-afhængig, handler det mindre om den enkelte mand og mere om den fortælling, som sex er del af - det narrativ, som hun fortæller sig selv og om den person, hun spiller i den.

Tre måder kærligheden ødelægger dit sexliv

2. Egoisme er sexet
Mænd siger ofte, at intet er så frækt som at se en kvinde virkelig give sig hen, Men det er sjældent at høre en kvinde sige det om sin partner - det, der tænder mange kvinder er at være hende, der tænder ham. Hun bliver tændt af, at han bliver tændt på hende, mener Perel.

Den usagte sandhed om kvindens seksualtiet er, at den er selvoptaget/narcissistisk - det er ikke noget negativt, men det er et udtryk for på kvindes evne til at fokusere på sig selv og ikke på sin rolle som plejer, oppasser, opdrager, moder, omsorgsfigur.

Annonce:

En affære er kvindens modgift til hendes sociale verden, hvor det handler om, at hun skal være obs andres behov, mener Perel. Moderens og hustruens uselviskhed står i kontrast til den egoisme, som ligger i begæret. Når en kvinde finder sig selv i rollen som omsorgsfigur, kan det være svært om også favne den form for selvforglemmelse og selvoptagethed, der er kernen i seksuel nydelse.

Hvis hun har travlt med at passe på andre, kan hun ikke mærke sin egen krop og lyst. Nogle kvinder kan - billedligt talt - tage forklædet af, putte ungen og knalde, andre oplever, at de kun kan smide den rolle uden for hjemmet og med en person, der ikke har brug for den omsorg.

3. Forpligtelse er ikke det samme som begær
Kvinder søger ofte forpligtelse (commitment), fordi det er den ultimative bekræftelse - at blive valgt foran og før alle andre. Men derefter sker noget andet:

Evolutionspsykologien fortæller os, at kvinder er det kræsne køn, så når hun vil have en mand, er det ret sikkert, at hun virkelig vil have ham.

Samtidig siger teorien også, at mænd er mindre kræsne, og at en kvinde derfor ikke kan være helt sikker på, at han virkelig vil have hende - eller om han blot vil have sex.

Annonce:

Og det sker også i det faste forhold: Hun kan tvivle på, om hun i virkeligheden bare er det praktiske, lette valg. Hun oplever måske, at der ingen forførelse og romantik er længere. Men i et affære er der noget på spil, og hun er sikker på, at han vil hende, fordi det er farligt.

Perel fortæller ofte sine utro kvindelige klienter dette, når de spørger hende, hvad de kan gøre for at genfinde den erotiske forbindelse med den faste partner:

‘Du ved godt, hvad du skal gøre for at lægge brænde på dit lystbål. Det gør du bare ikke med din kæreste. Hvis du bare kunne bringe en tiendedel af den dristighed, livfuldhed og legesyge, som du tager med i affæren, ind i dit forhold, ville det føles helt anderledes.’

Vores kreative forestillingsevner virker bedre, når det handler om vores overskridelser end om forpligtelser, forklarer Esther Perel: Det er ikke tilfældigt, at de mest erotiske par låner deres parforholdstrategier i håndbogen om utroskab - gør dit forhold farligt.

Og hvordan man gør det, kan du læse om her:

Gør forholdet farligt - og få mere sex

Fire måder at få gang i sexlivet igen

Annonce:

Tre tips: Sådan får du mere og bedre sex

HERUNDER SEXPERT-TV: Sådan kommer I over utroskab:

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: