Det kan DU gøre for, at I får mere intimitet i forholdet

Tag selv ansvaret og gør jeres parforhold mere kærligt og tæt

Signe gør dig til en bedre kæreste.
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Dette gør den gode kæreste --

Intimitet i et parforhold er ikke kun om sex, langt fra. Intimitet er alle de små og store ting, udtalte såvel som usagte, der giver en fornemmelse af samhørighed og kærlighed. Intimitet handler om forbinde sig følelsesmæssigt, når du dybt inde ved, at din partner kender dig, forstår dig og accepterer og favner dig for den, du er. Og omvendt. Således er intimitet forbundet med kærlighed i det langvarige forhold.

Og det savner du faktisk lidt, ikke sandt?

Så hvordan kan man bevidst arbejde på at få mere intimitet i parforholdet?

Det kommer universitetspsykologen Jennice Vilhauer ind på.

Dette kan DU kan gøre for at få mere intimitet - og du kan begynde allerede i aften. Det bedste er, at i stedet at ærgre dig over, at din kæreste ikke mander sig op til det, kan du netop selv tage ansvaret og arbejde helt bevidst på det.

De første tre drejer sig om at skabe et trygt rum for din kæreste.

Respekt og tillid
Respekt og tillid hænger sammen, og begge nødvendige for, at din kæreste kan føle sig tryg. Respekt viser, at du går op i, hvad han tænker, og at du værdsætter det. Respekt handler om, hvordan du behandler ham. Og hvis er du er tvivl, så tænk på, hvordan du selv helst vil behandles i samme situation. Du kan også bare spørge ham. Hvis han skal kunne stole på dig, skal du behandle ham med respekt.

Vis støtte
Modgang og medgang, op- og nedture, sådan er livet, men det, der gør det udholdeligt, er at få støtte fra sine nære.

Det betyder ikke, at du skal løse hans problemer, men snarer at lade ham vide, at du har hans ryg og kun vil ham det bedste. Det betyder, at du fortæller ham, at kærrer dig om, hvad han gennemgår.

Det kan ofte gå galt, hvis du i stedet prøver at løse problemerne, idet det så kan føles som indirekte kritik. Det er ofte nok bare at lytte og anerkende hans oplevelse. Vi ønsker alle at blive set, hørt og forstået.

Tre måder kærligheden ødelægger dit sexliv

Vær nysgerrig
At virkelig kende hinanden er grundlæggende for et intimt kærlighedsforhold - men nogle personer, som har det svært med følelsesmæssig intimitet holder afstand ved at ikke spørge nok eller dele nok.

For at skabe dette trygge rum, hvor intimiteten kan gro, er det vigtigt, at du viser din kæreste, at gerne vil lære ham at kende. Det er en konstant proces, som ikke kun er relevant på de første dates. Og hvis du tror, at nu ved du alt og holder op med at være nysgerrig og glemme dine spørgsmål, begynder du at tage ting for givet og formode alt muligt.

Du behøver ikke at lege 20 spørgsmål til professoren hver gang I ses, men det er afgørende, at du faktisk viser, at hans holdninger, tanker og følelser er vigtige for dig. Og ikke kun ‘hvad synes du om maden og din nye chef’ - det kan også være de store ting, ‘hvordan er dit forhold til din mor,’ ‘hvad drømmer du om?’ Hvis disse ting ikke ligger dig på sinde, er du måske heller ikke rigtigt interesseret i ham.

Sårbarhed
Det følgende handler om at vise din egen sårbarhed - det giver også ham mulighed for at lære dig at kende og åbne for egen sårbarhed.

Accepter dig selv og vis hvem du er: Ja, du har hørt det før, men jo mere du har accepteret hvem du er med alle dine fejl og mangler, styrker og svagheder, desto større sandsynlighed er der for, at du tør vise disse ting for din kæreste. De kan være svært, fordi man er bange for at blive afvist, når man vise, hvem man virkelig er.

Du viser, hvem du er, ved give udtryk for, hvad du tænker og føler. Når du åbner, hvilket kan være følsomt og svært og angstprovokerende, gør du dig sårbar overfor kritik. Men hvis du ikke er autentisk i dit forhold i forhold til fx følelser, skaber du distance og skubber din kæreste væk. At dele sine følelser, uden at gøre ansvarlig for dem, er et afgørende element i et intimt forhold.

Ved du hvordan din kæreste vil elskes?

App hjælper jer tættere på hinanden
Kommunikation er nøgleordet for et velfungerende parforhold. Hvis du ikke kan fortælle, hvad du tænker og føler, så din kæreste forstår dig, vokser mistilliden og ensomheden.

Hvis du ikke ved, hvad din partner tænder på, er der basis for misforståelser og ligegyldighed. Og tørke i sengen.

Og selv ikke alt kan kommunikeres med og fornuft, kommer man ikke uden om, at samtale i bred forstand er korteste vej mellem to mennesker.

For at hjælpe par med til at kommunikere bedre om sex, om turn ons og turn offs, har dansk iværksætter fra Aarhus udviklet appen iPassion.

Ipassion fungerer således: Du og din partner downloader appen og tilknytter hinanden som partnere. Derefter skal I svare på en række spørgsmål om egen og partnerens seksuelle præferencer. Og så gælder det om at vide så som muligt om partneren.

Spillere kan vinde runder ved ganske enkelt at vide mere om deres partner, end partneren ved om dem. Når spillere vinder en runde, får de lov til at være en fræk præmie, som deres partner så skal give (f.eks. rygmassage, oliemassage, en nat på et hotelværelse osv.).

Da der altid er basis for misforståelser og nuanceringer ved den slags online kommunikation, kan man samtidig chatte med sin partner, så man kan lære endnu om hinanden - hvilket jo er hele ideen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind